|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Sistemi Kompletni sistemi za ozvučenje... Kombinacije... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 | |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 344
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Ok, @GALA je čuo snimak na takav način. Pitao sam ga na što je slušao jer očito imamo različita "uha".
![]() Citat:
Ne znam. I nema ljutnje, svatko ovo vidi i čuje na svoj način. Postoje određene zvučne razlike ali one su po mom mišljenju male, a ponajmanje se osjete u spektru dubokih. Kod MAUI više dolazi do izražaja srednji spektar, on je rezolutniji i čišći. Možda će upravo zbog te karakteristike netko čuti da postoji "manjak basa". Treba poslušati sam završetak videa gdje sam namjerno izdvojio isti dio pjesme, a snimano je otprilike iz iste pozicije. Pa evo, možda se još netko javi u temu da komentira baš ovaj dio i kako čuje tu razliku. https://youtu.be/74NjQHLcU8M?t=3m23s I ne, nisam stavio snimak kako bih "tražio pobjednika". Ja sam svoj sud o MAUI-u donio na svirkama u različitim uvjetima, od 20 ljudi pa do ovakvih prilika gdje ih je okupljeno mnogo više. Na forum sam postavio video prvenstveno da bi eventualni zainteresirani članovi mogli doživjeti i na neki način čuti što ovaj sustav može. Ne zanosim se time da na ovom molu MAUI "razvaljuje" i da on može parirati nekim većim i ozbiljnijim sistemima. Treba biti realan, da se na ovaj ogromni prostor stavi i "10kw kutija", opet nekome ne bi bilo dosta. Prvih par stolova bi bilo prazno ![]() Tražio sam ozvučenje koji bi bilo optimalno za moje nastupe. U 80% slučajeva se radi o proslavama do 100 ljudi gdje gostima srednje životne dobi sviram uobičajeni domaći repertoar. Kod takve klijantele je pitanje glasnoće uvijek prioritet. Oni ne žele da im decibeli bubnjaju po ušima, to je na neki način uvijet. Svjestan sam da baš to određuje količinu mojih budućih nastupa. S druge strane, ponekad postoje prilike kao što je ova na videu gdje moraš malo imati više snage u ozvučenju. Bez obzira što imam privilegiju i mogućnost da za ovakvih 5-6 gaža godišnje koristim besplatno mnogo veće sisteme od kombinacije A na videu, ja ipak volim kada su stvari optimalizirane, i kada su moje vlasništvo. Zato sam posebno zadovoljan što je MAUI u kombinaciji s dodatnim basovima posao odradio odlično, a kao što sam već napomenuo, vidim da ima prostora za dvostruko veću snagu u basu. Pa ako Bog da zdravlja i sreće, na godinu će i to biti testirano. Na istom molu i s istom pjesmom od Daleke obale. Promijenjeno od casper (30.08.2018 u 11:11 sati) |
|
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post: | tonijo (30.08.2018) |
![]() |
#2 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 03.02.2016
Mjesto: Krk,Hr
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
Instrumenti: Tyros3,Kurzweil sp4-8
![]() |
![]()
Poslušao sam na senheiser slušalice solidne kvalitete i nekako po mom guštu ovaj cilindrični sistem radi bolje(naročito u srednjem spektru)
Na oba sistema zvuk je dobar,ali i ja sam dojma kao kolega koji je prije komentirao,da su na prvoj snimci basevi izraženiji.U svakom slučaju je zadivljujuće da ovako mali sistem uspije pokriti ovako veliki prostor.Znam jako dobro kako je svirati kada ti je iza leđa pučina |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio Tonči za ovaj koristan post: | tonijo (30.08.2018) |
![]() |
#3 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 344
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Kazao sam i u predhodnom postu, čini se da ima više basa na "starom" sistemu jer su srednji tonovi manje izraženi. Zato duboke frekvencije dolaze do izražaja.
U svakom pogledu, meni je u oba slučaja i na oba sistema bilo dovoljno basa i bio sam zadovoljan sa soundom. Kada sam prelazio na MAUI bio sam malo skeptičan upravo za svirke ovoga tipa. Međutim, išao sam u zamjenu svjestan rizika da ću ponekad morati uzimati drugo ozvučenje. Sada sam miran i potpuno siguran da to neće biti potrebno. Tim više, na MAUI je mnogo lakše pjevati, bolje čujem ono što se svira i općenito, sound mi je ugodniji. Naravno da je to stvar osobnog ukusa pa potpuno razumijem one kolege kojima se ovo ne sviđa. Malo me zaintrigirao post kolege @GALE-ta i tvrdnja da uopće nema basa na drugom dijelu snimke. Rekoh, ako me vara uho, ajdmo onda upotrijebiti oko. Provjerio sam koje su frekvencije zastupljene na snimci, pa i vi pogledajte novi video i sami donesite zaključak. https://youtu.be/U97jBIqiWN0 |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio casper za ovaj koristan post: | tonijo (31.08.2018) |
![]() |
#4 |
Odomaćeni član
|
![]()
Meni fali basa na obe snimke. Kod Maui mnogo vise fali basa nego na prvom snimku.
Bas je od 30-80hz, a toga maltene nema. 100Hz nije bas. PRX sam po sebi ima uvucene srednje tonove, i tu je Maui bolji, ali zato PRX ima mnogo bolje one super visoke tonove. Birajte kome sta bolje pase. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 08.02.2006
Mjesto: Svilajnac
Godina: 50
Downloads: 430
Uploads: 11
Rekao HVALA: 24
Zahvalili mu 207 puta u 137 Postova
Instrumenti: Roland Arrangers / Roland Fr-4x
![]() |
![]()
Casper,
posle tvojih postova nisam mogao da odolim i da ne iskoristim priliku da cujem ovaj sistem. Ovo je za mene ispunjenje snova, prosto receno. Ovo je zvuk koji sam trazio godinama. U ovako malom formatu! Ne znam kako radi na vecim prostorima ali mogu da predpostavim, ja svakako nisam neko ko ima filozofiju da je glasno "pod moranje", naprotiv. Imperativ mi je tiha svirka a da publika moze lepo da cuje u svakom delu sale. Ko zeli da zaigra moze doci blize bini a ostali gosti da mogu da pricaju izmedju sebe ali i da kristalno jasno cuju muziku. Plus, ono sto bi bilo jako bitno, ne treba dodatni monitoring, ono sto cuje publika cujem i ja. Tako bolje kontrolisem situaciju a i vise uzivam pri sviranju pevanju pa samim tim dajem svoj neki maksimum. Ko god ovako razmislja, Maui 28 G2 je nesto sto bi svakako trebao da dobro poslusa i testira a ostali koji imaju filozofiju da je dobro = jako (cesto bucno) - ovo nije tema za vas. Hvala Casper na ukazivanju na ovaj biser u svetu PA sistema. |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio Morison za ovaj koristan post: | tonijo (01.09.2018) |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|