|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Tehnike i teorija Usavršite Vašu tehniku! |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Vredan član društva
|
![]()
Ukratko,kao sto rece radisadv1205,u pitanju je dvojna dominanta(DD) koja se razrijesava u dominantu tonike.Treba malo(malo vise) prouciti teoriju muzike i harmoniju,jer sumnjam da ce ti ovo biti nesto jasnije.A tzv orjentalna skala(ili moldur,balkanska...) u ovoj napisanoj kombinaciji bi pocela od dominante(ton D),i imala bi raspored
![]() Dodato: Ton D umjesto ovog smajlija
Ako zelis pobijediti,ne smijes izgubiti. Promijenjeno od Enzzo32 (18.01.2021 u 18:04 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 17.05.2017
Mjesto: Kikinda
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
Instrumenti: Gitara
![]() |
![]()
Hmm, kod mene su orijental i moldur dvije različite skale.. Orijental skala se gradi od 5. stupnja harmonskog mola (harmonski mol A H C D E F G# A; orijental E F G# A H C D E), a moldur skala se gradi tako što se snizi 6. stupanj durske ljestvice (durska A H C# D E F# G# A; moldur A H C# D E F G# A).
Vjerovatno ima više različitih naziva za iste skale, ali mene je konkretno zanimala ova "moja" moldurska. Orijental je poprilično zastupljen u našoj muzici, ali to je skroz drugi žanr od pjesama koje su mene interesovale... Kao što radisadv1205 reče, mol je samo pozajmljen iz moldur skale u nekim durskim pjesmama. |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|