|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Kutak za harmonikaše Pravo mesto, za pravo pitanje ;) |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 11.08.2008
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
![]() |
![]()
"Limena ili plehnata" kabina kako je kolega simpaticno naziva i je sa spoljasnje strane tj sa strane koju vidimo kad otvorimo harmoniku od metala (pleha) a sa untrasnje strane gdje se formira ton kabine je oblozena sa plemenitim drvetom. S toga zasigurno "limena kabina" nije nista negativno ili losija nego moze samo da bude u prednosti jer je puno vise zastupljena u vrhunskim harmonikama kao npr. Beltuna, Guerrini Champion, superior, professional modeli, vecina dallapa, gore navedeni Settimio Soprani itd...
Promijenjeno od Vaxter (28.11.2008 u 18:24 sati) Razlog: Citat APSOLUTNO NEPOTREBAN!!!!!!!!!!! |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | |
Banovan!
Registrovan/a dana: 01.07.2008
Downloads: 26
Rekao HVALA: 3
Zahvalili mu 5 puta u 4 Postova
![]() |
![]() Citat:
Za informaciju svaka harmonika u kabini ima drvo, rezonantnu smrekovinu, a sta je spolja... vecinom aluminijska konstrukcija, a neke harmonike imaju cak u kabini s unutarnje strane nalijepiti filc od vate!!!! P.S.Pogledajte pocetak ovog posta i vidit cete da covjeku koji ga je postavio nitko nije dao odgovor na pitanje koja je razlika izmedju superior2 i PRESIDENT ORO!! Pa Eto da ja napisem: president oro ima drugaciju mehaniku i noviji je model, (da ne spominjem razliku u izgledu, svi znaju kako izgledaju president modeli), a i tonski je malo konkretniji, ima 7 bas registara, a ne 9 kao dvojka i 11 reg. na desnoj strani, a ne 12 kao dvojka, u konstrukciji je slicna samo je kabina drugacije napravljena, ima i jos nekih razlika ali to su sitne... Promijenjeno od MileGuerrini (30.11.2008 u 20:40 sati) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Vredan član društva
|
![]()
da setimio soprani artist 6 je mislim najbolja harmonika,imao sam prilike probati,stvarno nevjerojatan zvuk.
ako kupujes dallape ili guerrini uzmi iz 70-80 jer tada su pravljene najbolje harmonike i zaboravi na novo (to ti je moj savjet) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Početnik forumacije!
|
![]() ![]() zvuce ali imao sam urukama starog prezidenta i nikada nisam cuo tako mekan i lep zvuk a kada se razvuce mislio sam da bih zvkom mogo da izbacim sve iz sobe . ![]() Strasna harmonika. Neki hvale Beltunu ali nikada nisam cuo kako zvuci i isto sam cuo Settimio Soprani ima je jedan covek gde sam ziveo stvarno neverovatan instrument. Ne bih ulazio u spekulacije ali bilo je prica da su mu nudili i do 15 000 eura. Pozdrav Dragoljub |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Šerif
Registrovan/a dana: 28.04.2005
Mjesto: HR
Godina: 53
Downloads: 986
Uploads: 21
Rekao HVALA: 10
Zahvalili mu 47 puta u 41 Postova
Instrumenti: Pa600, Tr, Dallapa, Excelsior CD Ancona
Interesi: Samo muzika i uvijek muzika
![]() |
![]()
Ne bih se složio s konstatacijom da novije harmonike ne vrijede. Jer da su toliko loše ne bi ih više pravili, a i ne bi koštale toliko novaca. Sve se vrti oko toga koliko je harmonika očuvana, koliko je razrađena tj. svirana i kakvog je kvaliteta.
S druge strane, težina harmonike je vrlo varljiv segment oko donošenja ocjene o pravoj vrijednosti harmonike. Optimum je između 12 i 15 kilograma za dvokabinsku talijansku harmoniku. No s godinama se harmonika "uništava" pa svaki servis donosi preinake i "zakrpe" koje znaju otežati harmoniku. Ima slučajeva da Guerinnka iz osamdesetih godina 5 puta bolje zvuči od neke iz 60-tih godina, ali samo zato jer je više svirana, tj. razrađena je. Vrlo bitan čimbenik je kakvoča materijala od kojeg je harmonika pravljena. Naravno da su starije harmonike kvalitetnije i bolje rađene jer su rađene ručno i u malim serijama. Razvojem industralizacije velik broj djelova u harmonici se pravi strojno i samo se finalizacija tj sklapanje svodi na završni ručni rad. Danas je čak i vrlo mali broj majstora koji turpijanjem sređiva zvuk harmonike, jer je to strašno mukotrpan posao (po par stotina puta se pojedini faseni sklapaju i rastavljaju dok se potpuno ne usaglase u kabini i sa ostalim zvukovima, jer svi su faseni u principu jednoglasni. Kombiniranjem klapni unuter kutije dobiva se više-glas i toplina pojedinog sounda. Faseni su u biti najjednostavnije rečeno kompaktan dio drva kroz kojeg s jedne strane ulazi kroz rupe zrak istisnut iz mjeha, a na drugom kraju tog drveta su metalni jezičci tj tonovi. Od broja fasena zavisi da li će harmonika biti troglasna, četveroglasna, peteroglasna. Konstrukcijom se harmonika pravi tako da nakon prolaženja zraka kroz te fasene stvara nastali ton koji ide direktno napolje ili prolazi kroz još jednu rezonantnu kutiju koja se stručno naziva Cassoto ili popularnije kod nas KABINA. U toj kabini se ton oblikuje tako da rezak i sirov zvuk dodatno oplemenjuje. Tome najviše pridonosi kvaliteta izrade kabine i kvalitet drva od kojeg je pravljena. Primjerice hrast je najtvrđe drvo, ali zbog težine ga nitko ne ugrađuje u harmoniku, ali zato je primjerice dobar orah itd. Da previše ne skrečem s teme, bitno je reči da bi harmonika imala volumen i dubinu u zvuku dodatna kabina (dupla) najbolje odgovara dubokom setu boja ili Bassonu. O građi kutija tj kabina ovisi i raspored fasena u harmonici. Kad tome setu kutija pridodaš kao srednje registre clarinet i sopran s time da je jedan kabinski, a drugi prazni tj MUTE ili suhi dobivaš kombinaciju klasične četveroglasne (najčešće svirane u nas) harmonike. Naravno tu nesmijemo zaboraviti još set visokog registra Piccola. Znači to je klasična četveroglasna harmonika s dva glasa u kabini (obično clarinet i basson). Njemačke kabinske harmonike (npr. Hochner ili Weltmeister) po kvalitetu nisu ništa lošije od talijanskih, no razlikuju se od njih po strukturi i rasporedu slaganja fasena unutar harmonike, jer njemci obično prakticiraju da dodaju još jedan fasen sa dubokim registrom pa se dobiju unutar kabine puni duboki i srednji registri ali mnogo tiši od talijanskih jer ih te klapne unutar kabina tj kutija dodatno prigušuju pošto su postavljene horinzontalno. ![]() Mislim mogao bih sad pisati romane o harmonici no barem obratite na ovakove stvari uho i oko kad birate harmoniku, jer to što na njoj piše Guerinni ne znači da je najbolja. Sretao sam ovdje komentare kako je Paolo Soprani za klasu pa čak i dvije lošija harmonika od Guerinnija, no imao sam prilike isprobati par komada koji su kao troglasni ljepše zvučali od Prezident ora. Zato savjetujem vam da harmoniku birajte na temelju osobnog uvjerenja i kontrole, a ne na temelju toga što prijatelj ili susjed ima takav Guerinni ili Dallapu, pa moram i ja. Harmonika je jedinstveni i unikatni instrument. Teško češ nači na isti model harmonike iz iste serije i godišta da će biti identična po zvuku ako nije isto svirana i korištena. Mislim 95 % je to to, ali nijanse su očigledne kod malo boljeg razmatranja. Hvala na strpljenju ! Pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 10.09.2006
Mjesto: Brussel/Bg
Downloads: 6
Interesi: Muzika, automobili
![]() |
![]()
Kreso, prijatelju,
Posto vidim da odlicno poznajes maetriju, daj jedan savet. Evo o cemu se radi. Kao i vecina Vas ovde na forumu, san mi je kao malom decaku bio da kupim sebi dobru i kvalitetnu harmoniku. Vreme je prolazilo, i prolazilo... Kada sam konacno porastao i stekao neko iskustvo, zaradio nesto para, odlucih da sebe castim i ostvarim svoj decacki san. E taj san se zvao Scandalli Super VI. Slusao sam je, i mastao o toj harmonici. Kako vec dugo vremena jurim da kupim Scandalli Super VI, na oglasima sam naletao bukvalno na sve i svasta. E sad, moj dobar prijatelj ima Scandalli Super VI, ali na plocici pice "Farfisa", i ona sama po sebi izgleda drugacije. Ima bele dirke, a znam da scandalli ima zute, i tako jos dosta detalja... Zanima, me , jel to prava Scandalli harmonika, i vredi li je kupovati uopste. Stvarno mi nije zao dati para za dobar komad, ali ne bih da kupujem nesto sto nije Scandalli Super VI. Hvala unapred na savetu, i izvinjavam se ako sam bio malo duzi ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Šerif
![]() |
![]()
Gondzi prijatelju, ja koliko znam, zadnji Settimio Soprani Arist VI je napravljen 1968/69 godine, ali doslovce. Iza tog datuma su pravljene samo kopije. Ovo što piše Farfisa je kopija. Farfisa je pravila među prvima električne harmonike (
![]() Sad nisam 100 % siguran ali znam da je Soprani imao deal s Farfisom, dal su bili partneri ili je Soprani kupio Farfisu ili kontra, sad točno neznam, no načuo sam negdje da je slična priča tj fazon baš kad se je pričalo o toj famoznoj Farfisinoj SS Artistu VI, koji btw nije ni blijeda kopija orginala iako se solidno štoviše čak i dobro čuje. Sad si onda zamisli kako se čuje prava SS Artist VI harmonika, dobro očuvana i razrađena. Raj za uši. No, moguće je da je netko samo promjenio dirke na orginalu, pošto su to veoma stare i vrhunske harmonike. Isto tako pripazi da Artist 6 je napravljen kako sam čuo u maximum 1.000 komada u čitavoj povijesti, i da svak ponosni vlasnik orginal jako teško prodaje. Bilo je slučajeva da su pojedini majstori za orginalni primjerak davali i po 20.000 €, a procjenjuju se čak i do 40.000 €. Definitivno se uz Hochner Golu radi o najboljoj uopće ikad izrađenoj harmonici na svijetu. I da, te "žute" tipke uopće nisu žute, nego su s vremenom požutile. Prvi primjerci su imali tipke perlaste boje tj. biserne. Orginal primjerci su već u prvoj verziji imali sedefaste tipke. pa je stoga i razumljiva visoka cijena. Inaće imam prijatelja koji ima orginal Settimio Soprani Artist VI iz 1965 godine. Tipke su od sedefa, a mjeh nije prešani karton. nego je dao specijalno ugraditi u prefarbanu ovćju kožu. Skupa procedura, ali je harmonika doslovce nepoderiva. Trebaš vidjeti taj mjeh ![]() Promijenjeno od kreso (12.12.2007 u 12:58 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 10.09.2006
Mjesto: Brussel/Bg
Downloads: 6
Interesi: Muzika, automobili
![]() |
![]()
Kreso prijatelju,
Ja sam pitao za scandalli Super VI, a ne za Settimio Soprani ![]() Pozzz |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Šerif
![]() |
![]()
Jooj, stvarno si u pravu.
![]() Pregledavam ovdje mape, pa u žurbi nisam vidio. Javim ti se s malo poopširnim postom tokom narednih dana ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Oznake |
guerrini, oro, president, superior |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|