|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Tehnike i teorija Usavršite Vašu tehniku! |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 29.09.2008
Mjesto: Svajcarska
Downloads: 496
Uploads: 30
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 18 puta u 18 Postova
Instrumenti: Harmonika,klavijature
Interesi: Crtanje,filmovi
![]() |
![]()
Idu trileri i sa petim prstom,na dugmetari se dosta koristi.Meni je Tirke tako pokazivao a i Kemis dosta svira petim.
Nerkoha za usavrsavanje ti je najbolja muzicka skola. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Vredan član društva
|
![]()
A sta da radu neki koji imju mozda neku manu na 5 prstu?pa moraju samo na 4 prsta da sviraju ?A drugo sto ne uadite neki video zapis kako je pravilan raspored i kao se sta svira, da i ovde ostali nauceo jos po nesto.Hvala
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Satriani
Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
jel ti imas takvu manu?
![]() |
#4 |
White Noise
Registrovan/a dana: 20.08.2009
Mjesto: Skopje, Makedonija
Godina: 34
Downloads: 1324
Uploads: 32
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 368 puta u 331 Postova
Instrumenti: Yamaha Montage M7, MODX8, P115, Mainstage, NI Komplete, Korg PA500, Casio itd...
![]() |
![]()
Ma nema veze ako neko ne moze svirati sa peti prst! Mnogo ljudi sviraju sa 4 prsta pa cak i sa 3!
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Belaj boy
|
![]()
Sto se tice prstoreda kod dugmetare uvek postoji vise opcija.To je zato sto na dugmetari postoje dva puta po tri identicna reda tako da je svaka dirka dupla sto logicno i daje duplo veci izbor u odnosu na klavirsku harmoniku.E,sad,sta je pravilan prstored?Ucio sam kod M.T.Krnjevca a zatim i kod njegovog sina A.T.Krnjevca i jedno isto kolo su svirali razlicito.U principu su to bile male razlike i podjednako zgodne za ruku.Poenta price je da je 'pravilan raspored'jedan apstraktan pojam.Ima ljudi koji sviraju sa tri prsta i sve postizu a ima i onih koji sviraju sa svih pet ali traljavo.Svako ko odsvira odredjenu kompoziciju bez greske moze da kaze da je njegov prstored tacan.Ne postoje tu neka cvrsta pravila.Najvaznije od svega je dugogodisnje visecasovno vezbanje kao sto je receno u predhodnim postovima,lestvice,trleri,lakse a zatim teze kompozicije i sl.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 25.11.2009
Mjesto: Srbija
Downloads: 92
Uploads: 0
Rekao HVALA: 5
Zahvalili mu 3 puta u 3 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros 3,Motif XS8,Korg Triton extreme 88
![]() |
![]()
@jeftabgd potpuno se slazem.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Vredan član društva
|
![]()
Da imam jednu manu od rodzenja jos da mi je 5 prst malo kriv ostao mogu da ga pomeram ali u nekim stvarima i ponekad i smeta sviranju ali i ja najvise sviram do 4 prstiju,Hvala
|
![]() |
![]() |
![]() |
#8 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 29.09.2008
Mjesto: Svajcarska
Downloads: 496
Uploads: 30
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 18 puta u 18 Postova
Instrumenti: Harmonika,klavijature
Interesi: Crtanje,filmovi
![]() |
![]()
To je onda druga stvar ako si tako rodjen pa ne mozes da koristis taj prst kako treba.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Belaj boy
|
![]()
@Saki-Nista ne brini.Sviraju ljudi sa cetiri prsta pa samo puca.Jos jedna od osnovnih stvari je da uvek imas prst za sledecu dirku.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#10 |
Moderator
|
![]()
Da se nadovezen na Jeftin post, samo za klavirnu harmoniku.
Kad cujem da neko kaze "JA SVIRAM PRAVILNO" odma mi padne mrak na oci. Ne postoji pravilan i nepravilan prstored. Ako ti umes da odsviras neko kolo ili neku pesmu bez greske ili poteskoca u prstoredu, znaj da sviras dobro. Danas, svaki harmonikas svira na svoj nacin, i svaki misli da je to pravilan prstored. Ja sviram opet na svoj nacin, i gledam da uvek imam slobodnih prstiju kad treba uskociti negde i odsvirati koji triler. Fazon je da uvek imas slobodne prste, koje ces osloboditi podmetanjem prvog posle treceg ili nekog drugog, da bi mogao nastaviti svirati. Ako ti sviras pa dodjes do petog, i moras dalje - sta onda? Onda ides kod nekog ko malo bolje svira da ti pokaze prstored, i opet dolazi ta rec PRAVILAN. Nece ti pokazati pravilan prstored, pokazace ti mozda neki laksi, sa kojim ces moci odsvirati kako treba kolo/pesmu. Sto se tice tehnike i nacina usavrsavanja, uvek treba raditi na tome. Lestvice, razlaganje akorada, terce, sekste, hromatika...Posle toga etide i vezbe gde ima puno premetacine prstiju i skokova. Onda eventualno neka pesma, kolo, ili sta vec. Pozdrav svima ![]() Dodato: Inace cuo sam da Dejan Matic (harmonikas, dugmetarac), zimi izadje napolje, smrzne se, i onda svira sa tako hladnim prstima ![]() ![]()
www.yu-midi.org - Pravi sajt za prave muzicare! Promijenjeno od skoricnik (06.12.2009 u 20:51 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|