|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Korg Korg-ovci! Ovo je mesto za vas! |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Investicija se i te kako isplati za jedan dobar kompresor i ne, nece dolaziti ni do kakvog "gutanja" prvih tonova. Ta greska je iskljucivo posljedica vrlo lose implementacije kompresora kod Korga, a kako vidimo, ima toga i kod Yamahe. Mozda bi bilo dobro da procitas moje postove iznad, u ovoj temi, gdje sam kratko pomenuo i zasto se to desava kod tih aranzera. Jedno je sasvim sigurno i nediskutabilno, kompresor je uvijek dobrodosao na bini, kako za aranzer, tako i za vokale i ostale instrumente ako ih ima, a ako je to Multiband kompresor, kada je u pitanju aranzer, tim bolje, jer se precizno mogu obraditi pojedini frekventni dijelovi, cime se signal sa aranzera cini dosta transparentnijim i prodornijim.
Promijenjeno od tranzit (17.05.2013 u 12:43 sati) |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post: | dmmacak (17.05.2013) |
![]() |
#2 |
Odomaćeni član
|
![]()
@ tranzit
Ja u živom bendu koristim za kick i doboš TC-C300 ,on na sebi ima neke presete aki to nije to. Dali bi mogao otprilike napisat gdje da stavim attack,ratio i ono ostalo. Ako moze i za doboš i kick Sent from my HTC One V using Tapatalk 2 |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Banovan!
![]() |
![]()
Generalno za jedan Kick bi slijedece postavke bile nekakva osnova:
- Treshold = -10dB do -12dB, mada moze biti i veca vrijednost pazi vece je, manji broj posloje minusa (ovdje je vrlo vazno da si Gain za Bassdrum optimalno podesio) - Attack = 6-15ms (u zavisnosti da li hoces da kompresor reaguje i na Kick ili samo na Release fazu signala i to ovim redoslijedom kako sam postavio vrijednosti) - Release = 40ms (nikako vise, pogotovo ako je bubnjar "solisticki" raspolozen na Bass bubnju) - Ratio = 1:2,5 pa do 1:4 (u zavisnosti koliko hoces da "peglas" signal Bass bubnja) Za Snare: - Treshold = moze ici i do -17 ili -20dB - Attack = je vrlo nezahvalno specifikovati kod dobosa ali recimo globalno za "deblji" dobos bi ovdje vrijednost bila oko 10ms a za ostale i do 45 ili 50ms - Release = 40ms (i ovdje vrlo precizno) - Ratio = 1:4 a moze ici i vise, cak do 1:8 (opet u zavisnosti koji nivo "peglanja" ti treba Obrati paznju na Gain Reduction metar. On bi trebalo da se "skace" maksimalno izmedju 6 i 9dB ali samo pri najacim signalima, sto je znak da kompresija nije samo puko peglanje signala. Opet napomena, ove podatke shvati kao nekakav polazni preset koji ces u odredjenim situacijama manje ili vise mijenjati. I... najvaznija napomena kada su u pitanju vrijednosti parametara dinamickih uredjaja: osnovni preduslov je da je Gain signala, najbolje, najoptimalnije i najidealnije i naj... naj... podesen da bi uopste obrada dinamickim toolovima imala ikakvog smisla. Promijenjeno od tranzit (17.05.2013 u 16:29 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Odomaćeni član
|
![]()
ok gain svakako poesavam na 0 db
hvala ti za ovo ustimat cu pa cu vidit sta je reci. pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Banovan!
![]() |
![]()
Ne znam na sta si mislio sa tim da "svakako podesavas Gain na 0" ?????
Rezultat ce sigurno biti veoma dobar, o tome ne moras uopste da brines ali samo pod striktnim uslovom da Gain ulaznih signala bude optimalno podesen. Ovo nije malo ni stotinu puta iznova naglasiti i ponoviti jer je to u kompletnoj audio tehnici najvaznija stavka. |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Odomaćeni član
|
![]()
ulazni signal kicka je do 0 db na mikseti a tako i doboša ne ide u peak a nije ni slab nego ono što kažu taman.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|