|
|
Početna | Registracija | Pravilnik i ČPP | DONACIJA | Lista Korisnika | Društvene Grupe | Kalendar | Pretraga | Današnje poruke | Markiraj sve Forume kao pročitane |
Svaštara Pravo mesto za sve ono što nema svoje mesto... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Moderator
Registrovan/a dana: 13.07.2008
Downloads: 5217
Uploads: 19
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 135 puta u 123 Postova
Instrumenti: Korg PA 4X 61
Interesi: muzika
![]() |
![]()
@tranzit: tu moram da se slozim s tobom... Mogu samo da mislim kako se oseca muzicar (umetnik) koji ceo svoj zivot posveti ucenju muzike, ceo zivot studira i unapredjuje se, zavrsava visoke skole, odrice se svega u zivotu da bi postigao sto veci kvalitet u onome sto radi... i onda dodje neki fajlas koji veze nema sa muzikom, kupi malo opreme i krene da "radi" i jos uz sve to ima i prodju.... zalosno je to
#2 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Za plakanje i kukanje, tuga golema. Vjerovatno sam malo "dublje" u svoj toj prici jer sam "posmatrac iz prvog reda", posto mnoge moje blize kolege, vrsni muzicari iz iste generacije (vrlo matore), sa zavrsenim konzervatorijumuma, akademijama i slicnim obrazovanjem a uz to i ogromnim iskustvom, sviraju za neku crkavicu, za mrvice ispod stola, koje su ostale poslije ovih, gore navedenih, gusara i razbojnika na muzickom bojnom polju. Razlika u znanju izmedju te dvije grupe je astronomskih razmjera, a razlika u novcu koji zarade nikakva, pa cak i u korist tih strvinara, bogohulnika, spodoba, mutanata i mracnih utvara Hada. Njihova sva umjetnost se sastoji u brzini pronalazenja odgovarajuceg midi filea ili audio matrice i spretnosti prstiju da pravovremeno pritisnu Start/Stop i Transpoze komandu.
Ne znam, niti mogu da predpostavim da li je ova mladja generacija muzicara svjesna tog zla. Umjetnost je dar Boziji koji u sebi nosi samo mali broj ljudi. Tehnologija je medjutim, poremetila prirodne granice i norme, pa su i oni polugluhi u stanju da od sebe nacine iluziju umjetnika i tako je prikazu razularenim, polupijanim i polunadrogiranim masama, koje se u transu ljuljaju ispred njih po raznim bircuzima bijelog svijeta, sto je ovima naravno, jos veci podstrijek za jos vece "poduhvate". Tome nema kraja. Znajuci sve ovo, opet se nadje poneki pametnjakovic, koji ce krenuti da brani ovu sablast i neman. Kako onda covjek da ne "premlati", kako da ne "ubije" svaku celiju jer takvi ljudi nemaju drugi valjan razlog postojanja, osim da napune i isprazne sopstvenu guzicu. Zivotinje su daleko plemenitije i humanije od te Full Playback populacije. |
![]() |
![]() |
#3 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 03.01.2009
Downloads: 561
Uploads: 21
Rekao HVALA: 170
Zahvalili mu 244 puta u 239 Postova
Instrumenti: Harmonika +Korg Pa 600
Interesi: Musika
![]() |
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Vredan član društva
|
![]()
[quote=tranzit;250016] Tehnologija je medjutim, poremetila prirodne granice i norme, pa su i oni polugluhi u stanju da od sebe nacine iluziju umjetnika
Potpisujem ovo Sent from my LT18i using Tapatalk 2 |
![]() |
![]() |
#5 |
6. sekretar SKOJa
Registrovan/a dana: 07.07.2011
Downloads: 280
Uploads: 5
Rekao HVALA: 315
Zahvalili mu 123 puta u 117 Postova
![]() |
![]()
Ima tu jos jedan problem, kad smo vec kod umetnosti...
Na "zapadu" bendovi ili solo muzicari rade tako sto izgrade svoj program za odredjeno vreme koji ukljucuje sve ono sto oni smatraju dobrim I manje-vise sviraju za svoju dusu, ostavljajuci sebi ogroman proctor za umetnicko delovanje. Ko razume shvatice... Ovo kod nas "skidanje" svake nove pesme koja je za 3-4 tona razlicita od prethodne ce sve redom da nas dokusuri. (ja sam doduse odustao od toga vec nekoliko godina) Sve se kao nesto svira, a nigde nista, nek se "zna" sto vise pesama... svaki noviji video koji pogledam (sad mislim na aranzerise) je isti fazon, Beat 8 ili 16 I "ts,ts,ts,ts..." Pa ja sam se svadjao sa bivsim bubnjarom svaki put kad bi malo jace opalio cinelu koja je tu negde iza ledja, a sad je kao fazon da mi na aranzeru krlja svaki takt... Nadam se da se razumemo jer ne mogu da kucam elaborat, mrsko mi ![]() Sudeci po mladjim generacijama, mislim da nema neke svetlije kulturno-muzicke buducnosti na nasim prostorima... |
![]() |
![]() |
#6 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Ne bih ja na to gledao ovako drastično kako opisuje Tranzit. Ma razumijem ja njegovu ljutnju jer ima (nešto) istine u onome što govori. Međutim, onome tko se posvetio glazbi, koji godinama radi i napreduje, ne može "ukrasti" posao "brzopotezni fajlaš". Ili još drastičniji primjer, vrhunski akademski glazbenik niti ne razmišlja o tome da "stisne" tipku na nekon aranžeru. Ono što mi aranžeristi podrazumjevamo pod "live svirku" za njega je velika prevara. Ne vidi on razliku između ovog momka s videa ili nekog drugog koji "stvarno svira" aranžer.
To što isti umjetnici nemaju posla i što se moraju prodavati za male pare ima potpuno drugu pozadinu. Društvo je u potpunoj krizi, s krivim mjerilima i poremećenim vrijednostima. |
![]() |
![]() |
#7 |
White Noise
Registrovan/a dana: 20.08.2009
Mjesto: Skopje, Makedonija
Godina: 34
Downloads: 1324
Uploads: 32
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 368 puta u 331 Postova
Instrumenti: Yamaha Montage M7, MODX8, P115, Mainstage, NI Komplete, Korg PA500, Casio itd...
![]() |
![]()
Onaj ko svira aranzer NE moze da pripada u istoj kategoriji sa fajlasima.
Onaj ko svira aranzer za razlika od fajlase treba da zna da svira, treba da poznaje harmoniju, treba da je dobro odradio "domaci zadatak" i da ima profesionalan muzicki performans. Sve sto treba da zna i ume klavijaturist u bend treba da zna i klavijaturist koji svira aranzer. Ove dve pozicije su za muzicari. Pozicija fajlas je za nemuzicare. Promijenjeno od Ace (29.07.2013 u 15:33 sati) |
![]() |
![]() |
#8 |
6. sekretar SKOJa
Registrovan/a dana: 07.07.2011
Downloads: 280
Uploads: 5
Rekao HVALA: 315
Zahvalili mu 123 puta u 117 Postova
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
White Noise
Registrovan/a dana: 20.08.2009
Mjesto: Skopje, Makedonija
Godina: 34
Downloads: 1324
Uploads: 32
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 368 puta u 331 Postova
Instrumenti: Yamaha Montage M7, MODX8, P115, Mainstage, NI Komplete, Korg PA500, Casio itd...
![]() |
![]()
Mozemo se sloziti oko to ko kome "krade leb", mozemo se sloziti oko pad muzicke kulture. Ali oko znanje i tehnika zakljucak se nemoze izvesti vrz osnovu toga dali covek svira aranzer ili svira u bend. Ima aranzeristi koji daleko bolje sviraju od bend-muzicari.
Ovo pisem jer smatram da je tako ... ne boli mene istina u nikom slucaju jer moja primarna profesija nije u muzickom domenu. |
![]() |
![]() |
#10 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Razumijem ja tebe Ace potpuno ali ako pazljivije pogledas tekstove koje sam pisao ovdje, pa cak i ovaj posljednji, One Man Band muzicare sam ipak rangirao kao daleko manje zlo, mada je evidentno da i oni imaju jedan dio zasluga, kako za nezaposlenost i egzistencijalnu propast mnogih kvaltetnih muzicara, tako i za izvjesni negativni utjecaj (ma koliko sami bili dobri muzicari) na muzicku kulturu podneblja. Ne mozemo i ne smijemo zatvarati oci pred istinom, samo zato jer i sami sviramo na aranzeru. To bi bilo vrlo neposteno i licemjerno. Neko je vec pomenuo, veoma ispravno, da je propast mnogih muzicara zapoceo Split keyboardima, podrazumijeva se da je o aranzerima suvisno onda i pisati. I sam izvjesnim dijelom doprinosim pogromu koji je snasao muzicare umjetnike, pa makar i sasvim posredno jer se bavim usavrsavanjem i izradom upravo najkompleksnijih sprava na podrucju workstationa, pa i aranzera ali to mi nikako ne daje za pravo da branim i pravdam sve ovo o cemu diskutujemo !!!!!
Promijenjeno od tranzit (29.07.2013 u 16:07 sati) |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Alati tema | |
Display Modes | |
|
|