|
|
Duvački instrumenti Trube, tube, tromboni, horne, klarineti, saxofoni, flaute... |
![]() |
|
Alati tema
![]() |
Display Modes
![]() |
|
![]() |
#1 |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]()
Aj Pozdravimigo Gradot Jas Sluzev Vojka Vo Veles 1988
Bas Mije Drago Da Si Od Veles Ajde Kese Cujeme Se Najubavo Kolega Dali Je Kolega Dosao Ponovo U Ameriku Dali Se Vratio Kolega Ajde Javise |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.10.2008
Downloads: 14
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
![]() |
![]()
imaš li iskustvo ili informaciju kako se ponaša midi sax? Ja sam naišao na dve takve sprave i čini mi se privlačno.Malo da se promeni zvuk u toku svirke a i može po cjeli dan da se vežba da niko ne čuje i da se ne toši snaga. Tako mi se čini zato postavljam pitanje i očekujem da čujem iskustva kolega.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Ovaj baš voli da kuca
|
![]()
Nedime jel umes da duvas u tradicionalnu srpsku frulu, nemoj da shvatis pogresno ozbiljno te pitam?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Gost
Downloads:
Uploads:
|
![]()
Nedim od svih duvačkih instrumenata najbolje duva u džiont...
![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Odomaćeni član
|
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio mirandess za ovaj koristan post: | jasko2406 (31.07.2016) |
![]() |
#6 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 09.03.2015
Downloads: 0
Rekao HVALA: 3
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
![]() |
![]()
Počeo sam da sviram Alt Saksofon i dobro mi je krenulo (bar mislim). Nema klipa koji nisam pogledao na youtube. E sad me zanima jedno.
Svi koji sviraju sax na youtube (recimo osnovna C dur lestvica) nota D je pritisnuto svih 6 osnovnih tastera (krećem od leve gornje ruke, pa do desne ruke, prstored 1,2,3 - 4,5,6), nota E je pritisnuto 5 tastera (1,2,3 - 4,5), nota F je pritisnuto 4 tastera (prstored 1,2,3 - 4) i td. Nota C je pritisnut 2 taster ili drugi prst leve ruke. I ja sam tako počeo da učim razne skale. Muzičar kod koga sam otišao da mi pokaže neke stvari u vezi saksofona (vrsni muzičar koji je obrazovan i svira sa orkestrom) mi je pokazao C dur lestvicu i to tako što se nota C dobija kada se pritisnu 1. i 2. taster leve ruke (kod mene je to bila nota A), nota D samo prvi prst leve ruke, nota E bez prirsnutih tastera i td. Ispada da sam sve pogrešno učio. Napominjem da on isto svira Alt saksofon Eb. Da li neko može da mi objasni u čemu je razlika, jer njegovo C (prvi i drugi prst leve ruke) zvuči isto kao C i na klaviru, dok kod moje lestvice to nije slučaj. Pogledajte C dur lestvicu na bilo kojem video klipu na youtube. Šta je od ova dva ispravno, odnosno verujem da mi je dobro pokazao, ali ja sam zbunjen? Hvala unapred na pomoći i savetu. Promijenjeno od OrtodoxSRB (09.03.2015 u 23:20 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
6. sekretar SKOJa
Registrovan/a dana: 07.07.2011
Downloads: 280
Uploads: 5
Rekao HVALA: 315
Zahvalili mu 123 puta u 117 Postova
![]() |
![]()
Ne razumem se u sax, sli ako je C, onda je C na svakom instrumentu, razumes?
Ne moze kod tebe da bude jeno o na klaviru drugo C. Taj muzicar ti je izgleda dobro pokazao. |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio sale_band za ovaj koristan post: | OrtodoxSRB (09.03.2015) |
![]() |
#8 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 09.03.2015
Rekao HVALA: 3
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
![]() |
![]()
Jasno je meni to, ali sam odgledao preko 300 klipova (škola alt saksofona i razna uputstva i tutorijali i svi su svirali onako kako sam ja prvobitno vežbao). Prilikom tih vežbi sam upoređivao zvukove njihovih saksofona sa zvukom mog saksofona i potpuno isti ton sam dobijao.
Možda je moje pitanje notorna glupost, ali i dalje mi nije jasno. ![]() Dodato: Jel ima neki saksofonista da mi razreši prethodnu dilemu? ![]() Dodato: Jel ima neki saksofonista da mi razreši prethodnu dilemu? ![]() Promijenjeno od OrtodoxSRB (10.03.2015 u 15:06 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 03.06.2015
Zahvalili mu 20 puta u 19 Postova
![]() |
![]()
Ne razumem se u sax, sli ako je C, onda je C na svakom instrumentu, razumes?
Ne moze kod tebe da bude jeno o na klaviru drugo C. Sale bre saxofon nije češalj. Ako je na tenor saxofonu C na klaviru je Bb. ![]() Eb saxofon ako je njemu C na klaviru je A. ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#10 | |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 26.04.2020
Mjesto: Hrvatska
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: klavijature, saxofon, klarinet
![]() |
![]() Citat:
![]() Kao prvo, dobro si prvobitno vježbao, i tutoriali koje si na youtube-u gledao su ispravni. Dakle, stvar je u tome što je većina instrumenata (npr. klavijature, klavir, violina, flauta itd.) u C-štimu, koji je i osnovni štim. Kod puhačkih instrumenata često susrećemo druge štimove, npr. B-štim ili Es štim, što znači da kada instrument koji je u B-štimu odstvira ton C, taj ton zapravo zvuči kao ton B na klaviru; ili ako na instrumentu u Es štimu odsviramo ton C, onda taj ton zvuči kao ton Es na klaviru. To bi ukratko značilo da ukoliko sviraš npr. Tenor saxofon (koji je B-štim) zajedno s klavijaturama, onda na saxofonu moraš svirati u tonalitetu koji je za ton viši od klavijaturskog, da bi zvučali jednako. Što se tiče štimova, evo popisa nekih puhačkih instrumenata i njihovih štimova: Sopran saxofon - B-štim Alt saxofon - Es-štim Tenor saxofon - B-štim Bariton saxofon - Es štim Klarinet - B-štim Truba - B-štim Flauta - C-štim Francuski rog - F-štim Što se tiče transponiranja, ovo bi bili paralelni tonaliteti po štimovima: C-štim....B-štim....Es-štim Es-dur....F-dur.......C-dur B-dur.....C-dur.......G-dur F-dur.....G-dur.......D-dur C-dur.....D-dur.......A-dur G-dur.....A-dur.......E-dur D-dur.....E-dur.......H-dur A-dur.....H-dur.......Fis-dur E-dur.....Fis-dur.....Cis-dur ...i tako dalje... ista stvar je i sa molovima, odnosno i sa pojedinačnim tonovima... Možda je malo apstraktno na prvu, ali nadam se da će bit od pomoći ![]() Promijenjeno od DK__007 (28.04.2020 u 12:28 sati) Razlog: preglednost |
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Oznake |
and, klarinet, saksofon |
|
|