|
|
|
|
|
|
#1 | |
|
6. sekretar SKOJa
Registrovan/a dana: 07.07.2011
Downloads: 280
Uploads: 5
Rekao HVALA: 315
Zahvalili mu 123 puta u 117 Postova
![]() |
Citat:
Nekima nije jasno da postoji muzika i na drugim delovima planete i da su gore navedeni samo sitne ribe u moru plavom.... Naravno, ne omalovazavam, nego naprotiv, mnogo volim Zokijevu svirku |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Satriani
Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 682
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
Samo je tu jedna informacija netocna, odakle ljudima to da Amza i Zoki ne sviraju sa svih 5 prstiju?
|
|
|
#3 |
|
Satriani
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Evo videa gdje Zoran Paunovic svira sa svih 5 prstiju i njega ne treba stavljat u grupu seljackih sviraca jer nije mala stvar s orkestrom rts-a svirat.
|
|
|
#4 |
|
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 17.04.2011
Downloads: 28
Uploads: 0
Rekao HVALA: 14
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
Instrumenti: korg pa 50 sd
Interesi: muzika
![]() |
ej ljudi, uz sav duzan respekt svima, ali ovo sto vecina pise je cisto zamlacivanje i gubljenje vremena. kapiram da naslov teme RASPORED PRSTIJU znaci da treba diskutovati o tome kojim prstom (prvim, drugim, trecim, CETVRTIM ili PETIM) treba odsvirati neki ton u nekoj pesmi, kolu, jer mislim da se svi slazu da treba svirati sa svih pet prstiju i da je to jedino ispravno, takodje sam misljenja da ko ne nadje pravilan prstored postaje limitiran svirac da svira do odredjene granice dobro i brzo i da preko toga ne moze (to mislim i za one koji za sviranje korite manje od 5 prstiju).
ja licno izbegavam da crne dirke sviram prvim i petim prstom( sem kad nemam kud) i da jedan ton sviram dva puta istim prstom, to su dve osnovne stvari kojih se drzim i sa prstoredom stvarno nemam problema, postujuci neka osnovna pravila nekako se pravilan prstored nametne sam i cesto postoji vise resenja, moze ovako ili onako, ali svirati sa tri prsta i tvrditi da je to dobro, tacno, pravilno i ispravno i da je bespotrebno koristiti cetvrti i peti mislim da to ne moze nikako. pozdrav svima. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
Vidis li da vecina ipak preferira upotrebu svih pet prstiju i da ta vecina pokusava da objasni onoj manjini da je to ispravno. Zasto to bi to onda bilo "zamlacivanje" ? Nije zamlacivanje nego vrlo korisna tema.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
6. sekretar SKOJa
Registrovan/a dana: 07.07.2011
Downloads: 280
Uploads: 5
Rekao HVALA: 315
Zahvalili mu 123 puta u 117 Postova
![]() |
Hoces reci, ne mogu dva automobila u jednu traku
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
Satriani
Postoje ta neka pravila, kao za se izbjegava svirat crna dirka prvim ili petim prstom. Nekad se bas dogodi presedan, kao npr. u D-mol i G-mol harmonijskom molu, odnosno A i D-orijental ljestvici, gdje cesto prvi prst mora ic na Bb ili Eb.
|
|
|
#8 |
|
Drugar foruma
![]() |
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Satriani
Bratanac, pogresno si me shvatio
Pod sviranje nisam mislio da sviram iskljucivo ljestvicu, govorim ti o odredjenoj kompoziciji koja se svira iz pomenutih tonaliteta, da je nekad potrebno na te tonove ici prvim prstom, sto radi brzine sviranja, sto radi tonova koji idu sljedeci. Msm, moze se to i sa drugim prstom, ali je teze.
|
|
|
#10 | |
|
Drugar foruma
![]() |
Citat:
slazem se sa tobom, sa tim sto se meni desava da i u e duru i f molu i raznim drugim tonalitetima moram da gurnem palac na crnu iz istih razloga koje si naveo.
|
|
|
|
|
![]() |
| Favoriti |
|
|