|
|
![]() |
#1 |
Godfather
|
![]()
@baltik79
Ja u Nešinom postu ne vidim ništa uvredljivo, tako da nema na šta da se obrati pažnja. Takođe, ne vidim potrebu da se za ovakve stvari žalite na forumu. Možete se požaliti putem privatnih poruka nekome od moderatora, ili u podforumu za komentare i pitanja. Nema potrebe da temu o tercama opterećujete vašim subjektivnim osećajima, a još manje da bez ikakve potrebe podižete prašinu i izazivate nepotrebnu raspravu. Zamoliću da se tema nastavi u pravom smeru, a za eventualne razmirice mi se obratite putem privatnih poruka.
![]() |
#2 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 01.04.2009
Downloads: 48
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 90 puta u 46 Postova
![]() |
![]()
Za gospodina Baltit79
Tacno je da pojedine pjesme u vecinskim tercama imaju i po koju kvartu. Takav je c'est slucaj sa Lickim pjesmama kao naprimjer pjesma "Pjevaj mi Sokole" u kojoj na tonici (pocetnom tonu skale) umjesto terce svira se kvarta. Ima takvih jos pjesama. Jako su rijetke i specificne ali isto tako ponekad se u istoj pjesmi svira kvarta a nakeda terca na tonici. Ako je u pjesmi uvjek kvarta onda se moze napraviti skala u kojoj su sve terce, osim na tonici gdje je kvarta. Ineresantno je da vecina ovkvih pjesama ustvari koristi donju a ne gornju tercu kao sto je i sama navedena pjesma koja koristi donju tercu i kvartu na Tonici/pocetnom tonu skale. Svakako rijec je o kvarti na nize a i terce donje su ustvari terca na nize. Znaci gospodine ako vec imate recimo C-Dur skalu sa donjim tercama onda ce te na ton c/toniku umjesto a tona u dvoglasu staviti kvartu ton g na nize i eto to vam je vasa trazena dvoglasna sema. Napominjem ako u pjesmi ponekad je terca a ponekad kvarta na tonici onda je bolje svirati sa prstima intervale i izbjeci ove terce koje tada nece sluziti. Promijenjeno od keyboards (01.12.2011 u 03:50 sati) |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio keyboards za ovaj koristan post: | baltik79 (01.12.2011) |
![]() |
Favoriti |
|
|