|
|
Roland Svirate Roland klavijature? Pitajte šta Vas zanima! |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#91 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Potpuno si u pravu sa ovim posljednjim postom ali i tu treba imati razumnu mjeru. Ne sumnjam da je ti imas.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#92 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 13.04.2011
Downloads: 532
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 24 puta u 22 Postova
![]() |
![]()
Moze li objasnjenje kako doci do toga?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#93 |
Banovan!
![]() |
![]()
Detaljnom obradom udaraljke sto podrazumjeva, pitch, EQ, tacke amp i filter envelopea, njihovu Velocity modulaciju i prije svega efekat. Budi potpuno siguran da se moze dobiti sta se pozeli jer je dat odlican polazni materijal (fabricki sampl iz ROMa instrumenta) koji je neuporedivo kvalitetniji od neukog samplovanja od strane najveceg broja korisnika.
Promijenjeno od tranzit (18.04.2013 u 02:09 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#94 |
Ovaj baš voli da kuca
![]() |
![]()
Verovatno si u pravu mada mislim da ogromna vecina tih semplova koji se kod nas koriste nisu nastali ovde vec po svetskim studijima! Gotovo svi semplovi koje sam cuo mogu se cuti po raznim AKAI CD-ovima, nekim Drum VST instrumentima i sl.! Ne tvrdim da nisi u pravu ali mi se cini da kod tih semplova i nije problem u samom kvalitetu sempla vec u broju layera koji se najcesce svodi na jedan jedini sempl pa je gotovo nemoguce dobiti realistican zvuk pri dinamickom sviranju! Upravo ovo je reseno na pominjanim setovima kod kojih su bubnjevi uradjeni sa vecim brojem slojeva po jednoj noti.
Jedno pitanje vezano za realisticniji zvuk, kako resiti pitanje ritam gitare? Recimo, na Sidzi setu ona zvuci zaista "zivo"! Mislis li da je tako nesto moguce dobiti bez semplera? Promijenjeno od Akordeonista (18.04.2013 u 02:23 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#95 |
Banovan!
![]() |
![]()
Nisi u pravu sto se tice Multilayer samplova bubnjeva na aktuelnim top aranzerima, oni su svi odreda u vise Velocity zona a narocito udaraljke koje su primarne, kao sto je dobos, bass bubanj ili HiHat. U poredjenju sa prastarim AKAI samplovima su oni kvalitativno jedan vijek ispred.
Dobiti ritam gitaru koja ce biti autenticna je filigranski posao u editingu ritma gdje se svaki ton jednog akorda pomjera za nekoliko tikova naprijed jer to je nacin na koji i svira jedan realni gitarista. Na realnoj gitari je fizicki nemoguce udariti svih 6 zica u jednom momentu, uvijek postoji minimalno kasnjenje izmedju pojedinih tonova tih 6 zica. To isto treba jednostavno oponasati u ritam editoru. Ovdje se zatim dodaju i efekti kao sto je strumming, zatim string slide i slicni... veoma komplikovan posao ali je rezultat toliko slican realnoj gitari da zaista moze da prevari i najpazljivijeg slusaoca. treba samo logicno i prije svega "muzicki" razmisljati, uspjeh je zagarantovan, opet jer je polazni materijal ogromnog kvaliteta. Ovo vazi za sve aktuelne top aranzere podjednako. |
![]() |
![]() |
![]() |
#96 | |
Ovaj baš voli da kuca
![]() |
![]() Citat:
Sto se tice gitara, slazem se da je u pitanju veoma komplikovan posao! Promijenjeno od Akordeonista (18.04.2013 u 02:36 sati) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#97 |
Banovan!
![]() |
![]()
Ti samplovi koje korisnici sami ubacuju, bar sto se tice udarljki, su u najvecem broju u jednom jedinom Layeru. Ako si na to mislio, to je potpuno tacno. Upravo tu i jeste ogromna prednost u autenticnosti i realnosti fabrickih samplova udaraljki jer su dati u nekoliko Velocity zona koje neuporedivo kvalitetnije "donose" zvuk bubnja nego one "jedno-layerne".
Jos jedan detalj, moguce je recimo, tako editirati jednu udaraljku da svaki put kada se udari ima za dlaku drugaciji zvuk, kao sto je to uostalom slucaj i kod realnih udaraljki kod kojih se zvuk mijenja u zavisnosti gdje se udari (u centar, malo ili vise sa strane itd...) i za ovo cak nije potrebno ni imati vise Velocity Layera, dovoljan je jedan... ali vrijedan. Kako vidis, sve je moguce uraditi ako se dovoljno dobro upozna instrument i njegove mogucnosti. Naravno ovo vazi iskljucivo za top aranzere koji imaju dovoljno slozen editing i modulacioni matrix. Promijenjeno od tranzit (18.04.2013 u 02:47 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#98 | |
Ovaj baš voli da kuca
![]() |
![]() Citat:
Promijenjeno od Akordeonista (18.04.2013 u 02:50 sati) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#99 |
Banovan!
![]() |
![]()
Hahahaha... ti bi bas da saznas velike tajne malih majstora... hahahaha. I ovo je vrlo komplikovano i zahtjeva ogromno iskustvo i poznavanje pojedinih modulacionih mogucnosti instrumenata i njihov uticaj na zvuk udaraljke. Neki od tih top aranzera posjeduju tzv. Random modulaciju koju treba iskoristiti u vezi sa Amp, Pitch i Filter parametrima sounda. To sve treba biti vrlo precizno "dozirano" inace ne pije vode. Ovdje vazi zlatno pravilo "manje je vrlo cesto vise". Treba se osloniti prije svega na uho, pored sveg znanja i iskustva u editingu. Sound Designer je jedan veoma tezak, komplikovan i rijedak poziv koji podrazumijeva vrlo dugo i najvise obrazovanje i jos duze iskustvo. Pravila nema jer svaki zvuk zahtjeva drugaciji tretman, kao sto uostalom u kompletnom audio radu ima vrlo malo, cak neznatno malo, cvrstih pravila.
Modulacioni Matrix je skup svih mogucnosti jednog instrumenta da raznim midi kontrolama modulira odredjene parametre, odnosno u krajnjem ishodu, utice na sound. Promijenjeno od tranzit (18.04.2013 u 03:01 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#100 |
Ovaj baš voli da kuca
![]() |
![]()
Ispravka, ja bih da saznam male tajne velikih majstora, pogoto kad se ima od koga!
![]() To sam vec vidjao na pojedinim ritmovima da ljudi na, recimo, bongose stavljaju Wah-wah efekat koji im pravi dinamiku posto su u startu note upisane na istoj dinamickoj vrednosti. On naravno utice i na boju tona sto se meni licno nije svidelo u tom konkretnom slucaju koji pominjem! Ima li jos sta ovako zanimljivo? ![]() Sta preporucujes po pitanju bas gitara, kako njih naterati da prozvuce realisticnije? Promijenjeno od Akordeonista (18.04.2013 u 03:08 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Oznake |
pitanja, roland gw8, utisci |
|
|