|
|
Muzički Software Sve što Vas zanima o radu sa nekim muzičkim programom koji nema sopstveni podforum... |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#11 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 01.04.2009
Downloads: 20
Uploads: 0
Rekao HVALA: 5
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
![]() |
![]()
Kad je u pitanju ova druga opcija, sviranje midija iz one druge banke u HS2 potrebno je u midi fajlu napraviti male izmjene. Ja koristim Cubase SX 3. Potrebno je u Cubase ucitati midi fajl. Ukoliko su svi instrumenti smješteni u jednoj traci opcijom Disolve Part razdvojiti tu traku na posebne trake, kada svaki instrument ima svoju traku.
Kao sto pretpostavljam znate bubnjevi su uvijek u traci 10, a tako i svaki instrument ima svoju traku. E sada potrebno je u svaku traku instrumenta upisati odredjene Program Change i Bank podatke. Kad u HS2 kliknes na neki instrument dole u lijevom kutu iznad pitcha pojavi se oznaka Programa i Bank komande. Za bubnjeve u traci 10 potrebno je (u list Editoru Cubase - a), LSB Bank promijeniti u 20, a program Change u 1, recimo. Vazno je da MSB Bank bude "0" (nula). To je za jednu vrstu bubnja. Mozete izabrati bilo koji bubanj. Ako u traci gitare LSB Bank izaberete 18 a Program Change na 17 dobijate lijepu akusticnu gitaru koja nije u GM modu. Ja mijenjam samo pojedine instrumente, solo instrumente i bubnjeve. Ostali ostaju GM, mada i za njih u LSB Banku MORATE upisati 78, dok Program Change ostaje isti kao sto je i bio. Kad KLIKNETE na neki instrument u HS2, primjerice na AC Gitaru iznad pitcha ce pisati Bank 18, Program 16. Program UVIJEK upisujete za jedan broj vise od onog broja koji pise iznad pitch-a. Bas nemojte birati iz ove banke jer odmah ide za oktavu dole. Eto, to je u najkracem. Ako se niste susretali s ovim, vjerujem da zvuci neizvodivo, (bar meni je zvucalo) ali kad sam preradio nekoliko fajlova to poslije leti ko metak. Napominjem da kod ovako preradjenih midija GM u HS2 MORA biti iskljucen. OFF! E sad, oni koji pustaju midije preko Van Basca i HS2 znaju da u kompu moraju imati instaliran neki virtualni midi port. Ja koristim Midi Yoke. Besplatan program dostupan na Internetu. Gdje se moze skinutu HS2 neznam. Ja sam isti dobio od prijatelja. Hvala mu do neba ![]() Desava se da u nekim midi fajlovima, po pojedim trakama, jednostavno nema LSB Bank kontrole. Ja to rijesavam tako sto vec neki postojeci kontroler u traci kopiram, a onda, kad oznacim taj kontroler jednostavnim okretanjem rolera na misu nadjem LSB Bank, upisem vrijednost i ....rokaj. Ako sam sto propustio za svaku pomoc stojim na usluzi. |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|