Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Korg

Korg Korg-ovci! Ovo je mesto za vas!

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 14.05.2013, 00:54   #11
nesaband
Doktor Nesa

nesaband's Avatar

Registrovan/a dana: 08.12.2008
Mjesto: Srbija
Godina: 63
Downloads: 655
Uploads: 21
Rekao HVALA: 335
Zahvalili mu 335 puta u 311 Postova
nesaband ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Tesko ces to dobiti na korgu na sta si navikao na rolandu.
Star 14.05.2013, 00:57   #12
maricm
Odomaćeni član

maricm's Avatar

Registrovan/a dana: 09.10.2007
Mjesto: Busovača
Godina: 38
Downloads: 1223
Rekao HVALA: 33
Zahvalili mu 36 puta u 34 Postova
Instrumenti: Roland Fantom G6, Dallape SUPERMAESTRO
maricm befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
maricm pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

znam o cemu pricas 100%.
ali trudim se da to zazvuci .
pozdrav
maricm je offline   Reply With Quote
Star 14.05.2013, 01:03   #13
Milan$
Stvarno kod kuće

Milan$'s Avatar

Registrovan/a dana: 02.04.2009
Downloads: 6415
Uploads: 2
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 89 puta u 83 Postova
Instrumenti: Pa5x
Milan$ befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Milan$ pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

compresor ne bi trebalo da se koristi na sve trake u ritmu,jer onda imam utisak da ce ritam da mi "eksplodira,sve previse napeto i tvrdo zvuci...nisam bas strucan,ali bi compresor trebao da regulise odnos bubnja i bass gitare,kako sam negde procitao,mada ni na jednom ritmu nisam video compresor na bass gitari,vec samo na drum traci,tako da ne znam na koji to nacim regulise odnos bass gitare i bubnja...ako se neko malo bolje razume u ovu tematiku,molio bih da pojasni kako najbolje koristiti compresor za ritam,na kojim trakama,koje vrednosti mu dodeliti i slicno...hvala i pozz
Milan$ je offline   Reply With Quote
Star 14.05.2013, 01:09   #14
milepsr
Odomaćeni član

milepsr's Avatar

Registrovan/a dana: 29.03.2007
Mjesto: Beograd
Downloads: 3442
Uploads: 19
Rekao HVALA: 41
Zahvalili mu 73 puta u 69 Postova
Instrumenti: Korg PA3X
Interesi: Mene me zanima, gde ima da se kupi jevtina kavurma i cvarci...
milepsr ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

@maricm
samo na bubnju
milepsr je offline   Reply With Quote
Star 14.05.2013, 01:14   #15
maricm
Odomaćeni član

maricm's Avatar

Registrovan/a dana: 09.10.2007
Mjesto: Busovača
Downloads: 1223
Rekao HVALA: 33
Zahvalili mu 36 puta u 34 Postova
Instrumenti: Roland Fantom G6, Dallape SUPERMAESTRO
maricm befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
maricm pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

ok.hvala svima
probat cu sutra malo cackat pa javim sta se desaje.
mozda ubacim i demo da cujete kako to zvuci
maricm je offline   Reply With Quote
Star 14.05.2013, 02:09   #16
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Upotreba kompresora podrazumijeva veoma dobro poznavanje istog, to jest kompletne tematike u vezi sa dinamickim toolovima. Ne postoji nikakvo generalno pravilo kako postaviti parametre kompresora jer to zavisi iskljucivo od doticnog aranzmana (u ovom slucaju ritma). Neophodan je, odnosno veoma pozeljan, na Drum i Bass trakama. Moze donijeti, pravilnom upotrebom, ogromno poboljsanje miksa ali ukoliko se ne poznaje kako treba, moze jos vise upropastiti miks. Moj savjet je, dalje ruke od kompresora ako se detaljno ne poznaje njegov rad. Ukolko se isti kompresor upotrebljava za vise signala istovremeno, moraju se praviti kompromisi inace je zagarantovan uzas od rezultata. Kompresor je uvijek i bez izuzetka, insert efekat (mada ovo "efekat" nije adekvatan, iako odomacen, naziv za kompresor jer on i nije efekat u pravom smislu te rijeci) i nikada ga ne treba postavljati u Aux (Send), ovo se odnosi na generalnu upotrebu kompresora u okviru miksera odnosno u PA okruzenju. Velika je tuga i zalost kada se mora raditi bez kompresora a jos veca kada se radi sa kompresorom koji nije podesen kako valja. Nadam se da sam bio dovoljno jasan i da ce ovo mnogima bar malo "otvoriti oci".
tranzit je offline   Reply With Quote
Star 14.05.2013, 02:15   #17
Milan$
Stvarno kod kuće

Milan$'s Avatar

Standard

Kolega tranzit onda je tvoja preporuka da u aranzeru na ritmovima ne koristimo compresor,jer jedan "efekat" compresor u nasem slucaju obradjuje 2 signala-bubanj i bass?
Star 14.05.2013, 02:25   #18
tranzit
Banovan!

Standard

Ne, moja preporuka je da ga treba koristiti bar za Drum traku a moze i za obje (Drum i Bass) ali imajuci u vidu ono kompromisno podesavanje parametara koje sam pomenuo. Kompresor se moze upotrijebiti cak i za kompletan miks, sto znaci da uvijek postoji rjesenje koje ce donijeti poboljsanje, pitanje je iskljucivo pravilne postavke vrijednosti parametara kompresora. I naravno uvijek ono obligatorno: manje je vrlo cesto vise. Vjeruj mi na rijec, kompresor je citava jedna nauka u okviru audija i nije nimalo jednostavan alat ali je utoliko vise neophodan i nezaobilazan u profesionalnom audio radu.

Promijenjeno od tranzit (14.05.2013 u 02:28 sati)
Star 14.05.2013, 02:33   #19
Milan$
Stvarno kod kuće

Milan$'s Avatar

Standard

Ok hvala...jer mogu bar neke smernice oko njegovog podesavanja na aranzeru,jer iskreno bez njega ovaj korg zvuci ko pracka, comporesor mi znacajno izdigne bubanj u miksu,i to vec lici na nseto,inace nema dusu,pa ako moze mao o tome,iako nema univerzalnih pravila. kako,sta,koliko? cini mi se da nema nesto previse podesavanja na ovom compresor efektu na pa2x- sensitivity,atack,output lvl i fx amonut...cime da se vodimo kad podesavamo compresor? na sta da obratimo paznju? meni bi ovo dosta znacilo,jer me taj compresor spasava,pa bih da skontam neke stvari o njemu,i kako ga najbolje upotrebiti,konretno ovde u aranzeru...hvala i pozz
Dodato:
a i kad se razmislim pa2x nema IFX vec samo send fx

Promijenjeno od Milan$ (14.05.2013 u 02:56 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
Star 14.05.2013, 03:09   #20
tranzit
Banovan!

Standard

Kompresor na Korgovim aranzerima je vrlo diskutabilan, sto jednostavnije receno znaci neozbiljan ali... i sa njim se moze ponesto uraditi. Sami parametri, odnosno njihovi nazivi, su dijelom netipicni za jedan kompresor. Korgov kompresor potpada pod tzv, poluautomatizovane kompresore koji nisu bas profesionalni alati. Parametar Sensitivity je kao prvi taj netipicni i veoma proizvoljni parametar a "zamjenjuje" istovremeno dva parametra klasicnog kompresora: Treshold i Ratio to jest level iznad kojeg kompresor krece sa radom i odnos kojim kompresijom utices na signal. Bilo kakav konkretan broj koji bih ti dao bi bio vrlo neozbiljan savjet a nisam bas sklon takvima. Ovdje se moras osloniti iskljucivo na uho. Treba cuti ili osjetiti, nivo tog Sensitivity parametra, kada kompresor krece sa radom. Neka okvirna vrijednost bi bila oko 1/4 do 1/3 maksimalne vrijednosti. Uopste, poluautomatski ili automatski kompresori mi lice mnogo prije na djecije igracke nego na ozbiljan audio tool. Attack parametar zavisi od toga hoces li obradjivati iskljucivo Drum traku ili i Drum i Bass. U slucaju samo Drum trake taj Attack treba postaviti na vrijednost izmedju 5 i 10 milisekundi a u slucaju obje trake treba mu ostaviti vise vremena pa probaj sa 15 do 20 milisekundi, mada i ovo zavisi od Bassa koji upotrebljavas u odredjenom ritmu, odnosno od attack faze tog Bass sounda. Release parametar ne postoji kod Korgovog kompresora i on je ovdje automatizovan, sto je opet jos jedan veliki minus. Output Level je parametar kojim komprimirani signal pojacavas, odnosno nadoknadjujes ono sto je kompresor svojim radom potisnuo nadole. Ovdje se vodi pravilom, sto je veci Senzitivity to je veci i Output Level. Odprilike on bi trebalo da se krece na nivou od +4 do +5 dB. FX Amount je ono sto kod kompresora ne treba uopste da postoji jer ga to stavlja u ulogu Aux efekta ali je to Korg ovdje uradio kao jedini moguci kompromis posto jednim kompresorom daje mogucnost obrade vise traka. FX Amount je prosto receno, nivo kompresije koji dodjeljujes svakoj od traka. U slucaju vrijednosti parametara koje sam ti nabrojao, FX Amount treba postaviti na maksimum i za Drum i za Bass traku. Da jos jednom napomenem, sve te brojke uzmi sa velikom rezervom jer njihove prave vrijednosti zavise od konkretnog aranzmana i ni od cega vise.
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 10:36

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije