|
![]() |
#21 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 14.06.2009
Godina: 34
Downloads: 19
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 0 puta u 0 Postova
Instrumenti: Korg pa50
![]() |
![]()
ma kakva matematika
"if sounds good its good" Duke Ellington |
![]() |
![]() |
![]() |
#22 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
Vidi duke,
svaki akord ima svoje ime . ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#23 |
Banovan!
![]() |
![]()
a vidi romario prvo su nastali (odsvirani) akordi pa su im onda data imena
Promijenjeno od E.R.O (19.07.2009 u 18:57 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Godfather
|
![]()
Odvirani su tonovi, i imena su im dali matematichari koji su oci muzichke teorije, a tek nakon toga su objashnjeni akordi i sve ostalo.
![]()
![]() |
#25 |
Banovan!
![]() |
![]()
Nije vazno je li neki putujuci glazbenik u srednjem vijeku znao da svira nesto sto ce se kasnije nazvati kvintakord, vazno mu je samo bilo da par zica zajedno stisnutih na lutnji zvuci dobro...
![]() Takodjer sumnjam da su oni koji su posve slijedili glazbenu teoriju ikad uspjeli napravit nesto revolucionarno u glazbi. Teorija zna bit jako korisna ali nekad i jako ograničavajuća |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 09.11.2004
Downloads: 543
Rekao HVALA: 6
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
![]() |
![]()
@d3llbQy_DM
Ne, nisam iz Capljine, ja sam iz Novog Sada. Jedino sto sam do sada napisao je takozvana "Laky-eva skola". @makso68 Moram ti najpre pojasniti neke stvari. Ja, naime nisam isao u muzicku skolu, i jednostavno pokusavam kolegama pribliziti na najjednostavniji nacin neku osnovu muzicke pismenosti. Dakle nisam opterecen da li je nesto bas "skolski" ili nije, mene interesuje prakticna primena. I naravno uvek "razmisljam naglas". Jasno mi je da neko ko ide u muzicku skolu ili na akademiju mora da se drzi programa i onoga sto mu profesori predaju. E vidi sad, neka od mojih razmisljanja. Ti kazes " ...klasična teorija muzike jednostavno ne poznaje E orjental ljestvicu...". Da, ali to ne znaci da ona ne postoji. Klasiscna teorija poznaje muziku koju poznaje i objasnjava je na nacin kako je objasnjava. Meni se svidja kako klasicna teorija objasnjava muziku i ja zelim da te principe primenim na muziku koju sviram tj. na narodnjake. Mozda si primetio kako Jazzeri imaju slican nacin (moderan, nov) primene i objasnjavanja. A Jazz je relativno mlad muzicki pravac. E to se meni svidja. Ako u nekom Jazz delu primetis nasto kao Orijental lestvicu, o kojoj pricamo, videces da je ne obelezavaju sa harmonskim molom vec sa imenom tonaliteta i onda je opisuju, na razne nacine, a neki je cak zovu i "egzotik" lestvica i sl. I naravno pripadajuci akord nazovu Tonika, a ne Dominanta. Elem, uzmi na primer pesmu "Vranjanka" i tu ti je cist E orijental i E dur ima Tonicnu funkciju. I jos jednom mora m naglasiti "Ima ili imaju Tonicnu, Dominantnu ili Subdominantnu funkciju". Znaci Edur ima Tonicnu funkciju, Dmol ima dominantnu funkciju , a Amol ima Subdominantnu funkciju. I sasvim je lepo pojasnjeno. A reci da je "Vranjanka" pesma u harmonskom moliu i da joj je Edur dominanta, Amol Tonika, a Dmol subdominanta, izgleda prilicno bez veze. Dakle po meni sve Sevdalinke koje si napisao su u Orijental lestvici i mogu se sasvim lepo muzicki pojasniti. To su NASE pesme, mi ih stvaramo, mi ih volimo, mi ih sviramo, a gospoda sa ZAPADA ako ne poznaju nase lestvice i pesme, neka ih nauce i upoznaju. Veruj mi sve sto sam ranije napisao sa dodatkom o "krajevima pesama" je sasvim dovoljno da se na pravi nacin razume i objasni neka pesma ili kolo. Da li ce se to zvati Klasicna teorija, Balkanska teorija ili nesto trece najmanje je vazno. Imamo bogatu kulturnu bastinu i red je da je cuvamo i podelimo sa drugima. Veliki pozdrav tebi i ostalim kolegama, ima tu jos dosta da se kaze ali nemam vremena. |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Godfather
|
![]()
@E.R.O
Ovo o chemu ti ja pricham je bilo pre nove ere. ![]() Nije bilo puno ljudi koji nisu znali i pratili teoriju, a napravili su neshto revolucionarno. Svi kompozitori ozbiljne muzike su imali podebelo muzichko obrazovanje. Npr. ![]() To da je bitno da zvuchi dobro su samo izgovori onih koji ne znaju nishta od teorije. Nishta drugo... Retko kome da je zvuchalo dobro, a da nije znao bash nishta... ![]()
![]() |
#28 |
Banovan!
![]() |
![]()
ma slazem se ja s tobom jednim dijelom, ali ipak teorija treba da bude u sluzbi glazbe a ne glazba u sluzbi teorije
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Godfather
|
![]()
To niko ne osporava, i to jeste tako.
Zato i jeste neophodna. Moze se svirati i bez nje, ali je mnogo lakshe sa njom. ![]()
![]() |
#30 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 21.01.2009
Mjesto: Novi Sad
Godina: 41
Downloads: 221
Uploads: 4
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 4 puta u 3 Postova
Instrumenti: Roland EXR-5
Interesi: Pecaje
![]() |
![]()
Ako nekom zatreba pomoc oko skala imate moj program u download sekciji,ima sve prirodne skale,harmonske i orjental lestvice. Zove se program za ucenje lestvica ili Lajkov program. Ja sam ga licno pisao.
|
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|