|
![]() |
#21 |
Odomaćeni član
Registrovan/a dana: 15.03.2007
Downloads: 1023
Uploads: 1
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 105 puta u 92 Postova
![]() |
![]()
@efendija80
Na Yamahi ne smes ukljuciti ni jednu kutiju vise pored ove dve koje imas. Nazalost, tako je. @cvele Svaka cast na znanju koje imas i fakultetu koji zavrsavas. Ja nisam strucan za elektrotehniku ali spadam u napredne korisnike muzicke opreme. Neke stvari koje si napisao su tacne, neke nisu a za neke nisam siguran pa ti verujem. ![]() Da se sad ne bi raspisivao, predlazem ti da progooglas malo i pronadjes neke zanimljive tekstove na ovu temu, ima ih brdo na netu. Nisam siguran smem li postavljati linkove prema nekim sajtovima ali znam sigurno da ti na pp mogu poslati. Dobices link pa vidi i sam. ![]() Cenim ucene ljude, ne volim kada neko omalovazava skolu (i sam sam skolovan za posao koji radim). Mada, za neke tvrdnje treba jako dobro poznavati materiju. Tebi ce mozda ti tekstovi biti jasniji nego meni, strucniji si na tom polju ali ces doci do istog zakljucka do kog sam i ja dosao. ![]() A dok procitas ovo sto ti budem poslao mozes mi odgovoriti na pitanje: Smatras da slabije pojacalo od zvucnika ne moze spaliti isti zvucnik? ![]() ![]() Pozzz
![]() |
#22 |
Odomaćeni član
![]() |
![]()
@cvele
Nisam uspeo naci tvoj mail ako zelis ostavi ga ovde, poslacu ti par korisnih tekstova. Na pp ne mogu. ![]() A mogu na copy/paste varijantu ovako... Evo jednog interesantnog texta, Harman korporacija je u pitanju, Crown: " How much power can my speakers handle? You can determine this by looking at the speaker's data sheet. Look for the Nominal Impedance spec. Typically it will be 2, 4, 8 or 16 ohms. Next, look for the loudspeaker specification called Continuous Power Handling or Continuous Power Rating. It might be called IEC rating or Power capacity. If you can prevent the power amp from clipping (by using a limiter), use a power amp that supplies 2 to 4 times the speakers continuous power rating per channel. This allows 3 to 6 dB of headroom for peaks in the audio signal. Speakers are built to handle those short-term peaks. If you cant keep the power amp from clipping (say, you have no limiter and the system is overdriven or goes into feedback) the amplifier power should equal the speakers continuous power rating. That way the speaker wont be damaged if the amp clips by overdriving its input. In this case there is no headroom for peaks, so youll have to drive the speaker at less than its full rated power if you want to avoid distortion. If you are mainly doing light dance music or voice, we recommend that the amplifier power be 1.6 times the Continuous Power rating per channel. If you are doing heavy metal/grunge, try 2.5 times the Continuous Power rating per channel. The amplifier power must be rated for the impedance of the loudspeaker (2, 4, 8 or 16 ohms). Here's an example. Suppose the impedance of your speaker is 4 ohms, and its Continuous Power Handling is 100 W. If you are playing light dance music, the amplifier's 4-ohm power should be 1.6 x 100 W or 160 W continuous per channel. To handle heavy metal/grunge, the amplifier's 4-ohm power should be 2.5 x 100 W or 250 W continuous per channel. If you use much more power, you are likely to damage the speaker by forcing the speaker cone to its limits. If you use much less power, youll probably turn up the amp until it clips, trying to make the speaker loud enough. Clipping can damage speakers due to overheating. So stay with 1.6 to 2.5 times the speaker's continuous power rating." Eto znalci sta kazu. ![]() Pozzz
![]() |
#23 | |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 07.11.2010
Mjesto: Split
Downloads: 464
Uploads: 0
Rekao HVALA: 9
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
![]() |
![]() Citat:
![]() Kad ove dvije vratim u stanje da budu aktivne onda mogu ukljuciti recimo dvije pasivne kako sam razumio iz prijasnjih objasnjenja? Kad to sredim onda bi se opet vratio sa joa kojim pitanjcem. Hvala puno |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#24 |
Odomaćeni član
![]() |
![]()
Kad budes ove pasivne vratio da budu aktivne, moci ces ukljuciti koliko hoces aktivnih ali pasivnih samo 2 komada od 4 oma ili 4 komada od 8 oma. Uglavnom se pasivne prave od 8 oma (tu i tamo se nadju neke od 4 oma) tako da ta Yamaha moze terati 4 komada od 8 oma.
Kad budes imao pitanja, javi se. Pozzz
![]() |
#25 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 03.06.2008
Godina: 35
Downloads: 168
Rekao HVALA: 3
Zahvalili mu 7 puta u 6 Postova
Instrumenti: Dallape SuperMaestro
![]() |
![]()
@Beethoven procitao sam taj tekst na engleskom i koliko sam mogao zakljuciti tu je objasnjeno da se pojacalo uzima od 1.6 do 2.5 puta vece od snage kutije. Ali to se radi iz razloga da se izbjegne izoblicenje signala. Pojacalo unosi vece izoblicenje na maksimalnoj snazi nego na manjoj snazi i tu je fazon da se koristi pojacalo vece snage od kutije i to pojacalo ne radi na 100% svoje snage vec recimo 80% i na toj snazi je izoblicenje mnogo manje (kvalitetniji sound) a kutiji ne fali snage. Tako pojacalo nikada ne dolazi u peak i time nece biti izoblicenja u signalu, znaci radi u "sigurnom" podrucju. Kutija ce uvijek raditi u svojoj punoj snazi i davace dobar sound. Kao sto sam napisao u prethodnom postu ti mozes i preci snagu kutije ali to je za mene vec neka vrsta rizika jer kutija moze da radi ali moze i da izgori, naravno u razumnim granicama prekoracenja.
![]() pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#26 |
Odomaćeni član
![]() |
![]()
Tacno, a razumna granica je sve do Program snage kutije, to ja i tvrdim.
A to opet znaci, kutiju od 150w RMS-a napajas sa pojacalom od 300w po kanalu bez ikakvih problema. I, u tekstu pise da je sve to dozvoljeno pod uslovom da imas limiter, jesi video to? U slucaju da nemas limiter, ne prelazis RMS snagu pojacala i vodis racuna o signalu, nesme biti izoblicen. I da, pise da se kutije mogu napajati do 4 puta vecom snagom, ne 2,5 puta. ![]() "If you can prevent the power amp from clipping (by using a limiter), use a power amp that supplies 2 to 4 times the speakers continuous power rating per channel." A to znaci da, ako si zastitio sistem limiterom od klipovanja, mozes to raditi. A gde klipuje pojacalo? Na svom kraju tj. maximumu. Ne misli se tu na pola snage i to sto si napisao, vec guras do limita, bez problema... ![]() Uploadovacu ovde jedan dokument, bice koristan i drugima koji imaju ista pitanja. naci cete ga u download sekciji. Ostavicu i link cim moderatori odobre. Pozzz Dodato: Evo jos jednog korisnog teksta za sve one kojima treba. http://www.yu-midi.org/forum/downloa...o=file&id=9253 Pozzz
JBL! Promijenjeno od Beethoven (10.11.2010 u 23:29 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
![]() |
![]() |
![]() |
#27 |
Odomaćeni član
|
![]()
@Beethoven: A gde klipuje pojacalo? Na svom kraju tj. maximumu
To vazi samo za HighEnd pojacala ovo ostalo klipuje i na vise "od pola".. ![]() Kako sto se snaga pojacala povecuje,dolazi do devijacije pojacanog signala.Odredjene devijacije su dozvoljene,svakako na odredjeni frekfentni spektar i to je specifikacija THD. Kutiju od 300W mozes "krknuti" i sa pojacalom od 600W a jos brze sa pojacalom od 20W!Pogotovo visokotonci! Zna se koliko treba pojacalu od 20W da ode u Clipping modu,a kolega Cvele ce nam najbolje objasniti sta se (elektronski/akusticki) desava kad pojacalo permanentno radi u klip. Rezime: Kad pojacalo od 600W unisti kutiju od 300W, traje 0,1sec, kad je pojacalo 20W snage,traje malo duze... ![]()
![]() |
#28 |
Vredan član društva
![]() |
![]()
evo pokusacu da objasnim na jednostavan nacin. Kad pojacalo koje na ulaznom dijelu nema limiter ide u tzv. clip desava se sledece. Na tranzistore koji su na izlaznom dijelu dolazi signal koji se treba pojacati. Ako je taj signal prevelik, znaci na mixeru ste odvrnuli gain do daske
![]() Sva danasnja pojacala (ne ubrajajuci tu i kineske gluposti) imaju ugradjen sistem zastita koji ne dozvoljava da pojacalo tj. njegovi izlazni tranzistori odu u clip. Tu je pre svega limiter a poneka imaju i kompresore... |
![]() |
![]() |
![]() |
#29 |
Odomaćeni član
![]() |
![]()
Ne postoji ni jedna zastita na pojacalu koja ce "ispraviti" izoblicen signal koji je usao u pojacalo. Postoje limiteri koji ne dozvoljavaju da samo pojacalo izbaci prejak (izoblicen) signal, na njegovom kraju ili kako kolega aleksandar72 kaze, a to je potpuno tacno, manje ozbiljna pojacala klipuju i vec od pola... Ali to nema veze sa signalom koji ide iz mixera, on moze biti savrsen, pojacalo na vishim nivoima klipuje.
Kolega cvele, da ponovim, svaka cast na skoli ali moras procitati neke stvari, bice ti mnogo jasnije. Velika je materija ovo, mislim da tebi nedostaju pojmovi iz audio tehnike, novijih uredjaja i to. Mi koji nemamo tog teoretskog znanja morali smo se dovijati nekako, citati, uciti... I zato se meni i cini da cemo bolje baratati ovim stvarima. A kad budes i ti prosao kroz sve ovo sto smo mi da bi naucili sve ovo sto znamo, plus tvoje poznavanje teorije - onda si apsolutni znalac po ovom pitanju. Nista zlonamerno. Pozzz
![]() |
#30 |
Vredan član društva
![]() |
![]()
@Beethoven ne shvacam ja to nista zlonamerno. Ako grijesim uredu je da me ispravite, to je normalno
![]() A mislim da nisi me shvatio sta sam htjeo reci prethodim postom ili se mozda ja nisam najjasnije izrazio. Ja nisam rekao da limiter "ispravlja" izoblicen signal vec da ne dozvoljava da tranzistor ode u clip. Ti mozes imati clip-ovan signal na ulazu pojacala a da pojacalo ne ide u clip. To sam htjeo da kazem. Znaci zastita tranzistora u pojacalu od clip-a. |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|