|  | 
|  23.07.2008, 15:49 | #21 | 
| Početnik forumacije! Registrovan/a dana: 03.01.2008 
				 Downloads: 70 Uploads: 0 Rekao HVALA: 1 

Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu

|   

... bas me zanima Ako treba mogu poslati jos neku sliku!   | 
|   |   | 
|  23.07.2008, 19:50 | #22 | 
| Moderator |   

GLOGIN ! Neznam shto si toliko zapeo oko glasove.Glasovi su A.Bugari ali da bude dobra tonski harmonika ne su u pitanju samo tonovi. | 
|   |   | 
|  23.07.2008, 19:59 | #23 | 
| Moderator |   

MileGuerini Toliko si aktivan sa odgovorima i tako sigurno dajesh strucne odgovore, kao da si rodjen u Kastelfidardo i imash veliko iskustvo,a kazesh da mora da pitash majstora.Nemoj da mi zamerish.Pozdrav | 
|   |   | 
|  24.07.2008, 01:09 | #24 | |
| Banovan! Registrovan/a dana: 01.07.2008 
				 Downloads: 26 Uploads: 0 Rekao HVALA: 3 

Zahvalili mu 5 puta u 4 Postova

|   Citat: 
 Dobro si rekao, i da stavis lose tonove u bolju harm. ona ce zvucat kako zvuci, a isto tako i da stavis odlicne tonove u losu, opet ce ostat losa (ne bi vjerovao ISPROBAO SAM  ! Sto se tice iskustva, nisam ti ja neki majstor  , jedino je sto poznajem harmoniku mehanicki jako dobro, a sto se tice tonova znam neke pojedinosti koje mi je majstor objasnio. Onako povrsno, koji je glas a-mano, koji tipo-a-mano, i kako se stima i sl,... A sto se tice Hohner, francuski tonovi i sl.-NULA, neampojma! P.S.Ne bih htio da ispadne da se pravim pametan sto se tice ovih stvari, ali tako malo caskamo pa volim da kazam sta mislim da znam i sta sam cuo. IZVINTE ako sam pisao nesta sto nije tocno   | |
|   |   | 
|  24.07.2008, 09:18 | #25 | 
| Moderator |   

Zamolio bih te da mi objasnish  a-mano,  tipo- a-mano.SHta je to u prevodu poshto sam primetio da   a-mano si upotrebio i ranije u tvojim komentarima.
		 | 
|   |   | 
|  24.07.2008, 14:56 | #26 | |

|   Citat: 
 P.S.Ako dugo radite harmonike, mozda vam je poznato ime Gradic Veselin, iz Slavonskog Broda? Radio u Castelfidardu 30 god. A otkako je u penziji radio je u Brodu. Sad ima preko 70 g. | |
|   |   | 
|  24.07.2008, 15:09 | #27 | 

|   

Koliko je meni poznato ... Proizvođači u Italiji glasove klasifikuju u tri kategorije MAKINA (mašinski) TIPO AMANO (mašinski sa ručnom doradom ) i AMANO (ručno rađeni glasovi ). Svaka od ovih kategorija ima po nekoliko pod kategorija - klasa: prva, druga, treća... dok u kategoriji AMANO glasova ima samo dve klase. Postoje i ultra klase glasova nezavisnih starih majstora tipa Severini, Mazzieri, Morlaki, Sabatini otac ali se obzirom na ograničenu proizvodnju jako teško dobijaju. Razlika u ceni između klasa je drastična. | 
|   |   | 
|  24.07.2008, 16:15 | #28 | 
| Moderator |   

Sve glasove / perca / se prvo mashinski shtancaju pa zatim se doradjuju i nituju rucno na plocicu.
		 | 
|   |   | 
|  30.07.2008, 14:51 | #29 | 

|   

Zna li neko nesto o ciscenju (pranju) tonova. Kako i zasto?!
		 | 
|   |   | 
|  30.07.2008, 20:47 | #30 | 

|  tonovi 

Pa to obicno rade majstori kad stimaju harmoniku, skidaju ih sa fasena i kad ociste od voska peru ih u nekoj kemikaliji, kojoj i kakvoj neampojma  , a peru ih zato sto bude na njima prasine, hrdje i ostale prljavstine koja se s vremenom nakupi. A od sve te prljavstine i izmorenosti se glasovi rastimaju! Koliko ja znam!   | 
|   |   | 
|  | 
| Favoriti | 
| Oznake | 
| supita, weltmeister | 
| 
 | 
 |