Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Ostalo > Servis klavijatura - uradi sam

Servis klavijatura - uradi sam Savjeti oko popravka, čišćenja, izmena dirki, mikroprekidača, napajanja i sl.

Tema zaključana

Alati tema Display Modes
Star 13.01.2010, 18:54   #41
zeljko
Banovan!

Registrovan/a dana: 03.01.2009
Downloads: 561
Uploads: 21
Rekao HVALA: 170
Zahvalili mu 244 puta u 239 Postova
Instrumenti: Harmonika +Korg Pa 600
Interesi: Musika
zeljko befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

zeljko je offline  
Star 13.01.2010, 19:03   #42
Dell
Satriani

Dell's Avatar

Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
Dell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein Lichtblick
Dell pošalji poruku preko MSN messengera Dell pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

pincium, ne znam jeste li se pod tim "tranzit jesi dosadan" zezali ili ozbiljno mislili, ali suzdrzite se takvih komentara, nije im mjesto ovdje i obavezno procitajte pravilnik

www.yu-midi.org/forum/faq.php

Dell je offline  
Star 13.01.2010, 19:46   #43
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od pincium Pokaži Post
...a bre "tranzit", jesi dosadan...
Moze biti, moze biti, ama cini mi se da je bolje sto puta ponoviti nego jednom plakati. A zamisli samo kako su meni dosadni postovi o tom spustanju klavijatura a sigurno znam da momci i ne sanjaju sta time rade i klavijaturi i sebi, pa opet se ne zalim. Nego ima jedno nepisano pravilo, onom koji nece da mu se pomogne ne treba ni pomagati.
tranzit je offline  
Star 13.01.2010, 22:35   #44
tesla
Saobracajni Inspektor

tesla's Avatar

Registrovan/a dana: 17.09.2007
Mjesto: beograd
Godina: 47
Downloads: 135
Uploads: 2
Rekao HVALA: 8
Zahvalili mu 25 puta u 22 Postova
Instrumenti: KORG PA800
Interesi: muzika
tesla befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
tesla pošalji poruku preko ICQ messengera tesla pošalji poruku preko MSN messengera tesla pošalji poruku preko Yahoo! messengera tesla pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

A kazi mi kako se to izgubi after-touch??
A i postovi ako su ti dosadni nemoj da ih citas to je bar prosto.
@pincium
uzdrzi se od takvih i slicnih komentara

"RADI DOK JE DAN JER KAD NOC DODJE VISE NECE BITI VREMENA"
Isus Hrist

KLIKNI OBAVEZNO OVDE!!!
tesla je offline  
Star 13.01.2010, 23:46   #45
svirac007
Ovaj baš voli da kuca

Registrovan/a dana: 01.03.2006
Downloads: 2117
Uploads: 0
Rekao HVALA: 24
Zahvalili mu 21 puta u 19 Postova
svirac007 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

E Tranzit tranzit nemoj tako debelo tvrdit stvari koje nisi vidio, da smo blizu da se bar opkladimo po 100eura da je moj pa800 poplicen i radi dinamika i sve ostalo kao i ranije ali eto ubijedio si sebe da si upravu. Mnoge kolege izbjegaju PA1XPRO,G1000,G800 itd. zbog teske tipke znaci nema tu tvoje "VJEZBA SAMO VJEZBA" Gledo sam muzicku emisiju gdje mislim da je austrijski pianista Klajderman se sprema za koncert u Tokiju i uveli su ga u neki salon u tokiju sa 20-30 klavira i on komentarise i sjeda od jednog do drugog isprobava dirku i ton da bi odabro sa kojim ce odradit nastup i komentarise da mu puno znaci tipka inace po evropi dovezu njegov klavir na nastup a kad ide prekookeanski tamo izabere jedan, znaci jedna takva velicina pianiste pa nije mu svejedno izmedju ostalog i tipka. Usput da kazem da nekome i ta dinamika mozda netreba (smeta) vazno je kako covjek svira -zvuci a jel s dianmikom ,spustenom,otezanom to je licni ukus. hajd zivio
svirac007 je offline  
Star 14.01.2010, 02:06   #46
toni 11
Banovan!

Registrovan/a dana: 23.09.2007
Downloads: 134
Rekao HVALA: 0
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
toni 11 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Ja ću probat sa letvicom makar za probu da vidim,to me ništa nekošta,ko neproba i nezna
Ako nevalja lako mi je maknut.ako valja nekako ću i crne sredit i super.
Javim vam šta sam uradio i kako radi.Pozzz
toni 11 je offline  
Star 14.01.2010, 12:04   #47
tranzit
Banovan!

Standard

@tesla
Naravno da se izgubi aftertouch odnosno njegova fukcija kako je proizvodjac zamislio jer dirka ne dolazi do kraja svog predvidjenog puta. Pod aftertouchom se podrazumijeva pritisak na dirku poslije prvog kontakta u toku trajanja tona. Kada se hod dirke drasticno skrati pomocu tog gradjevinskog materijala (letvi, aluminijumskih profila) sam kontakt nije ostvaren kako je proizvodjac to odredio, pa senzor koji je odgovoran za aftertouch nije propisno opterecen a samim tim i midi kontroler aftertouch ne salje midi podatke ka sound procesoru onako kako bi bilo potrebno. Midi podaci koje aftertouch salje su kao i bilo koji drugi midi podaci sa bilo kog drugog kontrolera i imaju 128 mogucih vrijednosti (od 0 do 127). Time sto je najniza moguca tacka hoda dirke uslijed postavljanja letve ili slicnih utenzilija drasticno pomjerena na gore aftertouch senzor ne moze poslati cijeli spektar vrijednosti (od 0 do 127) vec eventualno samo jedan njihov dio ako uopste i posalje bilo sta. Slican slucaj bi na primjer bio ako bi smo pored modulacionog tocka na pola njegovog puta zakucali ekser te ga savili tako da skratimo njegov put. Modulacioni tocak bi slao midi podatke ali ne u cijelom opsegu vec samo do vrijednosti koja je fiksirana onim ekserom. Tako ne bi smo mogli poslati vrijednost 127 jer tocak ne ide do predvidjenog kraja vec recimo samo do 60 ili 70. Potpuno isti slucaj je i sa aftertouchom a i sa dinamikom sa letvom.

@svirac007
Nemam ja potrebe za nikakvim samoubjedjivanjem a vjeruj mi da sam svasta vidio pa cak i te "poplicane" klavijature a budi siguran da vrlo dobro znam o cemu pricam. Naravno da Richard Clayderman kao i svaki drugi ozbiljni muzicar bira instrument na kom ce odrzati koncert ali ne zakucava letve u klavir vec jednostavno odabere onaj koji njemu najvise odgovara. I opet, vjezba, vjezba i samo vjezba. I na klaviru se svira i virtuozno i sa fenomenalnim trilerima a ti ljudi koji to sviraju nisu vanzemaljci.

Promijenjeno od tranzit (14.01.2010 u 12:06 sati)
tranzit je offline  
Star 14.01.2010, 16:47   #48
svirac007
Ovaj baš voli da kuca

Registrovan/a dana: 01.03.2006
Downloads: 2117
Rekao HVALA: 24
Zahvalili mu 21 puta u 19 Postova
svirac007 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Nisam sebi do sad dopusto da se upustam u ovakva prepucavanja al znam iz ranijih tema po forumu da imas stvarno problem u komunikaciji. Nad tobom niko nista novo ili bolje nezna . Nedo Bog s tobom bit u BIG BRADERU
1. Moj kolega kupio Guerini 6000eur. kroz mjesec odnio u Bijeljinu majstoru da mu neke filceve sredi nije mogo da svira (po tebi on je sunj sto fabricku postavku preradjuje)
2. Drugi kolega promjenio 6-7 skupih harmonika u prosloj godini neke mu tonski neke tipkom ne odgovaraju (i on je sunj)
3. Nebih bez dozvole da imenujem sa foruma vrhunskog-studijskog muzicara koji je kupio PA800 i drugi dan ga otvorio i pomalo razvuko one federe na kojem tipka radi jer mu je bila tvrda tipka--sunj je i on jel. al trebo bi ga cut kako svira i skim sve svira.
E sad spreman sam i da se IZVINIM mozda si ti stvarno toliko jak klavijaturista da ti nijedna vrsta tipki ne smeta za sviranje pa ne shvatas al trebas shvatit da postoji i slabijih,samouka,koji nemaju izgradjene profi prstorede i oni moraju da sebi pomalo prilagode da sto lakse sviraju. Ponavljam svima postoji granica do koje se moze spustit dirka (3-4-5mm neznam sad) koja nista ne utice na funkcije. Sad se ti opet nadovezi znam da hoces
svirac007 je offline  
Star 14.01.2010, 18:23   #49
tranzit
Banovan!

Standard

Kako sasvim bezazlena diskusija i jos bezazleniji moj savjet moze da dovede do toga da postanes prilicno agresivan i previse lican. Pitanje se namece ko ima problema u komunikaciji ? Navodis mi par muzicara kojima eto ne odgovara nekakva klavijatura a pri tom ti ni na pamet ne pada da pomenes onih nekoliko milona po cijelom ovom bijelom svijetu koji ama bas nista ne skracuju ni produzuju na svojim klavijaturama i potpuno su zadovoljni njima. Ne radi se o tome da li sam ja "jak klavijaturista" (mozda i jesam ako se pobijem sa nekim ko je od mene slabiji) niti kvalitet klavijature ima ikakve veze sa prstoredom vec se radi samo o cinjenici koju ti izgleda jednostavno neces da prihvatis a to je da i ta tri - cetiri milimetra poremete najvaznije modulatorske funkcije klavijature jer je njen proizvodjac vrlo dobro proracunao kako to treba da izgleda da bi funkcionisalo onako kako je potrebno. Postoji ogroman broj ljudi koji "od mene zna bolje a i novije" i ja ih vrlo pazljivo saslusam da bih to novo i bolje naucio a kad naucim, onda se trudim da sprijecim one koji to nisu naucili, da sire pogresne informacije.
tranzit je offline  
Star 14.01.2010, 18:32   #50
Marco7
Stvarno kod kuće

Marco7's Avatar

Registrovan/a dana: 15.11.2005
Mjesto: Novi Pazar
Downloads: 1554
Uploads: 56
Rekao HVALA: 12
Zahvalili mu 158 puta u 125 Postova
Instrumenti: Korg Pa3xPro , Korg Tr . . .
Interesi: muzika
Marco7 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Marco7 pošalji poruku preko MSN messengera Marco7 pošalji poruku preko Yahoo! messengera
Standard

Nema svirke bez dinamike i ne priznajem svirku koja nema dinamiku jer ona daje dusu muzici,na momenat tiho na momenat me razvali i u tome je draz muzike i nije bez veze ubacena RX tehologija u Pa seriji i nju je nemoguce iskoristiti bez dinamike i aftertoucha!Tranzit u pravu si i ja sam to napisao u jedinom postu u ovoj temi tamo negde na pocetku

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 03:46

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije