Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Korg

Korg Korg-ovci! Ovo je mesto za vas!

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 17.05.2013, 00:42   #41
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od nesaband Pokaži Post
A meni odgovor.Tvoje skromno misljenje o postavci kompresora kao sto je na slikama koje sam postavio?
Prvo da ti napisem nesto radi cega se tvoje usi da porastu kao kod slona a dusa ce da ti procveta kao majska ruza. BK-5 i naravno BK-7m itd... raspolazu kompresorom koji je u poredjenju sa onim insert kompresorom na Korgovim aranzerima, bar dvije decenije ispred. Tu se radi o sasvim profesionalnom Multiband kompresoru koji posjeduje sve klasicne parametre i nema nikakvih kompromisnih rjesenja, to jest nebuloza, kao posljedicu ustede od strane proizvodjaca po svaku cijenu. Kod Rolanda je to veoma, veoma ozbiljan dinamicki procesor. Medjutim, takav kompresor zahtjeva i poveliko poznavanje ove materije da bi se upotrijebio na najbolji nacin, to jest, da bi maksimalno poboljsao zvucnu sliku... a on to moze i te kako dobro.

Kompresor kod BK-5 je 3-Band kompresor gdje si u stanju tacno odrediti sirinu svakog od tih Bandova (veoma vazno). Ovakvi kompresori se najcesce upotrebljavaju kao tzv. Mastering kompresori, pa on i kod BK-5 ima taj zadatak. Sta uopste znace ta tri Banda. Jedan kompleksni Signal moze da ima, kod savremenih ADDA konvertera, frekventni opseg od 20Hz do 20kHz, sto znaci da pokriva kompletno cujno podrucje ljudskog sluha. Upravo taj frekventni opseg kompresor BK-5 moze podijeliti na tri manja opsega i svaki od njih posebno i sasvim nezavisno obraditi, sto dalje znaci da se pojedini frekventni rasponi selektivno obradjuju tako da, na primjer, nece doci do "davljenja" kompletnog signala ukoliko je recimo Bass "malo pretjerao" pa zesce aktivirao kompresor. Taj zesci Bass ce stvarno i aktivirati kompresor ali samo niskofrekventni Band kompresora koji nece imati uticaja na ostali dio signala, jednostavno receno, nece stisati kompletan signal radi pikovanja bassa. Ovo je bio samo jedan primjer o efektivnosti jednog Multiband komresora.
Sto se tice tvoje postavke kompresora na BK-5, ona nije bas najsrecnija ali nije ni najnesrecnija. Probaj sa slijedecom postavkom:

- Switch = On
- Preset = User
- Level = 127
- Gain = +4dB
(ovdje moze da varira i do +6dB, jednostavno moras da probas jer ova vrijednost zavisi od kompletnog aranzmana)
- High Attack = 10ms
- High Release = 150ms
- High Treshold = -30dB
- High Ratio = 1:4
- High Level = 0dB

- Mid Attack = 5ms
- Mid Release = 180ms
- Mid Treshold = -15dB
- Mid Ratio = 1:5
- Mid Level = 0dB

- Low Attack = 10ms (do 15ms, moras da probas jer ne znam koji Bass prevashodno koristis)
- Low Release = 250ms
- Low Treshold = -10dB
- Low Ratio = 1:8
- Low Level = 0dB

- Split High = 3100Hz
- Split Low = 150Hz

Ovo uzmi kao polazne vrijednosti i nemoj da mislis da je ovo nekakvo ultimativno rjesenje ili kljuc za sve sto se tice dinamicke obrade. To su postavke pri kojima sam imao u vidu uobicajeni nacin sviranja balkanskih muzicara. Obrati paznju na vrijednosti za High Level, Mid Level i Low Level, njih sam ostavio na 0dB a ti ih podesi onako kako zahtjeva tvoj PA mada ne divljaj sa tim vrijednostima, zadrzi se u nekakvoj normali (izmedju -5dB i +5dB). Vjrovatno si primjetio da jedan ovakav Multiband kompresor moze vroma efektivno da "zamjeni" i EQ ali ne samo da zamijeni vec da daleko prirodnije obradi signal frekventno, nego sto to radi jedan EQ. Ovo se desava iz razloga sto jedan kompresor obradjuje vec postojece frekventne harmonike iz samog signala, dok ekvilajzerom dodajemo ili oduzimamo signalu "vjestacki" napravljene hfrekventne harmonike. Kako god bilo, probaj sa ovim podesavanjem kao polaznom tackom i eventualno, uz male korekcije, podesi to sve za tvoj Setup (mikser, PA...).
tranzit je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post:
nesaband (17.05.2013)
Star 17.05.2013, 01:48   #42
nesaband
Doktor Nesa

nesaband's Avatar

Registrovan/a dana: 08.12.2008
Mjesto: Srbija
Godina: 63
Downloads: 655
Uploads: 21
Rekao HVALA: 335
Zahvalili mu 336 puta u 312 Postova
nesaband ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Daumen hoch

Eto jednog kvalitetnog manuala za podesavanje kompresora na primeru za Roland BK-5.Ja nisam bas vican u radu sa kompresorom i ovakve sugstije su dobrodosle,ne samo meni vec svim kolegama koji zele da unaprede svoj zvuk aranzera.

Kao sto sam i pretpostavio@Tranzit je bio precizan u objasnjenju svega sto je napisao.Ja jesam klasicni muzicar sa Balkana ali nisam muzicar koji se utapa u stereotipe koji vladaju. na Balkanu.Moj ton nije ni slican klasicnom tonu skoro svih kolega koji sviraju aranzer.Ja se trudim da mi aranzer zvuci slicno bendu sa kojim sam radio vise godina zajedno.Ne koristim uvek isti Bass,sve zavisi od muzickog stila koji sviram.Naravno za ritam dvojka i ostale klasicne narodnjacke ritmove imam uvak jako slicnu postavku instrumenata,ali umem malo da ga zavucem u nekim ritmovima,onako kako ja mislim da je najbolje.

Smatram da covek mora da se usavrsava dok je ziv i dok mu mozak funkcionise kako treba.

Hvala ovakvim ljudima koji su spremni kao sto je @Tranzit da podele svoje znanje sa drugima.
Star 17.05.2013, 08:46   #43
dado123
Vredan član društva

dado123's Avatar

Registrovan/a dana: 07.02.2008
Mjesto: vitez
Downloads: 1172
Uploads: 0
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
Instrumenti: klavijatura/gitara
Interesi: muzika!!!
dado123 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
dado123 pošalji poruku preko Yahoo! messengera
Standard

nema sta ko zna zna(tranzit)svaka cast,a dali bi mogao jedan manual za nas koji koristimo korg od pa 500,800,itd. jest da nije slican kao kod rolanda ali bar neke smjernice npr ja pokusajem nesto sa stereo compresor na korgu on je pod rednim br.1 e sad neki otprilike manual smjernica bili bi ti svi zahvalni vjerujem!!! jer kosto nesabed kaze nisam ni ja bas nesto vican kod tih kompresora a puno bi mi pomogao kao i njemu nekim uputstvom pozz
dado123 je offline   Reply With Quote
Star 17.05.2013, 09:11   #44
maricm
Odomaćeni član

maricm's Avatar

Registrovan/a dana: 09.10.2007
Mjesto: Busovača
Godina: 38
Downloads: 1223
Rekao HVALA: 33
Zahvalili mu 36 puta u 34 Postova
Instrumenti: Roland Fantom G6, Dallape SUPERMAESTRO
maricm befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
maricm pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

@Nikola
Kompresor na 500 i 800 ne radi kako treba jer kad se on stavi ne čuje se prvi udarac tj preskoči ga.nemoguće ga je koristiti u ritmu.
To je Greska od strane korga i mi tu ništa ne možemo.

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
maricm je offline   Reply With Quote
Star 17.05.2013, 10:14   #45
dado123
Vredan član društva

dado123's Avatar

Registrovan/a dana: 07.02.2008
Mjesto: vitez
Downloads: 1172
Uploads: 0
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
Instrumenti: klavijatura/gitara
Interesi: muzika!!!
dado123 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
dado123 pošalji poruku preko Yahoo! messengera
Standard

Mladjo@
bratko sad sam na poslu nije mi tu kljava al ovako koristim npr dynamix rumbu i njegove bubnjeve stavim prvi efekt cinimis reverb smoot hall a drugi stereo compresor i tamo podignem atac i sensiti a output je otprilike 25/30 i u mixer editu fxA je 96 a fxB je na 127 i cinimi se da ima taj udarac ali dok nedodjem kuci neznam mozda grjesim i na tim postavkama mi rumba meni radi ekstra kao zivi bubanj jos na fbt vertusu
Dodato:
Mladene upravu si nema udarca kod prelaza iz ritma u ritam sad sam vidio!

Promijenjeno od dado123 (17.05.2013 u 10:23 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
dado123 je offline   Reply With Quote
Star 17.05.2013, 11:56   #46
dmmacak
Kao kod kuće

dmmacak's Avatar

Registrovan/a dana: 22.05.2008
Mjesto: Novi Banovci
Downloads: 652
Uploads: 2
Rekao HVALA: 270
Zahvalili mu 127 puta u 123 Postova
Instrumenti: g 1000/korg pa4x/Tyros5/Sx900
Interesi: nista posebno
dmmacak befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

I kod mene na tyrosu se desava da prekine kada promenim style. Mene interesuje dall bi valjalo kupiti onda jedan kompresor i izvuci posebno bas i bubanj na jedan izlaz i preko tog kompresora u mikser. Onda verovatno ne bih doslo do prekida u reprodukovanju stilova. I dal se to isplati?
dmmacak je offline   Reply With Quote
Star 17.05.2013, 12:37   #47
tranzit
Banovan!

Standard

Investicija se i te kako isplati za jedan dobar kompresor i ne, nece dolaziti ni do kakvog "gutanja" prvih tonova. Ta greska je iskljucivo posljedica vrlo lose implementacije kompresora kod Korga, a kako vidimo, ima toga i kod Yamahe. Mozda bi bilo dobro da procitas moje postove iznad, u ovoj temi, gdje sam kratko pomenuo i zasto se to desava kod tih aranzera. Jedno je sasvim sigurno i nediskutabilno, kompresor je uvijek dobrodosao na bini, kako za aranzer, tako i za vokale i ostale instrumente ako ih ima, a ako je to Multiband kompresor, kada je u pitanju aranzer, tim bolje, jer se precizno mogu obraditi pojedini frekventni dijelovi, cime se signal sa aranzera cini dosta transparentnijim i prodornijim.

Promijenjeno od tranzit (17.05.2013 u 12:43 sati)
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post:
dmmacak (17.05.2013)
Star 17.05.2013, 15:35   #48
maricm
Odomaćeni član

maricm's Avatar

Standard

@ tranzit
Ja u živom bendu koristim za kick i doboš TC-C300 ,on na sebi ima neke presete aki to nije to.
Dali bi mogao otprilike napisat gdje da stavim attack,ratio i ono ostalo.
Ako moze i za doboš i kick

Sent from my HTC One V using Tapatalk 2
Star 17.05.2013, 16:22   #49
tranzit
Banovan!

Standard

Generalno za jedan Kick bi slijedece postavke bile nekakva osnova:
- Treshold = -10dB do -12dB, mada moze biti i veca vrijednost pazi vece je, manji broj posloje minusa (ovdje je vrlo vazno da si Gain za Bassdrum optimalno podesio)
- Attack = 6-15ms (u zavisnosti da li hoces da kompresor reaguje i na Kick ili samo na Release fazu signala i to ovim redoslijedom kako sam postavio vrijednosti)
- Release = 40ms (nikako vise, pogotovo ako je bubnjar "solisticki" raspolozen na Bass bubnju)
- Ratio = 1:2,5 pa do 1:4 (u zavisnosti koliko hoces da "peglas" signal Bass bubnja)

Za Snare:
- Treshold = moze ici i do -17 ili -20dB
- Attack = je vrlo nezahvalno specifikovati kod dobosa ali recimo globalno za "deblji" dobos bi ovdje vrijednost bila oko 10ms a za ostale i do 45 ili 50ms
- Release = 40ms (i ovdje vrlo precizno)
- Ratio = 1:4 a moze ici i vise, cak do 1:8 (opet u zavisnosti koji nivo "peglanja" ti treba

Obrati paznju na Gain Reduction metar. On bi trebalo da se "skace" maksimalno izmedju 6 i 9dB ali samo pri najacim signalima, sto je znak da kompresija nije samo puko peglanje signala. Opet napomena, ove podatke shvati kao nekakav polazni preset koji ces u odredjenim situacijama manje ili vise mijenjati. I... najvaznija napomena kada su u pitanju vrijednosti parametara dinamickih uredjaja: osnovni preduslov je da je Gain signala, najbolje, najoptimalnije i najidealnije i naj... naj... podesen da bi uopste obrada dinamickim toolovima imala ikakvog smisla.

Promijenjeno od tranzit (17.05.2013 u 16:29 sati)
Star 17.05.2013, 18:30   #50
maricm
Odomaćeni član

maricm's Avatar

Standard

ok gain svakako poesavam na 0 db
hvala ti za ovo ustimat cu pa cu vidit sta je reci.
pozdrav
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 22:30

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije
Loading...