Korisničko Ime
Lozinka
Registracija


Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Ostalo > Servis klavijatura - uradi sam

Servis klavijatura - uradi sam Savjeti oko popravka, čišćenja, izmena dirki, mikroprekidača, napajanja i sl.

Odgovor
 
Alati tema Display Modes
Star 28.09.2011, 04:02   #1
PA3XPro
Drugar foruma
 
Registrovan/a dana: 14.11.2010
Mjesto: BiH
Postovi: 77
Downloads: 531
Uploads: 1
Rekao HVALA: 12
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
Instrumenti: Korg Triton Extreme 76, Korg Trinity Plus
Interesi: :)
PA3XPro befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
PA3XPro pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard VA7 - ZIP/Floppy Read/Write problemi

Napisat ću ovu temu ne samo radi sebe, nego vjerovatno ima neko ovdje ko se suočava sa istim, ili će se nekad suočiti sa problemima koje ja trenutno imam.

Nedavno sam uzeo VA7 u zamjenu za računar i još 50€ doplate, računar je nekakav dualcore, nije ništa bogzna dobar al' ajde.

I tu su nastali problemi, nisu radili zvučnici al' to mi je majstor popravio. Zatim ne radi Fill dugme, valjda otišao mikroprekidač, to namjeravam popraviti. ZIP i Floppy ne rade.

ZIP sam jutros dobio putem narudžbe a originalni floppy za ovu klavijaturu još nisam uspio da nađem.

Što se više piše, sve je veća konfuzija, nadam se da je neće biti, pa da krenemo:

1. Stari neispravni ZIP uređaj nije mogao očitavati ništa ni na klavijaturi ni kad sam ga ubacivao na računar, nije mogao ni format čak da se uradi.
2. Stari neispravni Floppy uređaj nije mogao nit očitavati ništa ni na klavijaturi ni kad sam ga ubacivao na računar, nije mogao ni format čak da se uradi.

ZATIM SAM:

Ubacio novi ispravan ZIP uređaj u računar, prvo me je pitao da li želim formatirati i to sam i uradio. Zatim sam prebacio par ritmova za VA7 na njega, ugasio računar, izvadio ZIP uređaj iz računara, stavio jumper na Master, i ubacio ga u klavijaturu. Palim ja klavijaturu i idem da učitam te ritmove, i ne pronalazim niti jedan jedini ritam koji sam sačuvao dok mi je ZIP uređaj bio na računaru. Zatim uzmem i snimim Variphrase sample, i stavim da ga sačuva na ZIP, i kaže da prvo moram formatirati zipetu, ( kako sad da formatiram a već sam prebacio sve ritmove na tu zipetu ) i formatiram ja ipak, i tek onda sam mogao da sačuvam taj sempl, isto tako i nekakve user ( pravljene ) stylove.

SHVATIO SAM:

da je nemoguće raditi read/write operacije dok ne formatiram zipetu u klavijaturi, i isto tako i dok je na računaru ( s tim gubim sve ritmove koje sam prethodno učitavao )

Isto tako uzeo i skinuo ovaj OS2.0, stavio na 2 floppyja, i kad krenem da reinstaliram OS, napiše da ubacim Floppy #1, a on već ubačen, iako za floppy znam da 100% radi, kako disketa tako i sam uređaj ( izvadio iz računara i ubacio u klavijaturu ).

Ne znam ni jedan način na koji bih mogao da popravim ovo, kako da izbjegnem taj surovi format pri svakom prebacivanju zip uređaja iz računara u klavijaturu, išao sam i FAT i FAT32, ali bez učinka.

Ukoliko se javi neko ko se razumije u ovo, pomoći će i meni i svima ostalima koji budu imali sličan problem, a ja se nadam da neće. Malo sam se više raspisao ali eto potrudio sam se da detaljno opišem problem.

Promijenjeno od PA3XPro (28.09.2011 u 04:04 sati)
PA3XPro je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2011, 08:14   #2
rskoc
Drugar foruma
 
Registrovan/a dana: 07.11.2008
Postovi: 91
Downloads: 536
Uploads: 0
Rekao HVALA: 17
Zahvalili mu 3 puta u 2 Postova
rskoc befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Druže, ja sam zbog tog divljanja ZIP drajva i prodao Roland jer sam dosta često gubio podatke čak i kad sam htio napraviti backup na računalu.
Kolko se sjećam priča ide ovak a to je da moraš formatirati ZIP u Rolandu jer on tada stvori neke foldere iz kojih kasnije vuče i sprema ritmove, MIDI fajlove, variphrase i sl. Sav backup i prebacivanje podataka moraš raditi preko Roland RDB Manager programa koji je mislim freeware za skinuti sa Roland sajta. Ono što sam shvatio je to da bi ti recimo ubacio neke nove ritmove na ZIP ne možeš to učiniti direktno nego moraju ići preko floppy diskete, učitati ju u klavijaturu i zatim spremiti na disk da bi ti kasnije sa diska bila i dostupna tako je to bilo kod mene i nikako drukčije jer Roland konvertira ritam kad ga sprema sa svog flash ROMa na ZIP i dodjeljuje ga u folder koji je stvorio kod formatiranja.

Kad uočiš da ti ZIP sporo čita datoteke i Music Assistant bazu vrijeme je za backup jer neće još dugo poslije, sama ZIP disketa je jako osjetljiva na "uvjete" naše svirke, transport, itd. uostalom to je magnetni medij i treba biti oprezan. Moj savjet ti je da imaš jednu ZIP disketu u klavijaturi jednu u džepu za backup jer na njoj je sva "pamet" koja ti treba za svirku.

Pokušao sam i ugraditi SSD hard disk u vidu flash memorije koja se upikne na mjesto kabela od ZIP drajva, to sam vidio na nekom Njemačkom sajtu, ali nije uspjelo, Roland ga ne vidi.

pozz
rskoc je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2011, 08:20   #3
Alen P
Odomaćeni član
 
Registrovan/a dana: 18.11.2007
Mjesto: Čakovec
Postovi: 657
Downloads: 381
Uploads: 6
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 70 puta u 68 Postova
Instrumenti: Tyros 4
Interesi: Muzika, religija
Alen P befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Alen P pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Ne znam kako ti prebacivanje ritmova na taj način uspijeva. Ja znam da je jedini način za prebacivanje taj da se ritmovi na pc-u prebace na floppy, zatim u klavijaturi s floppy-a na zip. Nikada nisam imao nikakve probleme. Priznam da je to veliki hendikep jer za relativno novu klavijaturu to je vrlo stara tehnologija. Ne znam samo da li je moguće da se umjesto floppya ugradi sd card reader...
Pozdrav!
Alen P je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2011, 08:36   #4
rskoc
Drugar foruma
 
Registrovan/a dana: 07.11.2008
Postovi: 91
Downloads: 536
Uploads: 0
Rekao HVALA: 17
Zahvalili mu 3 puta u 2 Postova
rskoc befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Davno sam kontaktirao sa kolegom koji kaže da može HDD u VA seriju, al je bio problem jer VA nije SCSI sistem kao G1000 serija. Vjerujem da postoji način ugradnje nekog novijeg čitača u klavijaturu kao što je recimo za PSR9000 USB kit.

Šteta za Rolanda zbog tog ZIPa stvarno mu je slaba karika, ja izgubio godine rada na njemu jer nisam navrijeme prepoznao kada ZIP počinje štekati, poslije nije bilo spasa jer se već javio "klik smrti".

pozz
rskoc je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2011, 09:27   #5
Alen P
Odomaćeni član
 
Registrovan/a dana: 18.11.2007
Mjesto: Čakovec
Postovi: 657
Downloads: 381
Uploads: 6
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 70 puta u 68 Postova
Instrumenti: Tyros 4
Interesi: Muzika, religija
Alen P befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Alen P pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Mislim da je moguće. Čini mi se da je već i na forumu bila tema samo o Va5 koji nema zip a tip je htio ugradnju readera. Umjesto floppya se ugrađuje card reader. Malo potraži po netu.
Alen P je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2011, 09:31   #6
Milan$
Stvarno kod kuće
 
Milan$'s Avatar
 
Registrovan/a dana: 02.04.2009
Postovi: 1.422
Downloads: 6415
Uploads: 2
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 89 puta u 83 Postova
Instrumenti: Pa5x
Milan$ befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Milan$ pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

Drug ja ne vidim gde ti je ovde problem oko prebacvanja??? ja sam imao drugo vremena rolanda va seriju...pa lepo prebacis ritmove na flopy pa ubacis i posle imas opciju copy,pod opcijom utility i tu kopiras sta hoces sa flopija na zip,i tu on convertuje ritmove iz stl formata u sth i stavlja ih na zip...ako bas hoces direktno na zip iz kompa--formatiras zip u klajvi,stavis ga zatim u komp i NE OTVARAS GA PREKO MY COMPUTER...moras znaci kao sto rece jedan kolega RDB-rolanda data menager,i tu prebacujes ritmove direktno na zip...moras voditi racuna da ti ritmovi koje hoces da stavis na zip,moraju biti u sth formatu,a ne stl kao za flopy....pa ja sad imam pa1x,duplo skuplji od va7,pa isto ubacujem ritmove preko flopija...meni je to lakse nego da ga povezujem preko kabla sa kompom...isto koliko znam,i flopy i zip uredjaj,mogu na va seriju da pasu od kompa,ne moras da juris originale...ja menjao flopi i sljaka...a sa zipom nikad ni jedan jedini problem,cak mi ni zipeta nikad nije crkla...to sam za HD i ja nesto cuo,trazio lik oko 100 evra za ugradnju,ne znam kako i koji princip....mada kazem ti mene zip nikad nije zezao tako da sam ja odustao od tog....stara je ona klajva da bi ti investirao u nju te stvari...pitaj jos nesto ako te zanima...pozdrav
Milan$ je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2011, 09:35   #7
sinisa
Kao kod kuće
 
sinisa's Avatar
 
Registrovan/a dana: 09.03.2005
Godina: 43
Postovi: 884
Downloads: 3114
Uploads: 10
Rekao HVALA: 72
Zahvalili mu 115 puta u 106 Postova
Instrumenti: Korg Pa5x
sinisa ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
sinisa pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

Cekaj malo sad ispada da ti cita ritmove sa zipa??? Ako cita onda je ok.
Zaboravio sam da ti napomenem da moras da formatiras zip na klavijaturi..
Trebas ti da prvo sredis skroz to napajanje kako treba pa onda dalje polako.

Kako znas da ti radi flopy 100% kad ne mozes da ga spojis na komp jer ti je otpala ona jedna nozica od konektora za Flopy na kompu. Bar si tako meni napisao. Diskete su dosta osetljive na sve i svasta.

Sto se tice ubacivanja ritmova na Zip mogu da se ubace direktno sa pc na zip ali moras koristiti Roland DataBase Manager kao sto kolega vec rece,mislio sam da to znas. Imas na rolandovom sajtu iznosi 4.83mb,a imas i kompletno upustvo za njega kako se koristi.
sinisa je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2011, 09:59   #8
Alen P
Odomaćeni član
 
Registrovan/a dana: 18.11.2007
Mjesto: Čakovec
Postovi: 657
Downloads: 381
Uploads: 6
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 70 puta u 68 Postova
Instrumenti: Tyros 4
Interesi: Muzika, religija
Alen P befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Alen P pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

NE znam baš da li odgovara zip iz pc-a u Va7... Koliko mi je poznato, zip je prije kojih 5 godina mijenjao kolega muzičar i njega je opalilo 150 eura što nije iznosilo puno. A po pravilu je navedena tehnologija sve skuplja i skuplja-potražite malo scsi hdd za K2000... No s obzirom da se po 400 eura prodaju va7... Mislim da taj zip disk ima neki svoj kontroler i drugi osim Rolandovog mu ne odgovaraju. Ja imam jedan interni koji mi ne treba, ako želiš, javi se na PM. U teoriji, zip disketa bi morala trajati čak 40 godina.-Pod nekim idealnim uvijetima što god da to znači. Osobno sam Va7 smatrao radničkom klavijaturom zbog toga što nisam hvala Bogu imao apsolutno nikakav kvar.
Alen P je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2011, 11:04   #9
Milan$
Stvarno kod kuće
 
Milan$'s Avatar
 
Registrovan/a dana: 02.04.2009
Postovi: 1.422
Downloads: 6415
Uploads: 2
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 89 puta u 83 Postova
Instrumenti: Pa5x
Milan$ befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Milan$ pošalji poruku preko MSN messengera
Standard

ja sam skoro 100% siguran da zip u va7 pase s kompa..u em2000 i g1000 mora original..u VA seriji ne mora original...nisu svi serviseri ok,pa da ti kazu pase onaj od kompa.plati ga 10 evra i dodji za 10e da ga zamneimo...nego ce reci--pa to se jako tesko nalazi,pa ja to moram da narucim iz italije,pa dostavka,pa to ide na brod,pa dok stigne do mene,pa dza bu,trista cuda i na kraju taj zip ispadne 200 evra,a on ga kupi na oglasima za 10 evra,ili eventualno u prodavnici,i zameni ga za celih 10 min...meni kad je crko flopi na va76,ja mislio da mora original,i zovnem tu jednog lika iz kraja i on kaze imam original rolandov flopi-50 evrica..ni 5, ni 6 nego 50 evrica za polovan flopi..ma kako da ne...raspitam se malo i cujem da to moze od kompa..kupim u prodavnici nov za 600 dinara-6 evra,zamenim sam i eto ti cele filozofije...pozdrav

Promijenjeno od Milan$ (28.09.2011 u 11:06 sati)
Milan$ je offline   Reply With Quote
Star 28.09.2011, 11:13   #10
PA3XPro
Drugar foruma
 
Registrovan/a dana: 14.11.2010
Mjesto: BiH
Postovi: 77
Downloads: 531
Uploads: 1
Rekao HVALA: 12
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
Instrumenti: Korg Triton Extreme 76, Korg Trinity Plus
Interesi: :)
PA3XPro befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
PA3XPro pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Radeći jutros do pola 6, uspio sam nekako da instaliram novi OS, verzija 2.0. Pri tome sam uspio i napraviti da mi proradi i floppy i zip, da čitam i da writeam podatke.

DOKAZANO radi svaki floppy koji može na računar, samo da je 100% ispravan, meni je otpala jedna nožica na onom mjestu gdje se stavlja flat kabal na ulaz u floppy drive, i iz firme gdje radim sam uzeo jednu takvu nožicu i samo je ugurao unutra, prispojio flat kabal i floppy proradio. I preko floppy uzeo random ritam ( samo radi testiranja ) i uspješno prebacio na ZIP uređaj u VA7.

Hvala svima na odgovorima, nisam očekivao da će biti ovoliko odgovora u tako malo vremena, hvala vam zaista, napravio sam VA7, još samo da pokušam srediti mikroprekidač za Fill dugme, i sve će da bude uredu.

Nadam se da smo uz ovu temu pomogli i budućim nevoljama koje će ( nedaj Bože ) zatrefiti neke od naših kolega sa foruma, ako se budu našli u sličnoj situaciji.

Eh sad idemo da je pripremamo za svirku

DODANO: znači svaki ispravan floppy uređaj za računar provjereno radi i na VA7, ali ZIP uređaj mora biti Iomega ZIP100, i zipete moraju da budu max. 100MB, a ne one od 250 ili 750MB, jer na samom VA7 piše na desnoj strani klavijature "ZIP100".

Promijenjeno od PA3XPro (28.09.2011 u 11:16 sati)
PA3XPro je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti


Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled


Trenutno vrijeme na Forumu 00:07


Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2024, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije