Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 11.02.2012
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 4 puta u 3 Postova
|
Pozdrav svima, novi sam kolač na forumu, a pošto je tema dobra, pokušaću da prenesem svoje utiske. Zaposlen sam u Artistu, Banja Luka, već 13 godina, ovo pišem namjerno da izbjegnem trgovačku tematiku, već zaista neko realno viđenje stvari, jer zbog same veličine Artista, zaista imam mogućnost da testiram gotovo sve brendove, iz bilo kojeg segmenta (stage, studio, instrumenti itd..), tako da nismo osuđeni da "guramo" neki brend, jer ih imamo jako puno u ponudi, kupac je tu da odluči. Aj sad na temu: već nekoliko godina unazad, neka nova imena pretenduju da bar malo maznu kupce od ovih veeelikih igrača ( EV,Dynacord,RCF,JBL....). Da se razumijemo, veliki nisu bez razloga veliki. Gotovo svi (ovi novi) su bazirani na jednu malo višu klasu i izrade i samog rada zvučnika. Mi već jako dugo radimo KV2 i izuzetno smo ponosni što smo bar koliko-toliko upoznali ljude sa takvom firmom. Ovdje ću samo napraviti paralele njihovog EX sistema sa Verse D:sider, ES i VHD je bezpredmetno spominjati, jer su dve klase iznad ( VHD pogotovo). Iako smo dobili Verse 12" plus 18" sub, a u radnji smo već imali EX 10 plus EX 2.2 sub(dupla 12") i mada je razlika u veličini bitna, ipak ih stavili na A/B test. Idemo redom: obe firme su jako dobro odradile vanjsku obradu kutija, što je i normalno, obzirom na cijenu. Mala prednost za KV 2, jer im je lak malo kvalitetniji (polimerski).
Odmah se vidi da je KV teži, čak i od Verse 12", i to je normalno, KV koristi AB pojačala, a Verse digitaliju, koja je lakša. Subove nećemo ni porediti, zbog veličine. KV 2 koristi 18 Sound zvučnike, koji nisu OEM proizvod,Krampera (vlasnik KV2 firme) i 18 Sound su zajedno napravili zvučnike samo za KV2, znači ne možete ih kupiti . Naravno,koriste svoja pojačala. Verse je naslonjen na B&C zvučnike i Powersoft Digam pojačala. Zbog same digitalije i trenutne opšte pomame sa signal procesingom, Verse ima mogućnost software-skog podešavanja preko CAT5 konekcije i njihovog USB 485 interface-a. KV2 ima totalno drugačiji pristup, sama filozofija kompanije je dosta drugačija od ostalih, ali da ne razglabam o tome, uglavnom, ko voli da prčka po sistemu (ja obožavam), Verse im je dao opciju, KV2 ne.
Verse sistem koji smo testirali nismo software-ski doštimavali, već smo ga povezali "klasično", kao i KV2. Mikser je bio Presonus StudioLive 16.4.2., totalno flat, bez eq-a ili nečeg sličnog. Svirali su originalni cd-ovi, ne mp3, različitih žanrova. Ovo je rezultat: Verse nas je oduševio u donjim frekvencijama, sub je radio odlično,ne toliko precizno, ali ipak bez nekog muljanja i blata, jako puno headroom-a. Sateliti-odlični srednji, jako prisutan vokal, ali visoke frekvencije su bile malo tvrđe i u malom disbalansu, kao da su malo nazad, podsjetilo me na neke stare sisteme, poslije ću doći i na to. Snage je bilo dovoljno (i previše). Definitivno sistem traži malo više prostora. KV2 : sub, iako su " samo" dve 12" unutra je radio stravično, dosta preciznije,što je i normalno zbog veličine. Naravno, za neke tehno/dub/rap perverzije, Verse 18 je imala više mesa, ali je glasnoća (što je bilo isto iznenađenje), bila ista, bez obzira što je Verse na papiru malo glasniji (KV 2 je 130 db, a Verse 133 db ). Sateliti su već druga priča. Bez obzira na veličinu, EX 10 je ispucavao fenomenalnu sliku. Sve je bilo na mjestu, balans srednjih/visokih perfektan, puno više detalja u odnosu na Verse, sve je radilo preciznije. Takođe, KV2 je puno teže dolazio do zasićenja, imam utisak da je pojačalo maksimalno iskorišteno. Ono gdje je KV2 definitivno dobio naše simpatije je dinamika. KV2 je i na malim snagama ima odličnu sliku, dok je Verse jednostavno izgubio prisutnost, nestali su oni srednji, bas kao da nije radio itd... Generalno, problem kod digitalnih pojacala je upravo taj. Kod jacih svirki se to i nekako može kompezirati, ali kad su pitanju svirka se malo vecim rasponom (jazz/blues, akustika itd...), osjeti se i to jako puno. Možda bi i zvučna slika bila bolja da smo malo prčkali po software-u, ali mislim da ne bi dobili neke drasticno bolje rezultate, sem da smo pomjerili rez, možda je bio malo visok... Da rezimiram, malo sam razvukao: Verse radi odlično, naročito u bas frekevencijama, dinamika-minus, cijenovno je ispod KV2, ali i kvalitetom takodje. KV2 je kvalitetniji sistem, zvučno perfektan (mali manjak klasičnih ultra dubokih bas frekvencija opravdava manji subwoofer, imaju u ponudi i EX 1.8 sub), dosta dinamičniji i precizniji, ali i skuplji. Oba sistema imaju svoju publiku, oba sistema su multifunkcionalna, za svoju veličinu imaju odličnu pokrivenost, ali naš izbor je KV2.
|