|
![]() |
#71 |
Odomaćeni član
|
![]()
Ja uopste nisam pricao o Verse proizvodima nego o "side efektu".
Ni u jednom trenutku nisam napao sam proizvod nego tumacenje efekta. Da li smo sad na istoj talasnoj duzini? |
![]() |
![]() |
![]() |
#72 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 18.12.2007
Downloads: 57
Uploads: 0
Rekao HVALA: 19
Zahvalili mu 22 puta u 19 Postova
![]() |
![]()
Tačno bi bilo bolje da sam ćutao i gledao svoja posla...
![]()
Ibro nije htio para, Ibro će vazda bit' fukara,-neki odmah počeše da blate Ibrin lik, al' samo prava raja je znala u čemu je trik: Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je "defakto" umjetnik! Svaćaš??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#73 |
Godfather
|
![]()
Ne sekiraj se, Burli.
Rasprava još uvek ima poneki konstruktivan deo. Samo da sve kolege spuste malo loptu, a ne samo neke, i biće korisna svima. Ako i ne bude dalje tekla kako treba najlakše je samo zaključati je.
![]() |
#74 |
Odomaćeni član
|
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#75 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 11.08.2011
Downloads: 241
Uploads: 14
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 8 puta u 7 Postova
![]() |
![]()
Pošto imam malo vremena nadovezao bi se na prethodne postove svojim zapažanjem,odnosno jednom parabolom...
U jednom dokumentarcu nekolicini ljudi stavili svakome po dvije čaše soka da kažu koji im je bolji .Svi odreda su se složili da je u obe čaše isti sok. Međutim u jednoj je bio pravi(prirodni) sok a u drugoj vrhunski ''umjetni'' sok,dakle ljudsko čulo okusa nije ih razlikovalo.Naravno analiza bi pokazala da jedan sadrži prirodne vitamine a drugi ne,ali ljudsko nepce to ne razlikuje za njega je sok isti. Slično je pretpostavljam htio reć al na drugi način i kolega Burli,pa je možda krivo shvaćen. I kolege koje su ga kritizirale također su u pravu,jer oni kažu ne možeš reći da su oba soka ista jedan ima vitamine ,a drugi nema,jedan sok je zdraviji od drugog što je apsolutno točno,al kolega Burli kaže ,naš jezik ne može osjetiti okus vitamina pa mu je gledano s aspekta užitka svejedno,naravno da Burli govori istinu...nadam se da shvaćate što hoću reći.. I da zaključim. ''Zdrav'' zvuk je dakako najbolji (kao i prirodan zdrav sok he,he njega vole naši inženjeri zvuka) al je jako skup,razni efekti nam pomažu zavarati osjetila (ovog puta sluha) da dobijemo što ''moćniju zvučnu sliku'' i u tome uspijevaju kod 99% ljudi na koje pretpostavljam misli kolega Burli. Naši inženjeri su dobrodošli sa svojim stručnim objašnjenjima al,svakako moraju imati na umu da oni nisu prosječni,a često i ''ispodprosječni'' slušatelji odnosno publika,na koju se često misli u komentarima muzičara s ovog foruma. P.S. Sličnu funkciju ima Pa3x u maxAudio postavkama gdje se umjetno mogu napumpati,basovi,visoki,stereo efekt itd. To više shvatite kao pripomoć ako svirate na lošim kutijama kojim slučajem ili nakon DJ-a,da ne kažu gdje je nestao zvuk... Znači napraviti nešto u startu traljavo a onda to uređivati na umjetan način rezultira katastrofalnim zvukom. Zamislite samo situaciju gdje čovjek na Pa3x na maxAudio odvrti sve do kraja i divi se ''moćnom'' zvuku,a onda se još spoji na Verse audio i tamo odvrti sve te funkcije koje je spominjao Burli do kraja,kakva bi to kaša od zvuka bila... Oprostite mi ako sam u drugom dijelu posta malo otišao s teme. Pozdrav svima ! P.S. Čim se rješim Dynacorda i E.V. kupujem Verse da i ja uživam u tim laganim ,a moćnim kutijama. |
![]() |
![]() |
![]() |
#76 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 11.02.2012
Downloads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 4 puta u 3 Postova
![]() |
![]()
Pozdrav svima, novi sam kolač na forumu, a pošto je tema dobra, pokušaću da prenesem svoje utiske. Zaposlen sam u Artistu, Banja Luka, već 13 godina, ovo pišem namjerno da izbjegnem trgovačku tematiku, već zaista neko realno viđenje stvari, jer zbog same veličine Artista, zaista imam mogućnost da testiram gotovo sve brendove, iz bilo kojeg segmenta (stage, studio, instrumenti itd..), tako da nismo osuđeni da "guramo" neki brend, jer ih imamo jako puno u ponudi, kupac je tu da odluči. Aj sad na temu: već nekoliko godina unazad, neka nova imena pretenduju da bar malo maznu kupce od ovih veeelikih igrača ( EV,Dynacord,RCF,JBL....). Da se razumijemo, veliki nisu bez razloga veliki. Gotovo svi (ovi novi) su bazirani na jednu malo višu klasu i izrade i samog rada zvučnika. Mi već jako dugo radimo KV2 i izuzetno smo ponosni što smo bar koliko-toliko upoznali ljude sa takvom firmom. Ovdje ću samo napraviti paralele njihovog EX sistema sa Verse D:sider, ES i VHD je bezpredmetno spominjati, jer su dve klase iznad ( VHD pogotovo). Iako smo dobili Verse 12" plus 18" sub, a u radnji smo već imali EX 10 plus EX 2.2 sub(dupla 12") i mada je razlika u veličini bitna, ipak ih stavili na A/B test. Idemo redom: obe firme su jako dobro odradile vanjsku obradu kutija, što je i normalno, obzirom na cijenu. Mala prednost za KV 2, jer im je lak malo kvalitetniji (polimerski).
Odmah se vidi da je KV teži, čak i od Verse 12", i to je normalno, KV koristi AB pojačala, a Verse digitaliju, koja je lakša. Subove nećemo ni porediti, zbog veličine. KV 2 koristi 18 Sound zvučnike, koji nisu OEM proizvod,Krampera (vlasnik KV2 firme) i 18 Sound su zajedno napravili zvučnike samo za KV2, znači ne možete ih kupiti . Naravno,koriste svoja pojačala. Verse je naslonjen na B&C zvučnike i Powersoft Digam pojačala. Zbog same digitalije i trenutne opšte pomame sa signal procesingom, Verse ima mogućnost software-skog podešavanja preko CAT5 konekcije i njihovog USB 485 interface-a. KV2 ima totalno drugačiji pristup, sama filozofija kompanije je dosta drugačija od ostalih, ali da ne razglabam o tome, uglavnom, ko voli da prčka po sistemu (ja obožavam), Verse im je dao opciju, KV2 ne. Verse sistem koji smo testirali nismo software-ski doštimavali, već smo ga povezali "klasično", kao i KV2. Mikser je bio Presonus StudioLive 16.4.2., totalno flat, bez eq-a ili nečeg sličnog. Svirali su originalni cd-ovi, ne mp3, različitih žanrova. Ovo je rezultat: Verse nas je oduševio u donjim frekvencijama, sub je radio odlično,ne toliko precizno, ali ipak bez nekog muljanja i blata, jako puno headroom-a. Sateliti-odlični srednji, jako prisutan vokal, ali visoke frekvencije su bile malo tvrđe i u malom disbalansu, kao da su malo nazad, podsjetilo me na neke stare sisteme, poslije ću doći i na to. Snage je bilo dovoljno (i previše). Definitivno sistem traži malo više prostora. KV2 : sub, iako su " samo" dve 12" unutra je radio stravično, dosta preciznije,što je i normalno zbog veličine. Naravno, za neke tehno/dub/rap perverzije, Verse 18 je imala više mesa, ali je glasnoća (što je bilo isto iznenađenje), bila ista, bez obzira što je Verse na papiru malo glasniji (KV 2 je 130 db, a Verse 133 db ). Sateliti su već druga priča. Bez obzira na veličinu, EX 10 je ispucavao fenomenalnu sliku. Sve je bilo na mjestu, balans srednjih/visokih perfektan, puno više detalja u odnosu na Verse, sve je radilo preciznije. Takođe, KV2 je puno teže dolazio do zasićenja, imam utisak da je pojačalo maksimalno iskorišteno. Ono gdje je KV2 definitivno dobio naše simpatije je dinamika. KV2 je i na malim snagama ima odličnu sliku, dok je Verse jednostavno izgubio prisutnost, nestali su oni srednji, bas kao da nije radio itd... Generalno, problem kod digitalnih pojacala je upravo taj. Kod jacih svirki se to i nekako može kompezirati, ali kad su pitanju svirka se malo vecim rasponom (jazz/blues, akustika itd...), osjeti se i to jako puno. Možda bi i zvučna slika bila bolja da smo malo prčkali po software-u, ali mislim da ne bi dobili neke drasticno bolje rezultate, sem da smo pomjerili rez, možda je bio malo visok... Da rezimiram, malo sam razvukao: Verse radi odlično, naročito u bas frekevencijama, dinamika-minus, cijenovno je ispod KV2, ali i kvalitetom takodje. KV2 je kvalitetniji sistem, zvučno perfektan (mali manjak klasičnih ultra dubokih bas frekvencija opravdava manji subwoofer, imaju u ponudi i EX 1.8 sub), dosta dinamičniji i precizniji, ali i skuplji. Oba sistema imaju svoju publiku, oba sistema su multifunkcionalna, za svoju veličinu imaju odličnu pokrivenost, ali naš izbor je KV2. |
![]() |
![]() |
![]() |
#77 |
Kao kod kuće
|
![]()
ovako objasnjene pozdravljam...hvala svaka cast
![]() |
#78 |
Ovaj baš voli da kuca
![]() |
![]()
Konačno jedan koristan post iz kojeg se može dosta izvući. Mene zanima cijena oba testirana sistema i tog softverskog dijela kad je Verse u pitanju(USB 485)?
Ibro nije htio para, Ibro će vazda bit' fukara,-neki odmah počeše da blate Ibrin lik, al' samo prava raja je znala u čemu je trik: Nije Ibro jarane naš fukara, Ibro ti je "defakto" umjetnik! Svaćaš??? |
![]() |
![]() |
![]() |
#79 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 11.02.2012
Downloads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 4 puta u 3 Postova
![]() |
![]()
Cijene u našoj radnji su : KV 2 sa EX 10 (x 2) plus EX 2.2. sub (x 1 ) je 6500 eura, a Verse sa D:sider 12 (x 2 ) plus D:sider 18 sub ( x 1) je oko 6000 eura. Naravno, ovo su MPC cijene, uvijek se prave neki popusti i bla bla bla. Cijene variraju u našim shopovima, postoje razlike i u porezu i carini i u transportu, ali to je tako kako je, jednostavno je skoro nemoguće da napravimo jedinstvenu cijenu u Sloveniji, Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, BiH... Software ( tačnije , DSP editor) za D:sider se skida besplatno sa njihovog sajta, a iskreno USB 485 nemam pojma koliko je para, mi smo ga dobili od firme, ne vjerujem da je neka cifra, ali saznaću, pa javim i mislim da bi bilo dobro vlasnicima sistema da ga malo utegnu, šteta je neiskoristiti sve mogućnosti, kad već bubneš tolike pare. Još jednom da ponovim, nisam u ulozi trgovca na forumu, zaista, volio bih malo ljudima približiti neke stvari , bar na ovom forumu, koliko mogu, bez nekih pretecioznih stavova. Ljudi se boje svega novog, to je apsolutno razumljivo, pogotovo danas, sve su ovo prilično skupi sistemi, tako da znam šta je muka, i ja sam svirač. I da, kad sam rekao da je KV2 naš izbor, ni u kom slučaju ne znači da je Verse loš sistem, naprotiv, sistem radi odlično, apsolutno opravdava odnos cijena/kvalitet, ono što je sigurno je da KV2 daje maaaalo više.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#80 |
Ovaj baš voli da kuca
![]() |
![]()
Hvala na odgovoru, mi smo kupili sistem star par mjeseci kojeg je prvi vlasnik "ispeglao" i po njegovoj priči a nema razloga da mu ne vjerujem jer je vrhunski muzičar i poznavalac opreme satelite treba "otvoriti" tj. dodati visokih tako da ja ustvari ne znam kako rade kada su flat a volio bih malo kako ti reče "pročačkati" iako smo prezadovoljni kako sada rade.
Evo jednog od razloga što smo uzeli Verse: "Odmah se vidi da je KV teži, čak i od Verse 12"" što je priznaćete za nas "tezgaroše" bitan faktor, ali najveći razlog je ovaj: "Sateliti-odlični srednji, jako prisutan vokal" što je i za mene kao jednog od vokala ali i za pjevača i pjevačicu iz ekipe najbitnije. Zbog toga bih volio da ste bili u mogućnosti uraditi A/B test gdje bi svirao bend i gdje bi se čuli vokali...
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|