Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Roland

Roland Svirate Roland klavijature? Pitajte šta Vas zanima!

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 03.01.2016, 12:56   #1
sxkn7
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 03.10.2009
Downloads: 1023
Uploads: 0
Rekao HVALA: 26
Zahvalili mu 25 puta u 22 Postova
Instrumenti: Roland Fantom G6, V-Synth GT, D-05, Korg T2EX, Ketron SD4, Yamaha Motif XF6, PSR-S770 i Stagepas 400
sxkn7 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

ja sam probao E-A7 kod kuće i vratio ga zbog polutvrdih tipki. Inače bih ga najvjerovatnije zadržao.

Evo na brzinu moji utisci (s brda s dola):

- dovoljno jaki zvučnici za tako malu klavijaturu;
- o.s. 1.03 (u međuvremenu izašao 1.04 kojeg nisam probao);
- 2 ekrana su čitljiva i djeluju bolje nego na BK-9 ali su slova / brojevi mogli biti malo deblji, da se bolje vide;
- E-A7 je lagan, čak i kad se nosi u kutiji, i tada se može nositi "pod miškom";
- čudno da ne radi na baterije ;
- previše azijskih boja i ritmova;
- naši ritmovi su super i zvuče baš slatko samo ih je premalo ;
- čisto informacije radi - notni stalak od E-A7 se ne može staviti u E-80
- brzo se pali pri startu, oko desetak sekundi;
- vocal remover kod MP3 fajlova ne radi kako treba ali to je boljka i kod npr. Korg-a PA600;
- pri paljenju se natpis "Roland" vidi samo na lijevom ekranu a onda dođe nova slika "E-A7" koja se vidi na oba (bug ?)
- nije plastičan nego je od solidnog materijala;
- samo 7 ritmova označenih sa SRB a 4 prazna mjesta koja su se lijepo mogla popuniti sa još 4 SRB ritma;
- meniji na oba ekrana su slični kao na G-70 / E-80;
- interesantno je da je prvih cca. 300 boja standardne boje a sve ostale, njih oko 1200 su World. Nažalost među njima malo naših boja, ali one kojih ima su super, bolje nego na Roland-u DS61;
- nema gotovih terci;
- zvuk E-A7 me općenito podsjeća na Technics-a KN6000 / KN6500 / KN7000 ali ovo je sigurno subjektivno;
- USB flashka se MORA formatirati na E-A7 prije nego se stavi u kompjuter da se napuni sa nekim sadržajem. To zato što pri formatiranju E-A7 napravi strukturu mapa bez koje neće moći čitati fajlove sa E-A7 (tako je i kod G-70 / E-80);
- da, čita ritmove od G-70 i E-80 koje sam skinuo sa download sekcije ovog foruma. Čita i ritmove iz BK-serije (oni i zvuče malo bolje);
- boje nekih duvača su jako dobre i imao sam osjećaj kao da je u njih ugrađen aftertouch tako da ne treba se razočarati u to što u specifikaciji E-A7 stoji da nema aftertouch kad je on zapravo već fabrički ugrađen u mnoge boje;
- boja broj 1112 koja se zove D-50 Stack je zakon
- nema Finder-a kao na npr. G-70 / E-80;
- nisam našao Melody Intell funkciju koja ima na npr. G-70 / E-80 ?

Zaključak: kome ne smetaju polutvrde tipke - kupujte bez razmišljanja !

p.s. DS61 je razočarenje u odnosu na E-A7 !

Promijenjeno od sxkn7 (03.01.2016 u 13:01 sati)
sxkn7 je offline   Reply With Quote
Sledeći član vam se zahvalio sxkn7 za ovaj koristan post:
veselinovicvs (02.04.2016)
Star 03.01.2016, 14:31   #2
tyros2
Odomaćeni član

Registrovan/a dana: 25.10.2005
Mjesto: USA
Godina: 54
Downloads: 930
Uploads: 15
Rekao HVALA: 162
Zahvalili mu 115 puta u 109 Postova
Instrumenti: Yamaha psr A-5000
tyros2 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Citat:
Originalno postovano od sxkn7 Pokaži Post
ja sam probao E-A7 kod kuće i vratio ga zbog polutvrdih tipki. Inače bih ga najvjerovatnije zadržao.

!
Kolega "sxkn7" :

Zamolio bih te da ako mozes objasnis sa kojim syntom otprilike ove tipke imaju slicnosti?

Ozbiljno razmisljam o kupivini ovog aranzera ali tipke itekako mogu biti problem licno meni.

Hvala
tyros2 je offline   Reply With Quote
Star 03.01.2016, 15:19   #3
sxkn7
Vredan član društva

Registrovan/a dana: 03.10.2009
Downloads: 1023
Uploads: 0
Rekao HVALA: 26
Zahvalili mu 25 puta u 22 Postova
Instrumenti: Roland Fantom G6, V-Synth GT, D-05, Korg T2EX, Ketron SD4, Yamaha Motif XF6, PSR-S770 i Stagepas 400
sxkn7 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Citat:
Originalno postovano od tyros2 Pokaži Post
Kolega "sxkn7" :

Zamolio bih te da ako mozes objasnis sa kojim syntom otprilike ove tipke imaju slicnosti?

Ozbiljno razmisljam o kupivini ovog aranzera ali tipke itekako mogu biti problem licno meni.

Hvala
Nažalost izgleda da je Roland tamo negdje oko 2009. g. ili ranije sklopio ugovor sa nekom firmom koja će da im pravi istu "karoseriju" i tipke za svaku sljedeću klavijaturu srednje klase tako da su tipke potpuno iste, odnosno polutvrde na: Juno Di, Juno Gi, VR-09, DS-61, E-A7, FA-06, BK-5 i možda još nekoj. A i ove sve navedene imaju manje-više istu "karoseriju" tako da ispada da Roland na taj način pravi manje proizvodne troškove. Nešto kao u bivšoj Jugi, kad je bio prvo Yugo 45, pa 55, pa 60, pa 65 - svi manje više liče jedni na druge

Ali opet bih naglasio da E-A7 toliko mnogo daje da bi onaj kome smetaju polutvrde tipke mogao napraviti i kompromis - može uzeti E-A7 da mu bude samo kao "orkestar" (dakle da na E-A7 svira lijevom rukom) a solo može svirati (desnom rukom naravno) na drugoj klavijaturi koja ima mekše tipke, kao npr. Fantom G6, Korg Triton / M3. Zavisi od ukusa i para

I još nešto - ja sam razmišljao čak i da ne uzmem E-A7 kući na probu jer sam bio 99 % siguran da mi tipke neće odgovarati. Ali nešto kontam što da ne dam "čovjeku" šansu i nisam se pokajao. Čak se E-A7 zvukovno pokazao mnogo bolji nego što sam očekivao. Da nisu tipke takve kakve su, zadržao bih ga jer ne mogu više da trpim mog 23 kile teškog
E-80. Ali sada kad vidim da će Roland nažalost i u budućnosti izbacivati nove klavijature sa istim polutvrdim tipkama i sa istom "karoserijom", ja se lično opraštam od E-80 i prelazim najvjerovatnije na Yamahu PSR-S970. Velika šteta jer zvuk Rolandovih aranžera mi je tako mio i drag...

Promijenjeno od sxkn7 (03.01.2016 u 15:26 sati)
sxkn7 je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Alati tema
Display Modes

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 11:44

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije