Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Slobodna zona > Svaštara

Svaštara Pravo mesto za sve ono što nema svoje mesto...

Odgovor

Alati tema Display Modes
Star 21.01.2011, 01:48   #1
Dare 82
Banovan!

Registrovan/a dana: 29.09.2008
Mjesto: Svajcarska
Downloads: 496
Uploads: 30
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 18 puta u 18 Postova
Instrumenti: Harmonika,klavijature
Interesi: Crtanje,filmovi
Dare 82 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard Autenticni instrumenti u orkestru,za i protiv!?

1. Bubanj akusticni ili elektronac

2. Basista ili bas sa klavijature

3. Gitarista ili kontra sa klavijature

Obrazlozite jedno i drugo.
Da li mislite da orkestar gubi na kvalitetu ako nema pravih instrumenata?
Dare 82 je offline   Reply With Quote
Star 21.01.2011, 02:10   #2
Dejan
Ovaj baš voli da kuca

Dejan's Avatar

Registrovan/a dana: 10.07.2009
Mjesto: BiH
Godina: 37
Downloads: 1138
Uploads: 13
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 33 puta u 32 Postova
Instrumenti: PA2Xpro,KORG TR,A.Git,el.Gitara,bass...
Interesi: Audio design,kompjuteri i elektronika
Dejan befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

1.Bubanj akusticni,sound,dinamika,izgled,vintage i mnogo,mnogo razloga...
2.Bassista,covjek koji uci,radi,gubi zivce citav zivot da bi svirao samo bass,on je zaduzen samo za bass i za groove sa bubnjarom,zvuk bass gitare,itd,itd,
3.Gitarista,hmm,mislim da nema potrebe da objasnjavam.

Mislim da orkestar gubi na kvalitetu ako lose ljudi sviraju.Nije pisano pravilo da mora biti bass gitara ili slicno,ali ovo sto sam ja obrazlozio je neki standard u svijetu ali ne znaci da ne moze biti i drigacije.
Star 21.01.2011, 07:11   #3
rale016
Početnik forumacije!

Registrovan/a dana: 01.08.2010
Downloads: 245
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 2 puta u 2 Postova
rale016 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Ja sam svakako za prvu ponudu u sva tri slučaja. Nikada mašina ne može da zameni živog čoveka koji ceo život uči da svira!
rale016 je offline   Reply With Quote
Star 21.01.2011, 10:52   #4
makso68
Odomaćeni član

makso68's Avatar

Registrovan/a dana: 23.01.2009
Mjesto: Prijedor
Godina: 56
Downloads: 883
Uploads: 28
Rekao HVALA: 37
Zahvalili mu 106 puta u 97 Postova
Instrumenti: klavijature i gitara
Interesi: Ribolov
makso68 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Zar se ne govori sve samim tim što veliki koncerti ne mogu proći bez prve varijante,tj.žive postave benda?...Bio sam gitarista i basista u bendu,bubnjeve nisam nikad zvanično svirao,ali znam po nešto i od toga.Mislim da sempl,ma kako dobro bio usemplovan,nikad ne može zvučati kao originalan instrument.Aranžer koristim samo zbog toga što je deficit novca za bendove na tržištu,pa sam samim tim za prvu varijantu.Niko sretniji od mene kad bi se ponovo počelo bendovski tezgariti.Pozdrav!

Promijenjeno od makso68 (21.01.2011 u 10:54 sati)
makso68 je offline   Reply With Quote
Star 21.01.2011, 11:17   #5
VUNIMRAV
Kao kod kuće

VUNIMRAV's Avatar

Registrovan/a dana: 25.12.2008
Mjesto: SONTA-APATIN
Godina: 58
Downloads: 1135
Uploads: 35
Rekao HVALA: 290
Zahvalili mu 97 puta u 92 Postova
Instrumenti: Paolo Soprani super paoloIII,Tyros3
Interesi: HOBI PRESAO U POSAO...Pecanje...
VUNIMRAV ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Naravno,i ja sam,kao i vecina za "ljude",..beš to kad sam moras piti kavu,sam raspremati,sam raditi,ali je jako lijepo sam i pare uzeti
Kad kazem za"ljude" onda tu mislim i na mog druga Mitra i njegovog precizna iz 70i neke,ali uzivam slusati i cigane kad sviraju bas- kontru na klavijaturama,pogotovo njihove "dvojkace"tad se raspametim,tako da mi se i ta varijanta dopada.Sto se tice aranzera,da nisam pre 7-8g presao na njih bio bi sto kazu 'leba gladan,ali nisam odusevljen njima,jedino ako im se doda harmonikas,onda i pomozi Boze.
Kao i Makso,nadam se da cu i ja jednog dana ponovo tezgariti sa cijelim bendom,jer tu su sale,zezancije,smejurija ukratko bend je ZIVOT!
Do tada spasavaj se ko moze,kako zna i ume.Svako dobro svima!
VUNIMRAV je offline   Reply With Quote
Star 21.01.2011, 12:26   #6
Simke
Vredan član društva

Simke's Avatar

Registrovan/a dana: 04.12.2008
Mjesto: Usa
Uploads: 34
Rekao HVALA: 55
Zahvalili mu 387 puta u 275 Postova
Instrumenti: magpotIZ
Interesi: magpotIZ
Simke ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Simke pošalji poruku preko ICQ messengera Simke pošalji poruku preko AIM messengera Simke pošalji poruku preko MSN messengera Simke pošalji poruku preko Yahoo! messengera Simke pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

1.definitivno drveni bubanj samo iz razloga sto ima "muda"mnogo vise nego elektronac,iako elektronac je mnogo pogodniji za LIVE svirku sa bezbroj mogucnosti sto se tice stilova u planetarnoj muzici.
2.hm...bass gitara je ipak instumnet koji sluzi samo sviranje bass-a,mada imam iskustva,a i znam bass klavijaturiste koji sviraju mnogo bolje bass nego sami bass gitaristi.Nije merilo ako imas bassistu u bendu da taj band mora da zvuci kao"grom"ne...to moze i bass klavijaturista ako je stvarno dobar i veoma potkovan ako je naucio da svira dinamicno i ako(najbitnije)zna da vozi bass makar 90% kao pravi bassista.To je moja teorija,mozda se neko nece sloziti,ali ja to tako vidim.
3.definitivno gitarista,jer kontra ma koliko verno zvuci,ne moze da svira kao dobar gitarista.Sa samim tim gitarista ce odsvirati sto ni jedna klavijaturista ne moze,a da ne pricam o farbama,tehnici hard-rocka,solo u svim stilovima,rifovima...itd.
@Vule
odgovar Vama iz predhone teme.Kolega morate shvatiti da ni jedan aranzer ne moze da zvuci tako dobro,(pa makar kostala jedno malo bogatstvo)kao jedan dobar i muzicki iskusan band(orkestar),ne znam zasto ste to previse licno shvatili,ocigledno nemate prevelika iskustva sa bendovskom svirkom,Mislim da sam svoje stavove veoma konkretno objasnio,jer ne mozete Vi da odsvirate na dirkama,kao sto moze gitarsita,ne moze da elektornac bubanj(iako sam ljubitelj elekronca)da taj "sound"kick-a,hi hat-a,dobosa,tomova,crash cinele,kao sto moze dobar i kvalitetan bubanj koji kostaju i po 5-6.000eura,pa i extremno mnogo vise.Radi poredjenja,ja imam bicikl od 350eura,a moj prijatelj ima na bicikli kocioni sistem koji kosta oko 1100eura,i sve tu ima svoje"zasto-zato".
I konacno,"svaka pushka je ubojita..."...Volim da cujem dobro sredjen aranzer,i da uzivam u tom soundu,ali definitnivno ne moze da se uporedi ni sa jednim bendom u svakom pogledu.Hvala.

Promijenjeno od Simke (21.01.2011 u 12:29 sati)
Simke je offline   Reply With Quote
Star 21.01.2011, 12:48   #7
Vule
Gost

Downloads:
Uploads:
Standard

2.hm...bass gitara je ipak instumnet koji sluzi samo sviranje bass-a,mada imam iskustva,a i znam bass klavijaturiste koji sviraju mnogo bolje bass nego sami bass gitaristi.

Mislim da sam svoje stavove veoma konkretno objasnio,jer ne mozete Vi da odsvirate na dirkama,kao sto moze gitarsita,

@ Simkeres

Ovo iznad su vase dve recenice iz prethodnog posta koje jasno pokazuju da ste kontardiktorni u stavovima,ja ne bi dalje komentarisao ovo,a sto rece jedan drugar inace basista "kako on svira bass gitaru ceo zivot sa dve ruke i sad ce neki na klavijaturi da zvuci bolje a svira sa jednom rukom" zanimljivo zapazanje zar ne?

I jos jedna vasa recenica koja glasi:

I konacno,"svaka pushka je ubojita..."...Volim da cujem dobro sredjen aranzer,i da uzivam u tom soundu,ali definitnivno ne moze da se uporedi ni sa jednim bendom u svakom pogledu.Hvala.

Svaki solidno sredjen aranzer ce zvucati bolje od loseg orkestra,i ne sumnjajte u moje iskustvo sa orkestarskom svirkom...sve je lepo kada se podje od cinjenice da ljudi znaju prvo da sviraju svoj instrument,pa onda da imaju kulturu sviranja sa ekipom i kulturu ponasanja u orkestru,onda to ima smisla i sve se moze uobliciti u pravu sliku,ali sta ako to nije tako? Sta ako bubnjar ne ume da nastimuje bubanj (a upoznao sam ih gomilu),sta ako ne ume da se kontrolise pa lupa i gde treba i gde ne treba? Sta ako gitarista ne ume da se kontrolise,pa ne ume ton da napravi,pa misli da je sam u orkestru....basista takodje,pa na to se nadoveze harmonikas sa "nasiljenim" instrumentom,kad razvuce crevo gostima otpadaju trepavice...itd itd...

Sve je to Kolega relativno i ne postoji bolje niti losije u generalnom smislu...postoji samo nesto sto zasluzuje prelaznu ocenu ili ne zasluzuje,a svakakvi se danas hvataju za instrumente...

Nista lepse od dobrog orkestra ali na zalost jako ih je malo u danasnje vreme...
  Reply With Quote
Star 21.01.2011, 12:58   #8
Minicevac
Odomaćeni član

Minicevac's Avatar

Registrovan/a dana: 05.03.2008
Mjesto: Knjazevac
Downloads: 1265
Uploads: 21
Rekao HVALA: 46
Zahvalili mu 77 puta u 67 Postova
Instrumenti: KORG Pa3x
Interesi: Pevanje
Minicevac befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Sto se tice bubnja ja sam za akusticni mada bi bilo bolje da imas i elektronca na svirci naravno zavisno od vrste muzike...
Bas gitaru u vecini slucaja moze da zameni bas sa klavijature ali sto se tice ritam gitare nju nemoze klavijatura ni 50% da zameni...Ziva ritam gitara mnogo,mnogo znaci!
Star 21.01.2011, 14:43   #9
Dell
Satriani

Dell's Avatar

Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
Dell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein LichtblickDell ist ein Lichtblick
Dell pošalji poruku preko MSN messengera Dell pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

evo moje skromno misljenje kao balavac

1. Bubanj uvijek akusticni, da ne pricam o prakticnosti, transportu i ozvucivanju bla bla bla
2. E sad... Po meni bas kako za koji zanr... bas gitara, u rock muzici, pop muzici, folk i "turbofolk" muzici, e sad npr. za ciganiju. Ne mogu zamislit neki orkestar koji svira "becku ciganiju" bez yamahe v50 ili motifa xs6 ok je to i s bas gitarom, ali jbg s klavijature on dobija shmek u ovom zanru
3. E gitara vec dobija prednost u svakom zanru, u ciganiji se cak ni ne mora to gledati tako crno-bijelo, jer se gitara i kontra (drajf) s klavijature odlicno poklapaju i nadopunjuju, u ostalim zanrovima ne moram napominjat da se na klavijaturi ne moze manipulirat s nekim "bojama" gitare, kao sto su distorzija ili overdrive, msm moze ali ne toliko vjerno, mada cemo vidit kako ce funkcionirat ove simulacije procesora na kronosu, ali mislim da to nece bit to ne moze se pitchbenderom vjerno simulirati "zavlacenje", tesko da mozes pravit harmonicse, vjerne riffove ili glideove. Ne nije to to.

Da jos napomenem, ja sam dao malo uzak pogled na ponudjene, jer sam uglavnom opisivao zanrove koje volim i pratim, ali jbg neko drugi ce rec za neke druge i tako se nadopunjavamo

Promijenjeno od Dell (21.01.2011 u 14:45 sati)
Dell je offline   Reply With Quote
Star 21.01.2011, 22:06   #10
makso68
Odomaćeni član

makso68's Avatar

Registrovan/a dana: 23.01.2009
Mjesto: Prijedor
Godina: 56
Uploads: 28
Rekao HVALA: 37
Zahvalili mu 106 puta u 97 Postova
Instrumenti: klavijature i gitara
Interesi: Ribolov
makso68 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Ja bih postavio pitanje za nekoliko kolega,koji tvrde da bolje zvuči bas sa klavijature nego sa bas gitare..Naravno,to je relativno,u zavisnosti od kvaliteta svirača.Ali,jeste li ikad čuli dobrog basistu,koji upotrebljava sve tehnike,flat,slap,glisanda,pick,....?
Mislim da su neke od ovih stvari neizvodive na klavijaturi,ili ja bar nisam čuo tako kvalitetnog ˝bas-kontraša˝.Nemam namjeru da pokrećem polemiku,ovo je samo moje mišljenje.Pozdrav!
makso68 je offline   Reply With Quote
Odgovor

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 09:33

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije