|
![]() |
#1 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 04.01.2009
Downloads: 334
Uploads: 0
Rekao HVALA: 3
Zahvaljeno 1 puta u 1 Postu
![]() |
![]()
- Posto niko nije htio da odgovori na moja neka pitanja,koje sam vec postavio u nekim tudjim temama,morao sam da otvorim svoju temu,da bi tako upao u oci
![]() - Jos jedna napomena,ako neko moja pitanja smatra pogresnima i glupima,to ja nemislim,razlog je taj sto sam pocetnik imam zelju da naucim svirati,ali nemam nikoga da bi neke stvari obasni uzivo,pa moram se ovako varakati,ali nadam se da ima dobrih ljudi koji ce mi pomoci. ![]() - Predjimo na temu nase danasnje emisije ![]() 1) Ovako citajuci Lakyjevu skolu vezano za harmoniju u pjesmama,vidio sam da se u pjesmama upotrebljavaju tri glavna akorda,sto sam skontao i prepoznao u dosta pjesama,ali on poslije spominje paralelne akorde tj.sporedne koje mijenja sa glavnima.To mi se cini bas zamrseno i komlikovano,necu time da se zamaram,jer cilj mi je da naucim svirati za svoju dusu,a ne da budem neki super muzicar. ** Zanima me to dali vi koji svirate radite po tezgama i tako to,dali u pjesmama koristite samo ona tri osnovna akorda ?,ili koristite neke slozenije sablone?,i dali je dovoljno svirati pjesmu samo sa 3 osnovna akorda,jer sam vidio tj. probao skidati pjesme i vidio da dosta pjesama sadrzi samo 3 akorda i gledao sam na youtube dosta raje svira sa 3 akorda i nezvuci lose. 2) Drugo pitanje je vezano za skale.Laky govori da je dovoljno znati dur,mol-prirodni-harmonijski i orijental skalu.Znaci ove skale sam dosta dobro skontao da se izvode jedna iz druge i tako to,Ali buni me to sto Laky na pocetku kaze da je dovoljno znati samo dur,mol-prirodni-harmonijski i orijental skalu da bi mogao skidati pjesme,dok poslije navodi da treba znati jos neke druge skale (ima ih dosta) neznam kako se zovu,kao koriste se u pjesmama JV. ** Znaci dali je dovoljno znati one osnovne skale koje sam naveo (dur,mol-prirodni-harmonijski i orijental skalu) ili treba jos neke? Vi koji svirate voli bih da kazete koje su to skale koje vi poznajete i prvenstveno koristite u praksi ?? Jos sam zaboravio pitati dali se melodijski mol cesto koristi i dali je njega potrebno znati?? Toliko od mene,sad je na vas red ![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|