Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Internet škola sviranja > Tehnike i teorija

Tehnike i teorija Usavršite Vašu tehniku!

Alati tema Display Modes
Star 15.11.2011, 18:11   #11
djukapfc
Drugar foruma

djukapfc's Avatar

Registrovan/a dana: 17.03.2010
Mjesto: Beograd
Godina: 35
Downloads: 218
Uploads: 4
Rekao HVALA: 11
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
Instrumenti: Yamaha PSR 3000
djukapfc befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

To sto Amza ili ne znam ni ja ko svira sa tri prsta i ubija ne znaci da je to pravilno i dobro. Uci da sviras lestvice sa svih 10 prstiju. Sviras ih po kvinto-kvartnom krugu (C,G,D,A,E,H,Fis,Cis. to je kvintni krug, kvartni krug je : C,F,B,Es,As,Des,Ges,Ces)
Npr. C dur lestvica.
C,D,E,F,G,A,H,C. prstored za desnu ruku je 1,2,3,1,2,3,4,5. Palac je br.1, mali prst 5.
Za levu ruku prstored 1,2,3,4,5,1,2,3 stim sto je kod leve ruke mali prst br. 1, a palac 5.
I ides redom i sviras lestvice, G,D,A,E,H ( kod H za levu ruku, prstored 2,3,4,5,2,3,4,5, desna isto ko i pre )
Kvarni krug. F lestvica (desna ruka prstored 1,2,3,4,1,2,3,4. Leva isto kao c dur)
B (Desna ruka 2,1,2,3,1,2,3,4, sto se tice leve zateko sam sebe da nisam siguran kako ide trebalo bi da je ovako 3,4,5,2,3,4,5,3)
Za ostale lestvice ti nisam pisao ( mislim na ove des,ges, cis ...) jer smatram da je ovo dovoljno i kad se nauci lepo lako ces posle dodati i ostale.To je neka sama osnova sa prstored. Postoje i neka pravila na primer da ne sviras jednim istim prstom dve ili vise istih nota. npr. Moras da odsviras ove note c,c,c,c
Sad neces 4 puta zaredom svirati sa jedim prstom, vec ovako 1,2,1,2 ili 1,2,3,1. Naravno ako su neke spore pesme ne moras strikno da se pridrzavas mozes istim prstom da odsviras dve iste note.
Sto se tice trilera. Ima ih nekoliko najcescih koji se koriste u nasoj muzici.
Najpre predudar. To i nije triler vec predudar Kako se svira? Uzmemo C notu i na njoj ocemo da odsviramo predudar. Prvo trecim prstom sto brze i ostrije kao da ocemo da ocesemo notu odsviramo ton Cis i odma zatim drugim prstom ton C. Znaci Cis trecim prstom pa ton C drugim, sto brze trecim prstom i ostrije, ne treba da bude pauze izmedju Cis i C. Treba voditi racuna o tome da ruka ne skace, vec da miruje samo prsti da rade kao pipci kod hobotnice To je jako bitno! ruka mora da miruje!
Znaci kad odsviramo Cis pa C dobijemo pred udar i to gornji. Gornji se zove prosto zato sto je prvo ton Cis pa c tj prvo 3 prst pa 2. Postoji i donji predudar. Opet cemo ga svirati na noti C. Sad umesto Cis kao kod gornjeg mi sviramo H drugim prstom pa C trecim prstom. Isto kao i kod gornjeg sto brze i ostrije bez pauze prvo H notu drugim prstom pa C trecim. To je donji predudar.
Kad savladas gornji i donji predudar mozes da krenes i sa prvim trilerom.
Ja cu ga nazvati triler dvojka gornji. Dvojka se zove jer je sacinjen od dva predudara.
Ovo je najcesci triler u nasoj muzici.
kada bi odsvirali trilel dvojku na noti C to bi izgledalo ovako C,Cis,C. Prsti 2,3,2. E sad prvi ton C sviramo kao donji predudar na ton Cis i onda se vratimo na ton C kao kad ocemo da odsviramo gornji predudar na tonu C.
Znaci razlozimo ga i usporimo maksimalno. Prvo sviramo donji predudar na tonu Cis, onda se vracamo na C.
Sad mogu ja da pisem i dalje ali je pitanje koliko je sve ovo razumljivo. Ipak ovo sve treba da se pokaze lepo na klavijaturi. Ako neko zeli jos neka javi pa cu ja nastaviti.
djukapfc je offline   Reply With Quote

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 05:06

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije