Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Razglasi i ozvučenja > Efekti

Efekti Izmenite stari, mnoton, zvuk

Alati tema Display Modes
Star 26.12.2011, 18:41   #20
MarjanMilosevic
Odomaćeni član

MarjanMilosevic's Avatar

Registrovan/a dana: 05.10.2011
Mjesto: Skopje
Downloads: 3
Uploads: 0
Rekao HVALA: 4
Zahvalili mu 56 puta u 49 Postova
MarjanMilosevic befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
MarjanMilosevic pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Citat:
Originalno postovano od tranzit Pokaži Post
@harepa50
Ta stvarka Harise pije uvijek vode i uopste nije vazno o kakvim se sistemima radi. Procitaj jos jednom moje postove vezane za ovo i bice ti jasno zbog cega je to tako. Potrazi i ozbiljne recenzije ovih uredjaja po internetu, siguran sam da nijedna ta recenzija nece nista drugo napisati nego sto sam ja uradio u ovim mojim postovima. Leveler jednostavno iskoristava slobodan headroom (neiskoristen prostor nastao razlikom izmedju levela Peakova i RMSa) i time, bez obzira o kakvim se zvucnim kutijama radi, tjera ih da daju od sebe maksimum, kako od kutija, tako i od pojacala. Ponavljam, bez i najmanje opasnosti da bilo sta od toga bude osteceno, naravno pod predpostavkom pravilne upotrebe a ta upotreba je do krajnosti jednostavna.
Da pocnemo odavde. Ovaj zadebljani deo. Ta razlika (to sto ti nazivas slobodni headroom-om) izmedju peak-a i RMS-a se drugiom recju naziva dinamika.
Sto vise smanjujes dinamiku (kompresujes signal) sve vise ce to zvucati kao mp3-ka.
Ali to i nije najveci problem. Sto se vise sistem tera do maksimuma to je vise skloniji foniji. Jer naravno nema headrooma.
Druga stvar je da se samim tim povecava prosecna snaga koja ide u zvucnik (jer nema vise tako velikih razlika izmedju tisih delova i najjacih delova jer exiter pojacava tihe delova, a kompresor smanjuje glasne delove) i samim time je zagrevanje spulne vece.
Ovo dovodi do odlevanja viska snage u toplotu a ne u akusticki izvor. To se zove power compression. Sto se vide zagreva zvucnik od svira sve tise i tise. Onda ljudi na mikseti pojacavaju i pojacavaju kako bi to nadoknadili. I na kraju crko zvucnik.
Ne bih da ja testiram tvoje znanje ali sto je headroom na sistemu veci to je sistem bolji. A ti bi da hedroom smanjis.
Odlicno!
Dodato:
Citat:
Originalno postovano od tranzit Pokaži Post
Leveleri su u sustini posebna vrsta limitera sa automatskim makeup gainom a savremeniji leveleri ili maksimizeri pored toga imaju i psihoakusticki efekat koji radi na diferenciranju frekventnih opsega signala. Osnovni problem kod recimo, ozvucenja je postici zadovoljavajuci level odnosno glasnocu. Stereo signal koji saljemo na izlaz miksera je opterecen tzv. peakovima koji su nivoom daleko iznad prosjecne snage ukupnog signala pa iz tog razloga razlikujemo Peak i RMS signal. Peak signal predstavlja kratke i vrlo jake signale a RMS srednju snagu ukupnog signala. Odnos izmedju ova dva signala daje informaciju o iskoristenosti PA sistema uopste. Razlika izmedju ova dva signala ide i do 15 do 20dB sto je stravicno puno. Tih 15 do 20dB je u sustini neiskoristeni "prostor" jer ukoliko bi pojacali master signal za 15 do 20dB cime bi RMS (prosjecna srednja snaga signala) dostigao moguci maksimum, svaki Peak, odnosno jaci signal bi isao u "crveno" i proizveo distorziju. Ovo znaci da smo prinudjeni da smanjimo izlazni signal za tih 15 do 20dB da ne bi dolazilo do distorzije a samim tim smo smanjili i prosjecnu snagu signala. Upravo ovdje dolazi Leveler ili Maximizer na scenu. On reze one kratke jake signale (pjevac se prodere kao da ga kolju ili harmonikas na master registru vuce mijeh nogom a ne rukom itd...) za recimo desetak dBa a u isto vrijeme podize za toliko kompletan signal (RMS) na gore a uz sve to limitira signal i ne da mu da ode u "crveno". Ovim se maksimalno iskoristava postojeca snaga PA a u isto vrijeme se stite zvucne kutije od prejakih signala koji ih mogu unistiti. Propratni efekat je da odjednom do izrazaja dolaze singali (instrumenti iz miksa) koji se nisu dovoljno ili cak vrlo slabo culi u miksu a uz sve to bolje je definisan njihov polozaj u stereo slici. Vrlo potreban i veoma efektan uredjaj a spaja se kod aktivnih mikseta na Master inserte a kod pasivnih moze iz izlaza u Leveler pa iz Levelera dalje na pojacalo ili aktivne kutije.
Sta od ovoga mozemo da zakljucimo?
Da muzika trba da bude jedna ravna crta i da nema nikakvih varijacija?

Muzika je dinamicna i u samom komponovanju postoje delovi koji su tisi i delovi gde kompozicija ima svoj krescendo. Ti bi da ovo sve izravnjas jel da?

Sto se tice razlike izmedju rms-a i pik-a.
Ti si ovde malo pomesao loncice izgleda.
Dakle uzmimo jedno pojacalo od 100W i zvucnik od 100W.
Dakle pojacalo je 100W RMS i moze da da 100W pri ulaznim signalom od 0db.
Pojacalo je sposbno da proizvede pikove i do 300W (odprilike je tako u realnosti) to je manje vise tako i za zvucnik.
E sad, kad dovedes pojacalo do situacije da klip sijalice samo povremeno zasveti, tu pojacalo daje skoro svoj maksimum sa distorzijom na koju je deklarisano (obicno oko 0.1%). Cim krene da klipuje to se povecava na skoro 10%.
Dakle u ovom rezimu rada pojacalo i zvucnik rade punom snagom i punom dinamikom. Dakle zvucnik uspeva da se hladi tamam toliko koliko treba jer naravno muzika je dinamicna i prosecna snaga koja u zvucnik ide je odplilike 50W.
Dakle tako je to uradjeno da funkcionise.
E sad, ti dodas tvoj uredjaj i podignes iskoristenost hedrooma za recimo 3db.
3 decibela ne znace mnogo sto se tice akustickog izlaza jer ljudsko uvo percepira 3db kao malo glasnije nego 0db.
Medjutim, ako pojacalo daje 100W na 0db, ono na +3db daje 200W na izlazu.
Dakle ovo jebe i pojacalo i zvucnik.
Pojacalo mozda nece klipovati jer nema pikova, ali ce njegova prosecna snaga koja ide u zvucnik biti duplo veca.
Posto ja nesmam ovde da stavljam linkove, ima na internetu dosta radova clanova AES-a po cijem stabdardima se danas sve u audio svetu radi. Pa nadji i informisi se. Videces da sam u pravu za sve ovo sto sam napisao.
Dakle ne hvalim sebe kao najveceg strucnjaka na svetu, nego pozivam sve ljude da se obrazuju. Jer kad koristis opremu dobro je i da znas kako ona funkcionise.
Dodato:
Ah i da.. umalo da zaboravim.

Jel moze objasnjenje kako se to koristi na grupe i monitorske izlaze?

I na kraju.
Taj uredjaj ima svoju primenu u studiju, gde moze sda radis sta god ti padne napamet i sa ekvilajzerima, i pseudo efektima i cime god ti padne napamet.

Evo zamolio bih gospodina Burlija (imali smi ja i on slicnu raspravu o pseudo efektima i na drugom forumu) da povze ovaj uredjaj na monitore ida javi kako se izborio sa mikrofonijom.
jer sto god skines na ekvilajzeru, exiter automatski podigne.

Promijenjeno od MarjanMilosevic (26.12.2011 u 19:07 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi
MarjanMilosevic je offline   Reply With Quote

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 18:54

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije