Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Klavijature > Aranžeri > Roland

Roland Svirate Roland klavijature? Pitajte šta Vas zanima!

Tema zaključana

Alati tema Display Modes
Star 01.07.2012, 18:18   #11
Sejox
Glas Razuma

Sejox's Avatar

Registrovan/a dana: 12.05.2007
Mjesto: Sarajevo,BiH
Downloads: 333
Uploads: 15
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 166 puta u 143 Postova
Sejox ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Na Rolandu G800 to nije moguce uraditi.
Ova klavijatura nema tako detaljne mogucnosti editinga,da bi se moglo pojedinim elementima iz jedne trake,dodjeljivati i odredjivati razlicite panorame.
Panorama je za svaku traku u ritmu globalna za nju,a samim tim i za svaki ton,udarac i ....
Moze se mijenjati i dobos,i kick i cinela.Moze se mijenjati i jacina zvuka svakog pojedinacnog elementa,kao i duzina trajanja note svakog elementa.Ali,panorama za pojedinacne elemente - ne moze.
Dakle,kao zakljucak,to u ovom slucaju nije izvodljivo,sto se tice pitanja iz naslova teme.

A kao odgovor na offtopic,po pitanju zamjene elemenata u samom drum kitu,za to nije potreban Style Works.
To se moze uraditi u samoj klavijaturi i to u Micro mod-u(Microscop mod).
Dakle,posto je loadovan ritam na neko mjesto,ide se na F4 (UsrStl),pa onda stisnuti taster SHIFT i drzati ga i pritisnuti jos i F2 (Micro).Pritisnuti taster ispod opcije "PROCEED" i opet pritisnuti jedan od tastera ispod opcija "SINGLE","ALL" ili "ABORT".Ovo "Single" se odnosi na to,da li se zeli editovati samo traka na jednoj varijaciji,a "All" da li da se romjene primjene na citav ritam.Kada se pritisnulo ili n "Single" ili na "ALL",e onda se nalazimo u "Micro mod-u",gdje se tacno vide sve controle,Control change,Program change,...itd.
Sa tasterom PAGE se lista prema dole i sve se vidi.
Takodje,vidi se i koje su globalne vrijednosti panorame,expression,reverb,chorus,bank....itd.
E tu je moguce promijeniti,recimo,jedan dobos iz jednog drum kita,sa drugim dobosem,ali iz istog drum kita.Ili cinelu,kick,....Ne moze iz drugog drum kita.
Mijenja se tako,sto se okrecu tockici ispod displeja,i samim tim mijenjaju se note,koje u stvari predstavljaju neki od elemenata drum kita.
Micro mod kod G800 je isto,kao na primjer,event list kod Yamahe.

PS: Dok sam pisao,neke postove nisam procitao a odnose se i na nesto sto sam i ja u ovom postu objasnio.

Pozdrav,

Click for Sarajevo, Bosna i Hercegovina Forecast

Promijenjeno od Sejox (01.07.2012 u 18:20 sati)
Sejox je offline  
Sledeći član vam se zahvalio Sejox za ovaj koristan post:
megane (30.05.2014)
Star 01.07.2012, 18:32   #12
milos511
Drugar foruma

Registrovan/a dana: 15.12.2011
Mjesto: Beograd(Sremcica)
Godina: 34
Downloads: 16
Uploads: 0
Rekao HVALA: 17
Zahvalili mu 3 puta u 3 Postova
Instrumenti: Gitara
milos511 befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

Samo sam cekao trenutak kada ce se gospodin sejo obratiti i dati (kao i uvek) najkonstruktivniji odgovor vezan za G800!!! Pozdrav, i hvala i od mene!
milos511 je offline  
Star 01.07.2012, 20:53   #13
ktisljar
Drugar foruma

ktisljar's Avatar

Registrovan/a dana: 04.04.2012
Mjesto: Samobor (Hrvatska)
Godina: 53
Downloads: 982
Uploads: 20
Rekao HVALA: 15
Zahvalili mu 24 puta u 19 Postova
Instrumenti: Roland GW-8, Korg Minilogue, Solton MS-50, Oxygene 61 mk2 + Ketron SD-1000
Interesi: Popravak i restauracija audio opreme, Muzika, Audio produkcija, Fotografija
ktisljar ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

@Sejox. Hvala na detaljnom objašnjenju. Sad barem znam kako stvari stoje. Poigrat ću se malo sa ovim microscopic modom da malo experimentiram. Još jednm veliko hvala svima na odvojenom vremenu.
Pozdrav,
Postovano sa mobilnog uređaja
ktisljar je offline  
Star 02.07.2012, 00:46   #14
tranzit
Banovan!

Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
tranzit ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Citat:
Originalno postovano od rocco Pokaži Post
u G800 to nije moguce,a i bolje sto ne moze zato sto je sama fabrika sve sto je stavila u tu kljavu prvo dobro sredila da ne moras previse da cackas i gubis vreme,na pr. odsekla sve visak frekvencije kod instrumenata a tebi ostaje da nogom izudaras ritam i on da je pristojan
Da l' ti razumijes sta si napisao ?

A sad ozbiljno.
I pored svega sto je napisano, a napisano je sijaset tacnih stvari, ipak postoji jedna mogucnost za podesavanje panorame pojedinih elemenata Drum Kita kod G800. Kako je vec napisano, to nije moguce na samom instrumentu ali je moguce slanjem Midi podataka sa externog sequencera. Neizostavno je potrebno za ovo imati SysEx Data tabelu za G800. Sav editinig panorame elemenata Drum Kita je vezan samo za pojedini ritam jer se ovi SysEx podaci upisuju na ritam traku a ne u sam Program Drum Kita. Ovo je vrlo mucan proces i veliki posao ali i jedina mogucnost. Kao veliko olaksanje bi mogao posluziti Midi Quest XL program koji je u sustini editor za veliki broj instrumenata a izmedju ostalih Rolandovih i za Roland SC-55 sa kojim je Sound Engine G800 potpuno kompatibilan. Ne zaboravi da iskljucis RX Filter za SysEx na G800. Ako te interesuju detalji ili nesto nije sasvim jasno, javi.
Grafički Fajlovi
File Type: jpg Roland Editor.JPG (96,3 KB, 15x skinuto)
Highslide JS

Promijenjeno od tranzit (02.07.2012 u 00:50 sati)
tranzit je offline  
Star 02.07.2012, 01:09   #15
rocco
Drugar foruma

Registrovan/a dana: 07.01.2010
Downloads: 664
Zahvalili mu 26 puta u 23 Postova
rocco ist zur Zeit noch ein unbeschriebenes Blatt
Standard

Tranzit,a sta sam ja to netacno napisao?javim se ovde jednom u mesec dana i moras da me isprovociras,OK ti si uvek u pravu.... inace od ovog resenja sto si ti napisao budi ubedjen da ce G800 na svaki 15 min. po jednom da zablokira odnosno zaledi ili u zadnjem slucaju da ritam preskace,pa power off pa power on itd....
rocco je offline  
Star 02.07.2012, 01:33   #16
tranzit
Banovan!

Standard

Kakve veze ima ritam sa ovim i zasto bi "zablokirao" i gdje bas nadje "svakih 15 minuta"? Pricas napamet bez da imas i najmanje pojma o cemu se radi, pa bi bilo najbolje da dalje ne dezinformises kolege. Preslo ti je u naviku da se javljas u temama tek da bi nesto napisao. O tvom proslom postu je suvisno dalje davati bilo kakav komentar a sa nekakvom provokacijom to nema blage veze nego samo sa tim da to sto si tamo napisao je totalno nepotrebno i suvisno. Ne radi se o tome da sam ja "uvijek u pravu" nego se radi o tome da pisem iskljucivo onda kada sam potpuno siguran u ono sto pisem i kada za to postoje neoborivi argumenti. Ne vodi dalje temu u pogresnom smjeru.
tranzit je offline  
Star 02.07.2012, 01:50   #17
rocco
Drugar foruma

Standard

odakle znas ti da ja pricam napamet?To sto ti pricas sam ja probao na moj vec vrlo stari G600...a dali si ti probao tu metodu na G800 i si siguran da taj proces nece da ide u stetu klavijaturi?nisi sigurno..pa sad sam proceni ko prica na pamet,ja ili ti...ta fora ili ono sa tercama midi IN OUT poremete klavijaturu totalno,nije to fabrika predvidela tako, nego mi ustvari hocemo da prevarimo klavijaturu,nece moci....
rocco je offline  
Star 02.07.2012, 01:57   #18
tranzit
Banovan!

Standard

Ama sta nece moci, sta drugo mi radimo sa svim tim tercama nego "varamo" instrumente... i... zamisli, to radi i to bas kako treba i kod Korga i kod Rolanda i kod Yamahe. I zasto uopste sad pominjes te terce koje nemaju veze sa temom. Momak, nema potrebe za takvim nacinom pisanja jer time nista drugo ne radis nego sam sebe degradiras i blamiras, a ne treba ti to. Diskusija sa tobom postaje neozbiljna a ja sam preozbiljan da bih je nastavio na taj nacin. Ostavi se corava posla.
tranzit je offline  
Star 02.07.2012, 02:08   #19
rocco
Drugar foruma

Standard

Ja postujem tvoje znanje,al u vrlo mnogo slucajeva ides u teoriju i ne mozes uvek da budes u pravu jer bas tu Roland G seriju poznajem vise os sebe jer sam svirao na njoj punih 12 godina,pusti ovde ljude da pricaju nesto sto su vec iskusili nesto,znaci ja tvrdim da ce klavijatura zablokirati....G serija je napravljena onako robotski i ne trpi nikakve prevare,znaci PROBAO SAM a ti nisi nego se samo svodis na teorijom....evo nek proba decko taj proces i nek javi kako se ponasa G800....
rocco je offline  
Star 02.07.2012, 02:12   #20
Vaxter
Godfather

Vaxter's Avatar

Registrovan/a dana: 25.12.2004
Mjesto: Šimanovci
Downloads: 1061
Uploads: 560
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 290 puta u 214 Postova
Instrumenti: Yamaha PSR 9000
Interesi: Mnogo toga, i naravno muzika koja je uglavnom hobi
Vaxter befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Vaxter pošalji poruku preko ICQ messengera Vaxter pošalji poruku preko MSN messengera Vaxter pošalji poruku preko Yahoo! messengera Vaxter pošalji poruku preko Skype™ messengera
Standard

Neka proba je odmah trebao biti odgovor.
Nema nikakve potrebe za raspravu i skretanje sa teme, a pogotovo ne neprijateljski ton.

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 08:48

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije