|
|
Servis klavijatura - uradi sam Savjeti oko popravka, čišćenja, izmena dirki, mikroprekidača, napajanja i sl. |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
|
![]() |
#1 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 17.04.2011
Downloads: 28
Uploads: 0
Rekao HVALA: 14
Zahvalili mu 5 puta u 5 Postova
Instrumenti: korg pa 50 sd
Interesi: muzika
![]() |
![]()
otezao bih dirke na korgu pa 50 pa me zanima da li samo otvorim klavijaturu i polepim tegice ili imaju jos neke radnje koje bi trebalo uraditi(sa dirkama, otpustiti nesto, dotegnuti...), i u kojoj zoni je najbolje zalepiti tegic (gde je efekat najbolji) dublje blize klavijaturi ili blize ivici, na samom kraju dirke? i ako neko ima komentar i iskustva vezano za pa50 i otezavanje...?
hvala unapred svima i pozdrav |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 | ||
AJ LAV KORG
Registrovan/a dana: 09.12.2009
Mjesto: Srbija
Godina: 42
Downloads: 940
Uploads: 3
Rekao HVALA: 289
Zahvalili mu 179 puta u 165 Postova
Instrumenti: korg pa3x
![]() |
![]()
bliže ivici prema tebi, a stavi na bele 10 grama a na crne 5 grama. Bele možeš da zalepiš bez otvaranja dok za crne moraš da otvoriš klavijaturu.
||
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio nikadvisekorg za ovaj koristan post: | propenpop (10.02.2013) |
![]() |
#3 |
Drugar foruma
![]() |
![]()
znaci polepim samo tegice bez da ista igde dotezem, otpustam, umecem...?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
Drugar foruma
![]() |
![]()
Otezao sam dirke na pa 50, pa da Vam prenesem svoja iskustva mozda ce nekom znaciti. Da krenem od zakljucka, nemojte otezavati dirke, a i ako to resite da uradite, ostavite prostora da ih lako rasteretite( skinete tegove, znaci nemojte odmah nekim super lepkom da ih "zavarite")
Jedina stvar koja se dobije je ta punoca dirke, osecaj je da su malo kvalitetnije, ne zvoni toliko ta plastika koja je na pa50 vrlo losa kao i same dirke, sve ostalo se gubi. Dirke postaju tromije, sporije, veca snaga je potrebna da se odsvira ton, kontakt dirke sa prstom postaje neprijatniji, bolniji. Za svirku i soliranje ne preporucujem otezavanje, za vezbanje udarca i sto se kaze gazenje dirki nije lose(pa kad posle skines tegove da razvalis). To je moje subjektivno misljenje pa ko sta voli... E sad, ili sam ja pogresno shvatio ili tako treba, ona prica da samo skines donji poklopac i polepis tegice ne pije vodu, ja sam morao da skidam oktavu po oktavu i lepim tegove, pricam o crnim dirkama, na belim moze da se polepi i bez otvaranja. teg od 5g ne moze lepo da legne u dirku, pa sam mprao da ga lepim na zid dirke sa strane, isto zbog neke masti koja se nalazi unutar dirki, na samom kraju, malo ume da bude nezgodno polepiti tegove do kraja, tako da sam ih malo udaljio od samog kraja dirke pa sam zato i na crnim lepio po 10g. |
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Početnik forumacije!
|
![]()
Evo da iznesem i moje iskustvo sa otezavanjem na Le-a.. Kupio sam samolepljive tegice za felne.. i samo zalepio.. Svirao sam tako oko pola god.dosta je znacilo za svirku, bila je brza dirka i bolja za razliku od fabricke Le-ove koja je po meni dosta losa.. Tog Le-a sam prodao i kupio drugog, sad hocu i na ovog da otezam, ali ovaj put cu probati sa obicnim olovom za pecanje i silikonom.. jeftinije je a bice isti efekat.. evo i slike kako je to kod mene pocelo..
Ne belim 10g, na crnim 5, s tim, sto sam ove od 5 morao da secem brusilicom na pola, jer nisu mogli da stanu i onda sam lepio te dve polovine jednu na drugu... Ove od 10g sam morao tako da lepim, jer su tacno siroki koliko i dirka i nisu mogli da stanu u tu supljinu, pa da se ne bih zezao i njih da secem, ovako sam ih zalepio ![]() Promijenjeno od gogili87 (31.03.2013 u 22:49 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Da ne bude malo 5g na crne dirke, one ionako imaju manju duzinu a samim tim je kod njih, po fizickom zakonu poluge, potrebna veca masa da bi se postigao isti efekat kao kod bijelih dirki, koje su bar za trecinu duze. Kod Fatarovih profesionalnih klavijatura (Ensoniq SD, VFX, ASR10, TS10...) koje su poluotezane (i ubjedljivo najkavlitetnije koje sam ikada imao pod rukom), stvlja se teg od 9g na crne i 6g na bijele dirke pri potpuno istim federima i za crne i za bijele taste.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 | |
Odomaćeni član
Registrovan/a dana: 05.03.2008
Mjesto: Knjazevac
Downloads: 1265
Uploads: 21
Rekao HVALA: 46
Zahvalili mu 77 puta u 67 Postova
Instrumenti: KORG Pa3x
Interesi: Pevanje
![]() |
![]() Citat:
Kad su tegovi bili veci nisi trebao ni da lepis tako...Tegici se lepe na kraju dirke da bio bio pravi osecaj...Ovako prvi put vidim da je neko zalepio ![]()
![]() |
![]() |
#8 | |
Početnik forumacije!
|
![]() Citat:
![]() A o gramazi nisam znao koliko bi trebalo, tako sam citao.. i svi su pisali 10 bele, 5 crne.. Sad cu na ovom novom Le-u da lepim silikonom na kraj dirke Dodato: Upravo sam zavrsio novo otezavanje na Le-a.. Stavljao sam olova od 9(nije bilo od 10) i 5g na crne.. I ne svidja mi se, ok je, moze da se svira..mnogo ozbiljnije deluje dirka, ali nije po mom ukusu jer je jako teska.. Olova sam lepio na ivicu dirke, kako svi preporucuju, ali mnogo mi je vise prijalo kad sam ih lepio na sredinu, bilo je taman kako treba po mom ukusu.. Ove sam morao da lepim silikonom, jer nisam uzeo samolepljive tegice, tako da necu nista da diram i odlpeljujem.. Moram da se naviknem na ovo.. (izvinjavam se sto pisem dva posta, ali corav sam i ne vidim gde je edit) ![]() Promijenjeno od gogili87 (06.04.2013 u 02:47 sati) Razlog: Automatski spojeni uzastopni postovi |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]()
Nece biti, nikako. Ubjedljivo najkvalitetnija klavijatura koja je ikad napravljena (ovdje se ne radi ni o kakvom ukusu vec o cinjenicama) i stavljena u jedan elektronski muzicki Instrument je Fatarova 61 Key sa Poly-Aftertouchom a u svoje Instrumente ugradjivao je svojevremeno Ensoniq (EPS 16, ASR 10, TS 10 itd...). Tegovi za otezavanje su postavljani na prvoj petini duzine dirke, gledano sprijeda. Evo i jedna slika kako to u sustini izgleda na jednoj od originalnih dirki ovih Fatarovih klavijatura.
Promijenjeno od tranzit (09.04.2013 u 21:12 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|