|
![]() |
#161 |
Doktor Nesa
Registrovan/a dana: 08.12.2008
Mjesto: Srbija
Godina: 63
Downloads: 655
Uploads: 21
Rekao HVALA: 335
Zahvalili mu 336 puta u 312 Postova
![]() |
![]()
Kao i do sada kod Rolanda vazi pravilo bar za nase trziste da treba proci dosta vremena da neki aranzer bude ocenjen na pravi nacin.Secam se kad se pojavio G70 da je u pocetku vladalo misljenje da je to veliki promasaj rolanda,zatim se tako pricalo i za E 80 itd.itd.
E posle odredjenog vremena dodje do promene misljenja i prica se da je klavijatura extra dobra.Ne verujem da je Roland dozvolio da se bruka sa ovim modelom.Standardno dobro pravi aranzere i ja kao korisnik sam navikao na taj topli ton i nema sansi da menjam brand. Roland ima svoj style rada koji ja podrzavam i svako moze totalno razlicito da zvuci sa Rolandom sto nije slucaj sa Korgovim korisnicima koji zvuce slicno ko jaje jajetu(izuzimam par ljudi koji znaju sta rade i ne koriste komercijalne setove vec se sami bave svojom klavijaturom). |
![]() |
![]() |
![]() |
#162 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 13.09.2007
Downloads: 2203
Uploads: 0
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 3 puta u 3 Postova
![]() |
![]()
Za nas je veliki skok user drum set, ali je dobro da dvije drum trake rade jer postoji dodatna fleksibilnost. Audio loop je isto prava stvar, dobro je da su zadrzali make-up tools jer Roland je znao dobre stvari jednostavno izbaciti. To za tekstove .... jebiga, neki idiot je to izmislio za idiote i svi to koriste, premda po kafanama ne vidjeh da neko cita tekstove sa aranzera, pogotovo solo pjevaci ... sad je moderno koristiti telefone, laptopove itd ... steta sto se ne daje akcent na muzicke karakteristike umjesto na te nekakve video-linkove, wireless gluposti itd. Dobra stvar je i tezina
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#163 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 13.04.2011
Downloads: 532
Uploads: 0
Rekao HVALA: 2
Zahvalili mu 24 puta u 22 Postova
![]() |
![]()
Evo da napisem i ja prve utiske o samoj spravi ali i o prethodnim postovima!
Sto se tice BK9, uopste ne sumnjam da lepo zvuci i da mogu da se sloze lepi ritmovi za nju, Roland ni u prethodnim generacijama aranzera nije imao problem sa zvukom! Imao je uglavnom problema sa operativnoscu samih instrumenata (jos od VA serije na kojoj su poceli da stede na dugmicima) kao i sa samim mogucnostima instrumenata. Ni jedan njihov dosadasnji model nema pravi sempler sto je, bez obzira na sve dobre strane zvuka samog instrumenta, velika mana! Uostalom, pogledajte malo unazad, Roland je medju aranzerima bio lider drugom polovinom devedesetih pojavom E86, E96, G800, G1000 i EM2000 a poceo je da gubi trku upravo kada su se pojavile sprave drugih brendova sa semplerima (PSR9000, 9000Pro, GEM WK serija, Korg PA80, 1x, itd.)! Danas reci da je sempler nebitan i nepotreban je malo naivno jer uvek, ali uvek se nadje po neka boja koja nam se svidi a nema je u samoj klavijaturi! Recimo, meni se veoma svideo jedan od dobosa sa GW8 i jednostavno sam ga snimio preko audio karte i izvezao kao Wav fajl koji sam ubacio u klavijaturu i sada ga najnormalnije koristim u Drum setu na Tyrosu 3. Prica o sempleru je siroka a nazalost, najcesce se svodi na to kao da se koriste samo neke zujalice sa prastarih klavijatura koje niko vise ne upotrebljava! Pa cak i da je tako, i to je razlog za koriscenje semplera jer ako te boje imaju upotrebu kod nas onda postoji i motiv za koriscenjem istih, naravno, bez nosenja dve, tri, pa i cetiri klavijature! Dosta o sempleru, malo o operativnosti koju sam gore pomenuo. Nazalost, cini mi se da Roland ima veoma pogresnu politiku po kojoj mi korisnici treba da se prilagodimo njemu a ne oni nama i odatle krecu da se radjaju sve ostale mane! Recimo, Morison je naveo kako postoje 4 OTS-a po ritmu ali na to smo navikli i kod ostalih vodecih brendova samo sto kod njih postoji i dugme kojim se zakljucavaju ritmovi pa svi performansi, za koje opet postoje izdvojeni dugmici, se mogu koristiti kao solo performansi! Necu da tvrdim da je nemoguce raditi na Rolandov nacin ali je to svakako u velikoj meri otezano! Neko je komentarisao dva displeja kao i sam izgled klavijature. Mislim da je potpuno svejedno da li su dva manja ili jedan veci displej ako imaju preglednost svega onoga sto bi trebalo da imaju! Jedino, svakako bi bila ogromna prednost da je ubacen Touch Screen, cime bi moglo da se resi i mnogo drugih problema (recimo pozivanje performansa, ritmova, boja)! Sto se izgleda tice, meni je licno on bitan samo kod zena, mada ni tu nije uvek presudan! ![]() Elem, da se ne shvati sve rdjavo posto sam pisao uglavnom o manama, ima BK9 i dobrih strana kao sto je klavijatura od 76 dirki! To je odlicna stvar koja, recimo, poklonicima Yamahe veoma fali jos od PSR-9000Pro! Koliko shvatam, dirke su sa Juno Stage-a koje vode poreklo sa Fantoma! Ako je tako, te dirke su onda nesto sto nije vidjeno na aranzerima novije generacije a Boga mi i starije! Takodje, veoma velika prednost (meni veoma, veoma bitna) u odnosu na konkurenciju je ta sto je klavijatura upakovana u relativno malo kuciste i tezi ispod 10kg!!! Sto se cene tice, ako bude 2000e i vise, nisam siguran da ce uci u siru upotrebu! Bas kao i prethodni top modeli (G70, E80) koji su, kada su se pojavili, bili preskupi za ono sto nude (vec sam naveo nedostatak semplera za razliku od tadasnjih a i sadasnjih top modela ostalih brendova)! Ta prica kako im Balkan nije interesantan kao trziste pa zbog toga ne ubacuju sempler i razne druge preko potrebne operativne funkcije je bez pokrica, jer i svako drugo trziste ima svoje specificne boje od kojih se neke nikada ne nadju u klavijaturama! Takodje, pozivanje performansa, boja i ritmova koriste svi koji rade na aranzerskim klavijaturama pa ne vidim razlog da se to vezuje samo za nase trziste! Bez namera da bilo koga uvredim ili rasrdim, moram da kazem da su tvrdnje da sve sto fali i nije dato nije ni potrebno da ima pomalo uvredljive za zdrav razum! Kao sto je neko vec rekao, ljubitelji Rolanda ce ga i dalje voleti i to je sasvim u redu, samo... budite samo malo realniji pri pisanju komentara! |
![]() |
![]() |
![]() |
#164 | |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 21.05.2008
Mjesto: Tuzla
Godina: 38
Downloads: 5444
Uploads: 3
Rekao HVALA: 8
Zahvalili mu 38 puta u 32 Postova
Instrumenti: Korg Pa5x
![]() |
![]() Citat:
![]() |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#165 |
Doktor Nesa
![]() |
![]()
Mislim da ga nisi najbolje razumeo.Malo je glupo na ovaj nacin da raspravljamo ovde na forumu.
@Morison nije duzan nikome da se pravda cime se bavi i da li ce imati koristi ili ne.Mislim da je to njegova licna stvar. Ovde je tema Roland BK-9 a ne @Morison BK-9 Ispade covek grbav ni kriv ni duzan a trudi se da objektivno pretstavi ovaj aranzer. |
![]() |
![]() |
![]() |
#166 |
Ovaj baš voli da kuca
Registrovan/a dana: 08.02.2006
Mjesto: Svilajnac
Godina: 50
Downloads: 429
Uploads: 11
Rekao HVALA: 24
Zahvalili mu 207 puta u 137 Postova
Instrumenti: Roland Arrangers / Roland Fr-4x
![]() |
![]()
Ja se iskreno nadam da cemo taj pack dobiti besplatno, mada zaista o tome ne znam sigurno. Ako bude naplacivano to moze biti samo od strane Rolanda a mi mozemo imati samo dodatnih troskova ako budemo morali dodatno nesto od instrumenata da usemplujemo.
Nego daj samo da spakuju sta treba... |
![]() |
![]() |
![]() |
#167 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Ajde konačno da i to čujemo.
![]() Dopada mi. I prezentacija i sound. Na osnovu ovoga mislim da opravdava cijenu i siguran sam da će naći svoje kupce kod ljubitelja Rolanda, a možda i šire. |
![]() |
![]() |
![]() |
#168 |
Odomaćeni član
Registrovan/a dana: 05.10.2007
Downloads: 900
Uploads: 10
Rekao HVALA: 42
Zahvalili mu 156 puta u 139 Postova
Instrumenti: Korg Pa4x 76
![]() |
![]()
Neki ritmovi su pristojni, neki su odlicni, neki su ocajni-kao i neke boje. Gipsy ritam i akusticne gitare su extra. Sax takodje odlican . I cemu vise u svakom ritmu DAIRE zajedno sa udarcem dobosa? Pa dal svaki bubnjar ne moze sa svira bez daira? Stavljaju daire na dobosu da prosvetle isti ili da dobos zvuci shire i duze? Da su bar promenili taj njihov prastari sempl te daire, mozda bi to dobilo neku drugu dimenziju, ali nisu ni to.
Sent from S3
![]() |
#169 |
Doktor Nesa
![]() |
![]()
Dobro si to primetio,daire samo smetaju ali se to sve da doterati.Meni su svi ovi semplovi i stylovi vec poznati i sredjeni na BK 5 tako da cujem mozda malo bolji klavir nego ranije sto je bio i malo bolje gitare.To su sve fabricke postavke ali znam da je Roland dao mnogo mogucnosti za edit boja i stylova tako da se za to ne brinem.Moze BK-9 da zvuci kao TOP ali kad se sredi,sto vazi i za svaki drugi aranzer.
Malo su olaksali rad onima koji su navikli na favorit banke i jos nekim sitnim detaljima,76 dirki je dobra stvar za komotniji rad. Ne znam jos uvek koja ce cena biti ali mislim da ce biti paprena za nas obicne smrtnike. |
![]() |
![]() |
![]() |
#170 |
Stvarno kod kuće
|
![]()
trazih po prethodnim postovima,ali ne nadjoh-koja mu je konacna cena? hvala
|
![]() |
![]() |
![]() |