Citat:
Originalno postovano od yamahapassion
E sad, sta meni nije jasno... zar ti audio loopovi ne rade na nekom principu semplera, kako se to uopste moze ucitati da ga klavijatura prepozna, i uklopi savrseno u ritam, prati svaku promenu tempa... Ja sam mislio da to ima veze sa semplerom, i da loopovi idu direkt u ram memoriju, pa da se odatle koriste u daljem radu na klavijaturi, ali to izgleda kod bk9 nije slucaj, nego radi na nekom drugom principu...
|
Uvijek audio loopovi rade bazi samplera jer je za reprodukciju i manipulaciju bilo kakvog audio materijala neophodan samper u bilo kojem obliku. Kod BK-9 su za to zaduzeni tzv. Audio Keys, kojih ima sedam (najvise taste na samom keyboardu) i na koje se sa USB sticka mogu uvesti audio fraze koje se kasnije mogu manipulirati. Ove audio fraze se zaista uvode u jednu, za to specijalno napravljenu, radnu sampling memoriju. Jos jedna funkcija na BK-9 bazira na slicnom principu a to je Chord Loop funkcija koja memorise redoslijed akorda ritam sekcije, tacnije receno, snima u vidu .wav audio loopa to sto dolazi od Chord ritam sekcije. Taj audio loop se kasnije moze upotrijebiti u live svirci na razne nacine. Roland BK-9 je daleko mocniji instrument no sto se na prvi pogled moze pretpostaviti a pogotovo daleko mocniji nego sto pojedini ucesnici u ovoj temi mogu i da sanjaju. Odlicno se zabavljam citajuci pojedine postove vrlo neobavjestenih i na kraju, vrlo neukih muzicara, koji izgleda pisu samo da bi nesto napisali ili iz ciste sujete jer pripadaju nekom drugom "taboru" obozavalaca nekog drugog Brenda. Toliko neznanja i toliko samozaljubljenosti u sebe i svoj instrument, a da se pri tom toliko malo zna o doticnoj materiji, cini se, postoji samo na Balkanu. Ime "Backing Keyboard" je sasavim dobro odabrano jer BK-9 i jeste klasicni i rasni Backing Keyboard posto mu je ovo, sa obzirom na gore pomenute osobine i mogucnosti, primarna funkcija. Medjutim, to jos uvijek ne smeta da se BK-9 upotrijebi i kao solo instrument imajuci na umu njegove izvanredne sounde.