|
|
Studijski Hardware Zvucne karte, Efekti, Analogne mixete, Digitalne mixete, Digitalni snimaci, Midi interface, Transport interface, Audio interface, Kompjuterske konfiguracije |
![]() |
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#41 |
Odomaćeni član
Registrovan/a dana: 29.03.2007
Mjesto: Beograd
Godina: 38
Downloads: 3442
Uploads: 19
Rekao HVALA: 41
Zahvalili mu 73 puta u 69 Postova
Instrumenti: Korg PA3X
Interesi: Mene me zanima, gde ima da se kupi jevtina kavurma i cvarci...
![]() |
![]()
Koliko te kosta sve to pojedinacno ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#42 | |
Banovan!
Registrovan/a dana: 25.03.2006
Mjesto: tamo daleko
Downloads: 46
Uploads: 1
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 1.122 puta u 936 Postova
Instrumenti: sve sto daje bilo kakav ton od sebe
Interesi: nezainteresovan sam
![]() |
![]() Citat:
To sve sto si nabrojao ce dosta dobro raditi, ukoliko budes sve to i podesio kako treba. Ocigledno je da se prvi put sreces sa ovakvom vrstom opreme. Upotrijebi iskljucivo balansirane kablove za spajanje 1818VSL sa posacalom snage, kao i za spajanje instrumenata, bilo koji da su, sa 1818VSL. Ukoliko instrumenti nemaju balansirane izlaze onda obavezno nabavi DI-Boxove i to onoliko komada koliko imas i kablova za instrumente. Nemoj ni slucajno da se salis sa kojekakvim odvajanjem mase iz strujnog kabla jer to je mnoge kostalo zivota. U svakom slucaju se trudi da kablovi budu sto kvalitetniji. Neka donja granica bude recimo Klotz. Ne znam kakav je Laptop ili PC na kojem ce biti prikacen 1818VSL ali je vrlo dobro poznato da se desava kod Laptopova, da se pojavljuje brujanje i zujanje kada su prikljuceni na napajanje, dok u radu preko baterija nema tih smetnji. Ovo naravno ne mora da bude slucaj i kod tebe ali ako se pojavi, ne treba da te iznenadi. Sve te komponente su sasvim uredu i jos ako poslusas ovaj savjet u vezi sa kablovima, mislim da ces dobiti jedan dosta dobar i kvalitetan sound. Promijenjeno od tranzit (03.12.2013 u 18:40 sati) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#43 |
Vredan član društva
|
![]()
@tranzit
Laptop je HP 4740s, konfiguracija je: Procesor: Intel Core i5-3210M 2.5 Ghz, Graficka: AMD Radeon HD 7650, Memorija: 6GB DDR3 1333MHz Hard disk: 750GB SATA II 5400rpm Interesuje me dalje sta su to balansirani kablovi ? Koliko sam shvatio to su kablovi sa kenon ulazom i izlazom, a di box je neka stvar, koja pretvara signal sa obicne banane na kenon ? I to brujanje ako se bude pojavilo, da li ce to da mi smeta, da li ce mnogo da se cuje ? @milepsr Presonus VSL 1818 = 500e Snagas: EV q99 = 600e Kutije: 2 x FBT EvoMaxX 6 = 1200 e Bass binovi: 2 x Dynacord F8 = 1500 e |
![]() |
![]() |
![]() |
#44 |
Banovan!
![]() |
![]()
Taj Laptop ce biti sasvim dovoljan da nesmetano radi sa AudioBox mikserom, tako da tu neces imati problema. Obrati paznju, da 1818VSL ukljucis u USB 2.0 peikljucak i da odaberes Frequenc Rate sa kojom ce tvoj Laptop da izidje na kraj. To ce biti 48kHz a kao Buffer postavi 128 ili cak i 256 Samplova jer svakako ti Latenca ASIO Drivera primarna ukoliko ces koristiti samo Presonusov AudioBox Mixer.
Ne moraju balansirani kablovi da budu uvijek XLR vec mogu biti izvedeni i sa Stereo banana dzekovima. DI-Box pretvara jedan nebalansirani kabl-signal u balansirani, koji je znatno manje podlozan smetnjama, a sto je najbitnije pomocu Ground Lift funkcije koju svaki bolji DI-Box posjeduje, mozes potpuno izbjeci Loop mase (uzemljenja) koji donosi brujanje na frekvinciji od 50 a i 100Hz. Te smetnje, ako ih bude prouzrokovalo napajanje tvog Laptopa, su veoma ciujne i sa njima ne moze da se radi. Veoma su glasne i to mara da se sanira da bi se moglo raditi kako treba. Kompletan sistem jednostavno mora da radi bez ikakvih smetnji a za to su, pored kvalitetnih komponenata, opdgovorni i kablovi, pa odatle i moje upozorenje, da prije svega nabavis kvaltetne kablove jer nista ne vrijede i najskuplji i najkvalitetniji instrumenti, pojacalo snage i zvucne kutije ukoliko kablovi unose smetnje. |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio tranzit za ovaj koristan post: | negovan90 (03.12.2013) |
![]() |
#45 |
Vredan član društva
|
![]()
Okej sad sam sve razumeo vezano za Presonus, prikljucicu na 2.0 usb, i sredicu to sve... Razumeo sam i za te XLR kablove, bubnjar ima 6 ili 7 mikrofona, i svi su XLR kablovi, on ce da prikljuci na neku obicnu miksetu 4 mikrofona, i odatle ce da izvuce jedan XLR i prikljucice na presonusa, a dobos i bas noga ce da ide direktno u presonusa, to je vec tri ulaza, i nama ostaje 5, pevaci imaju normalno XLR ulaze, e sad ostaje meni(klavijatura), gitara i bas gitara, e sad ja imam jedan kabl koji je bio na jednoj strani banana a na drugoj strani kenon(koji nije mogao da upadne u miksetu, pa sam ja kupio drugi kenon i zamenio to) i to prikljucio i to radi, da li da tako urade i gitarista i bassita ili svi da kupimo te Di boxeve, imam problem kad prikljucim taj moj kabl(u klavijaturu ide velika banana, a u miksetu kenon) gain moram da smanjim skoro na 0, da ne bi peak-ovalo...
Druga stvar, sta ako se pojave te smetnje kako to da sredim ? Treca stvar, nisam dobio odgovor, kada sam pitao, sta ako se desi u toku svirke, sve to lepo prikljuceno, mi svirmao, i resetuje se laptop, blokira ili tako nesto, da li ce nestati zvuk ? |
![]() |
![]() |
![]() |
#46 |
Odomaćeni član
|
![]()
@negovan90...Ovo sto ti je @tranzit rekao u vezi kablova shvati kao "MORAM OVAKO" !!! Razlika u zvuku instrumenta koji ima balansirane izlaze i koji se povezuje na mix sa balansiranim inputima ako ih povezes balansiranim i nebalansiranim kablovima (balanced - unbalanced) je nebo i zemlja. I sam sam bio u zabludi ali cisto iz razoga sto nisam znao i nisam ustvari ni obracao paznju. Ponasao sam se kao 95 % muzicara (slobodno priznajte i vi ostali) koji kupe komad opreme ili komplet opremu, odu u najblizi music shop i kupe instrumentalne kablove , prikljuci se i vozi...pri cemu i ne obracaju paznju kakve izlaze imaju na instrumentima a kakve ulaze na mixetama. Razliku koju sam osjetio izmedju balansiranog i nebalansiranog kabla na izlazu iz mix u pojacalo opisat cu ukratko: "Huuuuuuuuuh sta je ovo *bt ???? " (isprobao sam experimentalno da vidim ima li razlike jer sam imao i drugo kablo) Isti slucaj je bio kada sam Roland Fantom X6 povezao sa mix balansiranim kablom . Sramota me bila kada sam vidio sta sam radio svo vrijeme
![]() ![]() A balanced signal has three conductors. It relies on a sum and difference principal. Sum and difference is the combining (summing) of two signals that are out of phase from each other. Whatever doesnât cancel out is what youâre left with (difference). When two identical signals of identical amplitude (volume) are combined and one is 180 degrees out of phase from the other you have complete cancellation of that audio. However, if one of those signals is a different amplitude, you donât get complete cancellation. And itâs this principal that makes a balanced audio path work. The output from a balanced piece of gear will have the audio signal on pin 2 (hot). That same signal will be present on pin 3 (cold) however that signal is at a lower amplitude than the signal on pin 2. The shield/ground will be on pin 1. When the signal reaches a balanced input, the signal on pins 2 and 3 are combined with either pin 2 or pin 3 (usually pin 3) out of phase. If that cable happens to pick up interference along the way, it will be on all pins, in phase together and at the same amplitude. When it gets to the input, pins 2 and 3 are combined out of phase and any signal exhibiting the same amplitude (the noise) will cancel out completely. Since the audio is at different amplitudes, it doesnât cancel out and youâre left with the difference: clean audio! As for the mics, most all are designed with a balanced output and should be plugged in to the balanced input of a microphone amplifier (pre-amp) Plugging a mic into an unbalanced input wonât ruin anything but mics generate a very low level signal that needs lots of gain to bring it up in level. Amplifying a signal that much benefits from the noise canceling of a balanced connection. Promijenjeno od DinO74 (03.12.2013 u 20:08 sati) |
![]() |
![]() |
Sledeći član vam se zahvalio DinO74 za ovaj koristan post: | negovan90 (03.12.2013) |
![]() |
#47 |
Vredan član društva
|
![]()
Cekaj meni jasno sad nesto ovde, znaci ja iz klavijature da izvucem kabl banana banana i da kupim taj DI Box, pa iz njega XLR kabl u presonusa, tako isto da urade i gitarista i bas gitarista ?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#48 |
Banovan!
![]() |
![]()
@DinO74
Tacno tako, sve je objasnjeno u tom tekstu u vezi sa ogromnom razlikom izmedju balansiranih i nebalansiranih veza. @negovan90 Procitaj vrlo pazljivo svu literaturu koja ti dodje pod ruke u vezi sa balansiranim vezama, DI-Boxovima, nacinu spajanja itd... itd... bice ti od velike koristi. To pitanje u vezi sa samim Laptopom zalazi u domen konfiguracije kompjutera za audio rad, a to je veoma kompleksno i siroko polje. Ukoliko se taj tvoj Laptop konfigurira za audio rad, nece se nikada desiti bilo sta sto bi zasmetalo radu na bini. Naravno, da ako se resetuje kompjuter, da nece biti zvuka, medjutim, ukoliko se taj kompjuter opremi za audio od strane strucnjaka, mozes biti sigurniji u njega nego u hardware mikser. Tvoj Laptop nema neku posebno visoku performansu ali ce za ove svrhe odlicno posluziti, pa cak sa njega moze da "izidje" i dva, tri software instrumenta. Dakle, po pitanju mogucnosti tvog Laptopa, mozes biti sasvim miran ali samo pod uslovom da se njegov operativni sistem konfigurira kako to zahtjeva audio rad. Ti zelis da taj Laptop radi veoma komplikovan i tezak posao na bini i to u najvisem kvalitetu, to on moze ali samo pod pomenutim uslovima. Kada ne bi bilo tako, svaka prodavnica kompjutera bi se mogla nazvati i prodavnicom muzickih instrumenata. Kupis neku konzervu od kompjutera, za dvije tri stotine eura i sviras na njoj software instrumente najviseg moguceg kvaliteta, koji su uzgred, desetak puta skuplji od cijelog tog kompjutera. Naravno da to nece ici. Razmisli o tome, da u svojoj blizini, nadjes nekog strucnjaka, ali zaista strucnjaka, koji se bavi audio konfiguracijom kompjuterskih sistema, koji ce ti to odraditi, inace mozes sve da zaboravis i pored sasvim proistojnih komponenata Koje imas, da ipak nastavis sa Dynachordom. Promijenjeno od tranzit (03.12.2013 u 20:27 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#49 |
Vredan član društva
|
![]()
Okej znaci sve sam skapirao u vezi Laptopa, Presonusa, snagasa i sve vezano sto ce da kupimo, e sad dalje, strucnjaka u moj blizina da ima veze sa ovim digitalnim stvarima i audio konfiguracijom sam ubedjen da nema, mogu da potrazim, ali slaba vajda od toga, kako ja mogu da naucim sve to sto mi treba bez tog strucnjaka ? Da li mogu da ocekujem pomoc od tebe tranzit, jer meni sam Presonus kad bude stigao i moj laptop, nece nista znaciti, jer niti imam sredjen laptop, niti imam sve te kablove i ostalo sta mi treba, niti ista znam o tome...
![]() ![]() ![]() I jos nesto da pita, ja na PA800 nemam balansirane izlaze, el tako ? Promijenjeno od negovan90 (03.12.2013 u 20:45 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#50 |
Banovan!
Registrovan/a dana: 28.05.2008
Mjesto: Preko sedam mora
Downloads: 1025
Uploads: 5
Rekao HVALA: 39
Zahvalili mu 62 puta u 54 Postova
Instrumenti: KORG pa50,Futura nordiska piano,Classico gitara,Weltmeister Stella