|
![]() |
#10 | ||
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.826 puta u 1.360 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Prije godinu i pol dana, još dok je aplikacija YEM bila u svojim začecima i s dosta nedostataka, napisao sam nešto o tim "dječjim bolestima" u 238 postu ove teme
Citat:
Citat:
Bilo je sumnji da će YEM kao "vanjska aplikacija" biti promašaj, da će ograničavati rukovanje klavijaturom, da neće pružiti ništa bolje niti novo, da će biti korak u nazad. Za ovakav stav je prije godinu ili dvije možda i bilo razloga jer tada YEM nije bio dorađen i imao je nedostataka. Za neke poput @SkyNet-a su ovakve sumnje još uvijek aktuelne, a čitamo ih u njegovim postovima od prije par tjedana. Međutim, u ovom slučaju su one odraz neznanja i nepravilnog rukovanja, a nipošto lošeg i nepotpunog software-a. Vidim da se danas lagano budi optimizam, a siguran sam da će u skoroj budućnosti on prerasti u potpuno zadovoljstvo. ![]() Ako se prisjetimo dosadašnjih nadogradnji YEM aplikacije, lako je uočiti dvije faze. Prva, koja je osigurala stabilnost i ugradila sve potrebne opcije da bi se materijal unio u klavijaturu. Ova je faza trajala dugih godinu dana i to Yamahi sigurno nije bilo na čast. Kako god, priznali su nedostatke, odredili rok do kada će obaviti nadogradnju, i na sreću korisnika, ispoštovali sve obećano. Druga faza je počela u trenutku kada su omogućili unos sf2 formata u YEM. Ne koristim Tyros5 pa me to tada nije posebno interesiralo, ali ova nadogradnja je itekako bitna. Time je Yamaha potvrdila da nema namjeru "zatvarati" klavijaturu u okvire svog brenda i silom nametati samo određene formate. Prisjetimo se, za sve prijašnje Tyros klavijature si morao imati unaprijed određen format sampla. Ajme veselja kada bi nabavili UVD od juzi sound, "puknuli" ga u RAM klavijature i "vozi ga Miško". To što je cjelokupan set bubnjeva bio svega 5mb i što je zvučao kao stara napeta pračka uopće nije bitno. Jedino je bitno da nema zafrkancije s glupim YEM-om i da se set učita za 2 minute. Ovaj zadnji i najnoviji update YEM-a 2.4.0 potvrđuje da je unos sf2 formata bilo samo dobra najava i pravi početak druge faze razvoja. Unos REX fajlova (rex. rx2. rcy) otvara potpuno nove mogućnosti kod Tyros5, prije svega u području kreiranja Style. Radi se o posebnom formatu audio loopova koji se zbog svoje strukture mogu prilagođavati različitom tempu. Aranžer svirači dobro znaju što to znači. Imaš u jednom Stylu trake koje sviraju neku frazu, a ona je snimljena na prirodnom instrumentu. Da se razumijemo, nije to ništa novo niti do sada neviđeno. Slušao sam odavno audio loopove u GarageBand-u, slagao ih u trake sequencera, određivao tonalitete, kreirao muziku u par minuta... Međutim, u svijetu aranžer klavijatura ovo je velika novost. Pokušala je Audya tako nešto još davne 2008. godine. Na žalost, ostalo je samo na pokušaju, a dječje bolesti poput štucanja nisu riješene do dana današnjeg. Nakon zadnjeg YEM update-a Yamaha je dokazala da ta aplikacija može osigurati sve što korisnik poželi. Ostaje samo pitanje koliko i u kojem obimu će dodatne mogućnosti biti ugrađene. Ovih je dana @tyros2 na jednom stranom forumu pokrenuo temu s ciljem "kampanje" vezanu uz poboljšanja portamenta. Moram priznati da me je veoma iznenadio veliki interes i javljanje članova. Bilo je i čudnih komentara jer "ameri" ne poznaju vrstu glazbe gdje je ovaj portamento potreban ali se na kraju stvar ipak iskristalizirala. S obzirom da "Yamaha tim" vjerojatno prati i taj "PSR forum", vrlo lako je moguće da odreagiraju i poboljšaju ovu stavku. Kao što je @tyros2 rekao u postu iznad, model A3000 ima u sebi ugrađenu opciju podešavanja portamenta. Ista ta opcija se jednostavno može ugraditi u YEM, a siguran sam da je Yamahinim programerima to tren posla. Nije mi namjera dokazivati da je YEM savršenstvo, pogotvo u to ne želim uvjeravati one kojima je "čaša uvijek napola prazna". Želim onim drugima koji poput @Milan$ traže relevantne informacije, prikazati što se nudi u aranžeru Tyros5 i kako funkcionira taj "novi YEM". Neka predviđanja iz mog davnog posta su se ispunila. Eto, sada možemo unosti i obrađivati audio loopove. Još i prije smo s njim mogli izraditi i cjelokupan backup, samo ga ipak treba i sačuvati na siguno prije formatiranja hard disca. ![]() ![]() Za one koji se nisu susretali s ovim "audio dinosaurusom T-rexom", jedan edukativni video. Ovako isječeni audio loop se unosi u YEM i pridružuje po želji Stylu ili Multipadu. |
||
![]() |
![]() |
Favoriti |
|
|