|
|
![]() |
#1 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 24.02.2017
Downloads: 148
Uploads: 0
Rekao HVALA: 112
Zahvalili mu 29 puta u 28 Postova
Instrumenti: Korg Pa4x
![]() |
![]()
hmm...čitao sam novi manual (sx 900) u vezi user skala...da odvojili su partove, što je dobro.
Uzet ću primjer terci..jedan part svira osnovni ton,drugi part svira tercu koja sadrži tonove +3 i +4 u odnosu na osnovni ton. Nisam našao opciju kojom bi mogao terca part odmaknuti 3 polutona naviše od osnovnog parta. Mislim da sam našao kako u terca partu određene tonove staviti više odnosno niže:..u Voice setting- Tuning podići za četvrtinu tona (50 centi) a zatim u Scale Tune, tonove za koje želimo da budu +3 snizimo za 50 centi a one +4 povećamo za još 50 centi .......ali kako odmaknuti ova dva parta za 3 polutona hmmmm...bojim se nikako! ![]() Promijenjeno od Landison (04.10.2019 u 21:16 sati) |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
Super-Moderator
Registrovan/a dana: 14.04.2008
Mjesto: Zagreb
Downloads: 343
Uploads: 22
Rekao HVALA: 52
Zahvalili mu 1.823 puta u 1.359 Postova
Instrumenti: Genos2
![]() |
![]()
Dobro zboriš ali ... ako se unaprijed pripremi svaki zvuk koji želimo koristiti kao Tercu i u YEMU se podigne/spusti za 3 ili 4, onda s ovim scale možemo dobiti dodatni +/-1. Da, malo je kompliciranije i moći će funkcionirati jedino ako se SubScale može memorirati u registraciju zajedno sa MainScale.
Ipak, nadam da će (jednog dana) Yamaha prihvatiti rješenje koje je predložio @tyros2. Note Shift ubačen kao opcija u Scale modus trajno rješava "problem" terce. |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
Vredan član društva
![]() |
![]()
TAKO JE... ne bi casper bio casper kad nebi dao odlično rješenje...tako je ..preko Yem-a možemo dobiti ona 3 polutona...BRRRAAVVOOO...mnogo lakše i brže od rada na XML Notepadu.
U tom slučaju nam Sub scale i nema neke koristi.Koliko sam ukapirao limitiran je isto na, predpostavljam, 64 centa.Ne može se memorirati u registraciju i gubi se postavka kada se ugasi klavijatura. Postoji nekakva Sub Scale Quick Setting funkcija koju možemo staviti na Assignable i kojom možemo brzo napraviti postavku skale...možda trčim pred rudo, ali... ne izgleda mi nešto praktično! |
![]() |
![]() |
![]() |
#4 | |
Super-Moderator
![]() |
![]()
Vidjet ćemo što se može s ovim što su ponudili do sada. Iskreno, meni "terce" nisu uopće potrebne ali šteta je da tako "glupa i jednostavna" opcija ne bude ugrađena.
Meni se sve čini da su oni ostavili "prostora" na trenutnoj platformi Genosa i za mnogo veće promjene i dorade sistema od ovih dosadašnjih nadogradnji. Sve do pojave Genosa nije bila praksa da se događaju nadogradnje ovakvog opsega. Možda nisam puno fulao kada sam u travnju napisao ... Citat:
Promijenjeno od casper (04.10.2019 u 23:15 sati) |
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
Vredan član društva
![]() |
![]()
Napravio sam mali pokus.
Pošto nemamo u Scale Tune odvojene Right partove(što očekujemo..uskoro) došao sam na ideju da iskoristim Left part koji je odvojen i napravim ono o čemu smo jučer pričali,da provjerim dali će to funkcionirati kada dođe novi OS sa odvojenim partovima....i da.. po svemu sudeći hoće! U Yemu sam odabrao neku harmoniku koja se sastoji od 4 elementa..sva 4 sam povisio (shift) za +3.. Stavio sam tu harmoniku u nekakav pack prebacio u klavijaturu i stavio je na Right 1. U sekciji "Voice Setting-Tune", Right 1 sam stavio (+50).U sekciji "Tuning-Scale Tune" sam stavio (C+25),(D-64),(E-64),(F+25),(G+25),(A-64),(H-64). Na part Left sam stavio nekakav string kao osnovni ton i onda svirao unisono C-dur skalu s obe ruke (desna Right 1 a lijeva Left)..ljudi meni je ta terca skroz pristojno zvučala. Možda bi vrijednost od 50 u sekciji "Voice Setting-Tune" trebala biti +49 a u sekciji "Tuning-Scale Tune" +26 umjesto +25 ali to će svako od zainteresiranih individualno ocjeniti. Sekcije "Voice Setting-Tune" i "Tuning-Scale Tune" se mogu memorirati u registraciju. I šlag na kraju tako dobivene terce se transponiraju bez problema! ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
Super-Moderator
![]() |
![]()
He he, neka si ti njega Krešo sparkiro' ...
![]() Ići će to mnogo lakše i brže od ovoga što si opisao samo ako se nove Sub Scale mogu memorirati u registraciju. "Problem" terci kod yamahinih aražera je ponajviše u tome što kod Scale Tune možemo mijenjati vrijednost od -64 do +64 (cent) od osnovnog tona. Znamo da je 100 cent ekvivalent za pola tona. Zato sa Scale Tune ne možemo "podići/spustiti" osnovni ton da bi smo ga posložili u tercu. Dodavanjem opcije Sub Scale će to biti moguće. Recimo da na C1 djelujemo s Main Scale +50 i sa Sub Scale dodamo još +50, na kraju ćemo ovaj C1 podići za pola tona. Ako je cjelokupan sound u Yemu "šiftan" za +3, tada će ovaj C1 doći na +4. I to će biti dovoljno da se slože terce po želji. Uvijet je, kao što sam već naglasio par puta, da se SUB Scale pamte u Registracijama. Ako tomu bude tako, onda će biti dovoljno odraditi samo jednu tercu za Base Note, i sve će ostale svirati bez našeg unošenja. Ali ja sam vječiti optimist ![]() ![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
Vredan član društva
![]() |
![]()
I ja se nadam da će nam kolega @tyros2 omogućiti to veselje!
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Oznake |
casper, genos, tyros, yamaha aranžer |
|
|