|
![]() |
#21 |
Glas Razuma
Registrovan/a dana: 12.05.2007
Mjesto: Sarajevo,BiH
Downloads: 333
Uploads: 15
Rekao HVALA: 1
Zahvalili mu 166 puta u 143 Postova
![]() |
![]()
Hare legendo,ti ono mladalacki pravo na prvu loptu....
![]() Ako si pazljivo procitao,sta sam ja napisao mogao si zakljuciti na sta sam mislio. Dakle,posto si ti iz BiH (govorim samo za BiH) ne znam koliko si u svom zivotu proputovao i gdje si sve bio i koliko si upoznat sa muzikom koja se svira i slusa u nekim krajevima nase drzave. Vjerovatno znas geografiju dobro,pa cu ti navesti samo malo: -recimo u kalesijskom kraju,okolini Tuzle,u i oko Zivinica,u i oko Dervente....itd da ne nabrajam dalje,se svira i slusa ova muzika. Ti ljudi u tim krajevima je nazivaju "izvornom" i to je cinjenica i apsolutno tacno,i ne bi trebalo dalje da ti objasnjavam. "Ganga" je naziv za vrstu pjesama koje se pjevaju i u nekim drugim krajevima BiH,selima i zaseocima i u Bosni a i u Hercegovini.(poznate hercegovacke gange) E ta ganga o kojoj su ti pricali je malo slicna ovoj muzici,samo sto se ona moze izvoditi i bez muzicke pratnje(viseglasno pjevanje) a moze kao pratnja biti samo jedan instrument(npr.violina ili sargija). Ukucaj na Google "izvorna muzika" i vidjet ces sta ces dobiti(vjerovatno si to radio) ![]() Da budem jasan-iskreno ovu muziku ne slusam,niti sam je slusao ali sam imao priliku da to i vidim i cujem.Nemam nista protiv,ali imam svoje misljenje o tome,koje ne bih iznosio-nebitno je. I na kraju-ono sto ja podrazumijevam pod nazivom "izvorna muzika" je naravno nesto sasvim drugo od ovoga-ali,nekome nije. Hare druze,ja i mnogi drugi smo slusali i izvornu pravu,i sevdah,i folk i rock i pop i svasta nesto uzivo, ali na zalost,ti si se rodio u vrijeme turbo folka i tebi to neko ipak treba prepricavati,kako je i sta bilo.Tako je,kako je.... Ali mlad si,nadoci ce to sve u voznji.... ![]() Pozdrav, |
![]() |
![]() |
Favoriti |
Oznake |
hit, novi |
|
|