|
|
Svaštara Pravo mesto za sve ono što nema svoje mesto... |
![]() |
|
|
Alati tema | Display Modes |
![]() |
#1 |
Gost
Downloads:
Uploads:
|
![]()
NASA bombarduje Mesec
Petak, 9. oktobar 2009. 00:01 Misterija o tome da li ima vode na Mesecu mogla bi da bude rešena već danas, kada američka svemirska agencija NASA bude "bombardovala" površinu zemljinog satelita, stvarajući ogroman oblak prašine koji će moći da vide milioni žitelja širom naše planete. Naučnici će posmatrati zabijanje dve svemirske letilice u mesečev južni pol brzinom od 9.000 kilometara na sat, pri čemu će nastati oblak prašine visok 10 kilometara, za koji se u NASA nadaju da će potvrditi prisustvo vode u vidu vodenog leda u količinama dovoljnim za buduće misije sa ljudskom posadom. Ukoliko vremenski uslovi budu povoljni, astronomi amateri širom sveta biće u prilici da teleskopom vide udar letilica u mesečevo tle. Svi ostali će ovaj događaj moći uživo da prate na sajtu NASA, kao i da vide prve slike oblaka mesečeve prašine. Letilica koja treba da se zabije u mesečevu površinu lansirana je u junu, zajedno sa orbiterom koji trenutno obavlja mapiranje mesečevog tla. Misija LCROSS, skraćenica za Satelit za posmatranje i razumevanje mesečevih kratera (Lunar Crater Oservation and Sensing Satellite) juri ka Mesecu, pričvršećen za praznu raketu tešku 2,2 tone. U petak 9. oktobra, u ranim jutarnjim satima po evropskom vremenu, doći će do razdvajanja LCROSS-a i njegove prazne rakete. Tačno u 11.31 sat pio GMT, raketa će se zabiti u mesečev krater, koji se nalazi u mraku, i izazvati dizanje blizu 10 kilometara visokog oblaka prašine. Postavljen tačno iza rakete, satelit LCROSS će proleteti kroz nastali oblak i slati na Zemlju slike sudara i mesečeve prašine, koristeći svetlosni fotometar i kameru kao i četiri infracrvene kamere. Satelit će biti u potrazi za ledom, a nakon četiri minute i sam će se zabiti u Mesec, stvarajući drugi krater. Zemaljski i orbitalni teleskopi pomno će pratiti LCROSS udare, i različitim instrunemtima pokušati da detektuju prisustvo vode (leda i pare), ugljovodonika i hidratnih materijala u nastalim oblacima prašine. Naučnici bi voleli da "bombe" pogode mekano, ravno tle, bez velikog stenja, koje bi idealno podiglo prašinu van kraterskih senki i izložilo je suncevim zracima, što bi omogućilo orbitalnim kamerama i teleskopima sa Zemlje da vide rezultate. Menadžer projekta LCROSS Den Endrjuz kaže da će to biti spektakularan događaj, a samo sat vremena posle kolizije, naučnici će znati da li se na Mesecu krije voda ili ne. Stručne procene su da ima oko 90 odsto šansi da LCROSS impaktori pronađu neku formu vodonika na polovima. Observatorijumi i muzeji u najmanje tri zemlje planiraju organizovana posmatranja "bombardovanja" Meseca. Misija je smišljena kao deo priprema ambicioznog plana ponovnog slanja astronauta na Mesec, vrednog preko 80 milijardi dolara. Dve letilice će se zabiti u mesečevo tle brzinom od 9.000 kilometara na čas, više od sedam puta brže zvuka. Eksplozija će imati snagu 1,5 tona TNT i izbaciti 350.000 kilograma lunarne prašine. Udar će stvoriti unutar starog novi krater, veličine polovine olimpijskog bazena, dubokog oko pet metara. |
![]() |
![]() |
#2 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 22.08.2009
Mjesto: Orehovica
Godina: 38
Downloads: 0
Uploads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 30 puta u 26 Postova
Instrumenti: Fender Stratocaster, Ovation Celebrity CC67
Interesi: sviranje, pjevanje...
![]() |
![]()
Za pocetak, steta sto ce bit dan u ovom dijelu Zemlje sutra kad ce se to dogodit, pa necemo nista vidjet, al svejedno sam nekako skeptican u vezi bombardiranja Mjeseca..Kako to da takva danasnja znanost nema drugacije metode pronalazenja vode osim razaranja..Neznam, a i ne vjerujem da nema, vjerojatno je metoda razaranja najefektivnija.
Kolko sam ja upoznat nasli su molekule H20 na Mjesecu,doduse ne u obliku kakvog mi poznajemo ovu nasu vodu. Kako svoj planet unistavamo svjesno i nesvjesno tako i dalje sada krecemo na Mjesec, mozda Mars..i ko zna sta slijedi dalje..nikad se necemo promijenit..a k tome kazu neki znanstvenici odavno smo prosli tocku od kojega nema povratka, sta se tice poboljsanja zivotnih uvjeta na Zemlji..mozda sam malo previse pesimistican, al gledao sam dosta tih dokumentaraca i shvatio neke stvari koje mi nisu previse drage..
![]() |
#3 |
Drugar foruma
Registrovan/a dana: 16.08.2008
Mjesto: sarajevo
Downloads: 1769
Rekao HVALA: 13
Zahvalili mu 9 puta u 8 Postova
Instrumenti: KORG PA 800
Interesi: muzika
![]() |
![]()
A budala .... Sjebat ce i Mjesec.
![]() |
#4 |
Odomaćeni član
|
![]()
Mesečina mesečina joj joj
![]() Ma nema krize za takve stvari kad je u pitanju razaranje i mašta američkih filozofa... Tako je, s.ebat će i Mjesec
![]() |
#5 |
Vredan član društva
Registrovan/a dana: 30.08.2008
Mjesto: G.Živinice (kod Tuzle)
Downloads: 5581
Uploads: 84
Rekao HVALA: 23
Zahvalili mu 16 puta u 16 Postova
Instrumenti: Korg Pa50
Interesi: Programiranje, Muzika...
![]() |
![]()
Pa pametnije im je bilo da salju sante leda na mjesec da se tope i navodnjavaju, a ovdje rijesimo problem globalnog otopljavanja..
![]() ![]() ![]()
![]() |
#6 |
Početnik forumacije!
Registrovan/a dana: 22.08.2009
Mjesto: Orehovica
Godina: 38
Downloads: 0
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 30 puta u 26 Postova
Instrumenti: Fender Stratocaster, Ovation Celebrity CC67
Interesi: sviranje, pjevanje...
![]() |
![]()
hehe, dobra ideja, al ne bi se led mogao topit na Mjesecu...
![]()
![]() |
#7 |
Gospodar uploada
Registrovan/a dana: 05.02.2007
Mjesto: Šabac
Downloads: 1733
Uploads: 163
Rekao HVALA: 7
Zahvalili mu 27 puta u 17 Postova
Instrumenti: korg-Pa4x
![]() |
![]()
ja budala ovi' amerikanaca..ako su poslali coveka na mesec pre 40-tak godina ( u sta ja inace ne verujem da je istina!) jelte sta im je sad problem da posalju ekipu sa opremom da se licno uveri sta ima i dal ima na mesecu,pa koliko je samo tehnika napredovala u zadnjih 40 godina..ne znaju vise sta ce od sebe,po zemlji su raskantali sto je moglo,pa sad bi malo i okolne planete da cackaju
![]() |
#8 |
Vredan član društva
![]() |
![]()
pa nek loze vatru, nemaju drugog posla, svakako je ovim naucnicima dosadno pa izmisljaju i nove bolesti, svinjske, pticije gripe, bruceloze, ludila i td. Cuo sam za istrazivanja koja su radili da prosto ne mozes vjerovati da to nekoga uopste i zanima, hehe..
P.S. znam sad ces reci da ne moze vatra goriti na mjesecu, al nek skontaju i to kako ce.. ![]()
![]() |
#9 |
Satriani
Registrovan/a dana: 22.07.2008
Mjesto: Mostar, Hercegovina
Downloads: 681
Uploads: 10
Rekao HVALA: 25
Zahvalili mu 324 puta u 277 Postova
Instrumenti: Yamaha Tyros3, Bugari Banger Exclusive, Roland Fantom G7, Yamaha V50, Hohner Atlantic IV
Interesi: Muzika, Informacijske tehnologije, Biciklizam
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
![]()
'ta ce oni bombardirat mjesec, jest im glava za toga, ni dosli nisu na njega, a bombardirali bi ccc
![]() |
#10 |
Vredan član društva
![]() |
![]()
za par mjeseci ce biti na vijestima da moraju napasti mjesec posto se sumnja da imaju atomsko oruzje
![]() ![]()
![]() |
|
Favoriti |
|
|