Korisničko Ime
Lozinka
Registracija

Nazad   YU-MIDI Muzički Portal - Muzičarski forum > Internet škola sviranja > Tehnike i teorija

Tehnike i teorija Usavršite Vašu tehniku!

Alati tema Display Modes
Star 28.06.2010, 01:48   #32
sinisaBL
Drugar foruma

sinisaBL's Avatar

Registrovan/a dana: 06.07.2006
Mjesto: Banjaluka-Republika Srpska
Downloads: 293
Uploads: 3
Rekao HVALA: 0
Zahvalili mu 4 puta u 3 Postova
Instrumenti: harmonika,klavijature,gitara
Interesi: razni sportovi...i tehnika sviranja-Dragana Vasovica-Vasketa:-)
sinisaBL befindet sich auf einem aufstrebenden Ast
Standard

kolega mislim da je romario je dobro primjetio da sam naziv teme je nejasan.skale i tonaliteti da rascistimo???sta da rascistimo???konkretno nije postavljeno sta nije jasno da rasciscavamo:-))konkretno krenulo je cini mi se od pjesme case od kristala.svira se po teoriji muzike u harmonskom molu a-mol harmonijski ili g-mol harmonijski ili drugi zavisi od pjevaca i visine i sta tu nije jasno??kolega sto je postavio notni primjer ok tri povisilice znaci A dur ili fis mol nema dileme .zavrsava notom tj. tonom A i ok vodi na A dur.ali to je samo melodijska linija bez harmonije.na primjer ja na tu zadatu melodiju mogu raspisati harmoniju u molskom tonalitetu i da sve ostane isto kao u primjeru ali zadnji akord da bude fis mol i cijela harmonizacija primjera da bude molska??i sta cemo onda ispade molska pjesma (primjer):-)pa zamislite onda jednu jazz kompoziciju samo melodiju bez napisane harmonije i da po zadnjoj noti odredimo jel tu mol ili dur???tonalitet se odredi ok prema povisilicama i ili snizilicama iza kljuca koji je dur ili paralelni mol.a sta je od toga odredjuje se zaboga samim harmonskim sklopom kompozicije kretanjem harmonije tj sklopom akorada u toj kompoziciji.a zaboga svaka pjesma koja je napisana nema samo melodiju pjevanja vec i svoju harmoniju.a razmatranje etida jel dur ili mol u kojima nije napisana uopste harmonija i vjezbi melodijskih koje su napisane za razradjivanje tehnike je nigdje veze:-).i da.postoji jos mnogo skala osim dura i mola koji su u osnovnoj teoriji muzike.kolege koji su imali dodir sa etnomuzikologijom na muz. akademijama znaju o cemu pricam a o pentatonskim skalama i ostalim koje se uce na jazz i drugim visokim muzickim akademijama sirom svijeta da ne pricam.znaci nemojmo se samo prepirati tipa ja znam i to je tako i drugacije nikako i drzati se nekih samo osnova i to je kraj svijeta.kad bi se drzali strogo teorije muzike kako objasniti upravo tu pjesmu case od kristala samo kroz Marka Tajcevica(koga postujem i ciju sam knjigu od korica do korica naucio jos u srednjoj muzickoj).pjesma npr harmonski a moll znaci sub je d ,a dominanta V stupanj E to je po teoriji muzike.a na kraju pjesme dominanta H i razrjesava se u E dur.znaci kolega Makso je dobro napomenuo cini mi se .sve pjesme ne zavrsavaju uvijek ni tonikom:-)zato mislim da je ova tema iscrpljena a tu smo i zelimo sto vise tema konkretnih po pitanju i teorije i same svirke to jos vise da pokusamo pomoci svakome.kazem pogotovo same svirke vjezbanja pravilnog od pocetka nacin kako radi ruka zglob i prsti kod sviranja.rad na usavrsavanju tehnike ka vrhunskom majstorskom sviranju.pravilna vjezba trilera predvjezbe za njih,''cekic'' tehnika sviranja i sve ostalo vezano za to.takvih bi tema volio da vidim ovdje i da pomognemo koliko se moze na ovaj nacin mada je tesko to rijecima dok se ne vidi i neko ne pokaze uzivo.a ne da se prepiremo sta je mol a sta dur to ko ne zna a vec ''svira''nek mijenja zanat:-)veliki pozdrav svima
sinisaBL je offline   Reply With Quote

Favoriti

Vaše dozvole
Ne možete postavljati Nove Teme
Ne možete poslati Odgovora
Ne možete postavili Privitke
Ne možete uređivati vaših Postova

BB-Kod je Uključeno.
Smajlići su Uključeno.
[IMG] Code jeUključeno.
HTML-Kod je Uključeno.

Brzi pregled

Trenutno vrijeme na Forumu 11:43

Forum Yu-Midi.org pokreće vBulletin 3.8.1 (Deutsch)
Copyright ©2005 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd. .
Dizajn i izrada sajta www.neospindle.com
Prava zaštićena od strane www.yu-midi.org
ForumForum Privatne porukePrivatne poruke UP/Down CentarUpload/Download Centar TekstoviTekstovi VestiVesti TutorialTutorial AdresarAdresar KalendarKalendar Lista članovaLista članova FacebookFacebook DonacijeDonacije